711

 

Напередодні засідання Профспілкового Клубу «Нове бачення», що проходило 20-21 серпня ц.р., його організаторами підбито підсумки актуального профспілкового дослідження, результати якого були продемонстровані профактиву безпосередньо на заході.

 

Ми  вирішили, що більш ширшому профспілковому колу буде цікаво дізнатися про висновки по кожному з питань, які були поставлені абсолютно різним профспілковим працівникам. Отже, пропонуємо Вам інформацію до роздумів та, за бажанням, використовувати отримані результати  дослідження в своїй роботі.

 

Ітак, дослідження мало форму опитування. Опитування проводилося шляхом он-лайн та персонального анкетування. В дослідженні взяли участь 102 представникипрофспілкової сторони з досвідом роботи від 3 місяців до 28 років. Вік опитаних: 17-76 років. Територія: Україна. Профспілки: ФПУ, КВПУ та інші незалежні вільні профспілки.

 

Питання, які нас цікавили:

1.    Що можливо покращити у дільності профспілок?  (3 пункти).

2.    Чим має займатися профспілка? (3 пункти).

3.    Що сьогодні має єднати профспілки України?

 

На 1 і 2 запитання ми просили надати відповідь трьома пунктами, останнє запитання, з невідомих нам причин, у п’яти  випадках залишилося без відповіді взагалі, хоча переважна більшість опитаних вказувала один-два варіанти власного бачення.

 

Скажемо відверто, надзвичайно приємно було обробляти анкети, що надійшли он-лайн, адже окрім відповідей ми ще отримали обґрунтовані пояснення та пропозиції учасників дослідження.  Не зважаючи на те, що відповіді, в більшості своїй, вражали оригінальністю та різноманітністю поглядів, ми проаналізували їх та прийшли до наступних результатів:

 

 Перше питання: покращити в діяльності профспілок сьогодні потрібно:

 

•        Інформаційну роботу (49 чол. вказали в одному з трьох пунктів саме цей напрямок роботи. Переважно мова йшла про необхідність приділення більшої уваги інформаційній роботі профспілковими органами всіх рівнів. Необхідним також є покращення зав’язків зі ЗМІ. Наявність власних сайтів, груп та сторінок у соціальних мережах. Систематичне інформування громадськості про досягнення та результати профспілкової роботи).

·        Комунікації (43 чол. проголосували за даний напрям. Тут відповіді вказували на використання в поточній роботі профспілкових структур нових  сучасних комунікаційних механізмів, комунікації через можливості Інтернету. Запровадження он-лайн конференцій, т.д.).

·        Молодь / омолодження (36 чол. вказали, що профспілковий рух сьогодні потребує нової енергії - залучення молоді до роботи, про омолодження виконавчих органів профспілок на всіх рівнях, про створення дієвої Молодіжної Ради Федерації профспілок України, про більш активну роботу із студентською молоддю).

·        Органайзинг (31 чол. з опитаних абсолютно чітко висловили свою позицію щодо необхідності ефективного органайзингу).

·        Навчання (28 чол. пропонують якомога більше  часу присвячувати  навчанню та розвитку профспілкових активістів, адже саме новації, нові знання та навички здатні рухати профспілки вперед).

·        Правова та економічна свідомості (22 чол. впевнені в тому, що правова та економічна свідомість громадян України сьогодні викликає занепокоєння: люди не знають своїх прав та можливостей, не знають обов’язків, не орієнтуються в законах, а якщо знають, то не виконують закони, якщо не виконують,  то шукають якісь обхідні шляхи вирішення тих чи інших питань. Щодо економічної свідомості – взагалі хаос. Профспілки мають працювати над підвищенням правової та економічної свідомості через своїх членів і всіх громадян України).

·        Довіра та прозорість (19 чол. говорять про те, що причина, чому профспілки є неефективними сьогодні,  криється у повній втраті довіри. Це сталося через те, що, нажаль, в профспілкових структурах панує  заангажованість та закритість структур, немає інформації, немає контактів, немає результатів. Випадки непорядності також, за словами опитаних, трапляються все частіше. Отже ми маємо відроджувати свій авторитет. У своїй діяльності маємо стати максимально прозорими та відкритими).

 

Окрім вищевказаних відповідей, траплялися й достатньо креативні пропозиції, наприклад, створити профспілкове телебачення, заснувати стипендію від профспілок, організувати повне  ідеологічне перезавантаження, розпочати потужну кампанію по залученню додаткових коштів на різні проекти через грантові програми, тощо.

 

Результати другого питання: профспілки сьогодні мають займатися:

•        44 чол. відповіли:  інформаційно-просвітницька робота.

Тут мається на увазі те, що профспілки мають працювати із населенням країни щодо основних прав та гарантій українців, основних новацій в законодавчій базі. Роз’яснювати основні позиції трудового законодавства, акцентуючи увагу на важливості заключення якісного колективного договору з роботодавцем. Мають нести знання в маси про профспілкову роботу, можливості, перспективи. Також важливим є постійно презентувати результати роботи профспілок, звертаючи увагу на позитивний досвід, тощо.

•        34 чол. відповіли: організаційна робота.

Щоб ефективно працювати, необхідно працювати організовано. Структура та команда мають величезне значення. До того ж потрібно бачити куди йти, а отже, має бути організоване стратегічне планування, а також поставлені короткотермінові цілі та розподілені сфери відповідальності тієї самої команди. Окрім цього, необхідним є постійний розвиток – відкриття нових організацій, залучення нових членів до профспілок. В даному контексті, учасники дослідження говорили про спеціально навчених органайзерів, які здатні в найкоротші терміни показувати результати.

•        33 чол.: захист прав та відстоювання інтересів.

•        27 чол.: робота з молоддю.

•        20 чол.: контроль за дотриманням законодавства.

•        13 чол.: представництво у владі.

 

У відповідях звучали надзвичайно цікаві пропозиції, наприклад, п’ять   чоловік запропонували створити власну політичну силу, яку мають очолити саме лідери з профспілок. Інші наполягали на тому, що профспілки мають бути присутні опосередковано у владі, тобто мати своїх сильних лобістів. Кілька учасників дослідження запропонували розпочати кампанію по створенню «своїх політиків» (наприклад, за схемою: знайти людину, навчити й повести на вибори).

•        10 чол. відповіли, що головна задача профспілок – це культурно-масова робота.

•        9 чол. вказали: оздоровлення та санаторно-курортне лікування.

 

Третє запитання: об’єднати профспілки може:

•        53 чол.: спільна мета, спільна ідея;

•        50 чол.: єдність; солідарність;

•        27 чол.: соціальна несправедливість та проблеми, які змушують нас до емоційних дій спрямованих на захист.

 

Підводячи риску під результатами даного дослідження, хочеться сказати: справжніх небайдужих профспілкових активістів дійсно багато, але наскільки ефективними будуть наші дії у напрямку розвитку профспілок в Україні – залежить від кожного з нас! Чи здатні ми єднатися? Чи готові проявити солідарну позицію? Чи гідні ми кращого життя – вирішувати нам!

 

Робіть висновки, аналізуйте, плануйте. Та головне, не зупиняйтеся!

 

 

Катерина Баришева

Голова Київської обласної організації

Профспілки працівників АПК,

керівник проекту Профспілковий Клуб «Нове бачення»

 

712  713

 

714   715