СПОЖ

 

Ми маємо забезпечити права споживачів по безпеці та якості продуктів харчування. Про це заявив президент Української асоціації споживачів Олег Самчишин під час зустрічі з Першим заступником Голови СПО об’єднань профспілок, заступником Голови ФПУ Сергієм Кондрюком, яка відбулась 27 серпня.

Олег Самчишин зазначив, що, згідно закону, з 20 вересня 2015 року буде зупинена вся сертифікація продуктів харчування. Стурбовані критичною ситуацією на споживчому ринку шість громадських організацій - Українська Асоціація споживачів, споживчі організації Винниці, Маріуполя,Тернополя, Харкова та Всеукраїнська  організація спілок багатодітних - звернулися до Президента України та Кабінету міністрів України з вимогами негайно відновити державний контроль за безпекою та якістю товарів та тимчасово відновити обов`язкову сертифікацію продукції дитячого асортименту та продуктів харчування. Це необхідне негайно зробити до тих пір, поки немає регламентів якості та безпеки продукції.

- Справа в тому, що відповідно до ст.42 Конституції України держава мала би захищати права споживачів, здійснювати контроль за якістю і безпечністю продукції, - наголосив президент асоціації. - А що ми зараз маємо? Змінами до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України  від 28.12.2014 у 2015 р. та у 2016 р. був накладений мораторій (заборона) на перевірки суб`єктів господарської діяльності. І, як кажуть, з водою виплеснули дитину. Це означає, що на даний момент конституційні вимоги до держави стосовно контролю за безпечністю та якістю продукції не виконуються. Все це загострило і без того катастрофічну ситуацію на споживчому ринку, коли ціни ростуть, а якість і безпечність для здоров`я продукції невпинно падають.

 

СПОЖ2

 

Більш того, підкреслив Олег Самчишин, торік ліквідована Держспоживінспекція – орган, який мав би контролювати захист справ споживачів. Таким чином, прямо порушуються вимоги ст. 42 Конституції України, де сказано: держава має здійснювати контроль за безпекою та якістю продукції. І споживач залишився сам на сам зі своїми проблемами. Нам тільки відповідають, що незабаром буде створено контролюючий орган, що буде контролювати якість та безпеку продукції. Але коли це буде – чіткої відповіді немає.

До яких наслідків це призвело? Ось MAIDAN PRESS CENTER оприлюднив дані, отримані в ході експертизи харчових продуктів, закуплених громадськими організаціями «Народна рада», «Громадський контроль захисту прав споживачів» та Вінницькою обласною асоціацією споживачів. Що ж виявилося? А те, що більш як 70%  з цих продуктів за результатами випробувань в ДП «Укрметртестстандарт» виявилися такими, що не відповідають вимогам діючого законодавства.

- А яку загрозу для споживача несе відміна обов'язкової сертифікації?

- Така сертифікація є формою державного нагляду за безпекою та якістю продукції. Це  процедура періодичної інспекції (контролю) продукції та умов її виробництва на протязі терміну дії сертифікату. Однак з 2005 р. обсяги сертифікації продукції скоротилися на 70%, а на продукти харчування, взагалі, - на 86%. Це, образно кажучи, те саме, що вимірювати температуру тіла без термометра або лікувати гіпертонію, не користуючись показниками тонометра.

До чого це призвело, якщо брати продовольчий ринок? Дані лабораторних досліджень, надані Асоціації споживачів державним підприємством «Укрметртестстандарт», малюють тривожну картину. При випробуванні ковбасних виробів неодноразово виявляли присутність синтетичних барвників, бактерій кишкової палички, мезофільних аеробних та факультативних анаеробних мікроорганізмів. Вживання такої ковбаси «гарантує» кишкові розлади та інші захворювання. У кондитерських виробах, а саме шоколадних, частіше почали використовувати дешеві  види гідрогенизованих пальмових олій, які майже наполовину складаються із шкідливих для здоровя людини трансізомерів. Доволі часто виробники фальсифікують масло солодковершкове, сир твердий, сметану, молоко згущене, морозиво. В деяких зразках вміст рослинного білку становить 20 - 100 %! Фальсифікована продукція не оминає і наших найменших споживачів. Таке спостерігається в деяких молочних продуктах, відібраних для дослідження у дошкільних закладах та школах. Було таке, що вміст рослинного жиру  у «маслі солодковершковому» досягав 100% ! Тобто вершкового масла в продукті попри назву взагалі не було!

Що пропонує Українська асоціація споживачів? По-перше, призупинити в частині харчових продуктів відміну сертифікації, по-друге, прискорити створення та початок діяльності державного органу, якій, відповідно вимогам ст..42 Конституції України, має контролювати якість та безпеку продуктів харчування.

 

СПОЖ1

 

Як підкреслив Сергій Кондрюк, абсурдність ситуації у тому, що при стрімкому зростанні цін, коли працююча людина вимушена платити за продукти харчування набагато більш чесно зароблених грошей, ніж порівняно недавно, вона ще й купляє небезпечні та неякісні продукти. Бо держава не виконує свої конституційні обов’язки по захисту прав споживача. Зі свого боку Федерація профспілок України готова підтримати Українську асоціацію споживачів та Всеукраїнську асоціацію спілок багатодітних в їх діяльності по захисту прав громадян України на якісні та небезпечні продукти харчування.

 

Прес-центр ФПУ