ДЕФ

 

 

Як стало відомо, Україна посіла третє місце в рейтингу країн світу, близьких до дефолту за зовнішнім боргом. Це випливає з інфографіки інвестиційної групи Bank of America Merrill Lynch, яку опублікувало видання Business Insider.

 

Перше місце серед країн з найбільшим ризиком дефолту зайняла Венесуела, на другому місці опинилася Греція і третьою стала Україна. У п'ятірку країн також увійшли Пакистан і Єгипет. Далі слідують Кіпр, Росія, Бразилія, Казахстан, Туреччина, Південна Африка, В'єтнам.

 

У першу десятку найбільш стабільних країн увійшли: Німеччина, Швейцарія, Швеція, США, Великобританія, Франція, Нова Зеландія, Австралія, Японія і Південна Корея.

 

Зазначимо, рейтинг складений на підставі вартості страховок дефолтів за зовнішніми боргами країн.

 

Нагадаємо, СПО об’єднань профспілок, Рада та Президія ФПУ на своїх засіданнях, членські організації Федерації профспілок на з’їздах та пленумах неодноразово попереджували про неприпустимость ескалації зовнішньої заборгованості, яка важким тягарем лягає не тільки на сучасне, а й на майбутні покоління українського народу, акцентували на кричущих проблемах та недоліках соціальної політики, фактичної відсутності соціального діалогу, що у змозі був би получити вирішення наболілих проблем в сучасних соціально –економічних умовах. Профспілки також провели низку акцій біля Кабінету Міністрів та Верховної Ради, висунувши конкретні вимоги по забезпеченню захисту конституційних, соціальних та трудових прав працюючих. Але належної реакції профспілки так і не дочекались.

 

Нагадаємо також, що міністр фінансів України Наталія Яресько в інтерв'ю ТСН в липні цього року заявила, що не варто перебільшувати значення технічного дефолту України. «Я прошу всіх не перебільшувати значення, яке цей технічний дефолт може мати для нашого народу, - сказала вона. - На банківську систему воно не впливає безпосередньо на рахунки наших громадян в банках воно не впливає. Це - не Греція, це не та ситуація». При цьому пані Яресько не змогла відповісти на питання, чи буде в Україні дефолт чи ні.

 

«Я не можу цього сказати, але думаю, оскільки у нас є прогрес, то це дуже позитивно. І ми маємо на позитиві будувати зараз наступні кроки, - вважає глава Мінфіну. - Очевидно, дефолт України може бути. Теоретично він може бути, але зараз конкретних планів у мене немає - ні сюди, ні туди. У мене план зараз один - робити прогрес і досягти домовленостей».

 

 

Прес-центр ФПУ