ФИН

Актуальні питання фінансово-бухгалтерської діяльності, основні принципові моменти бухгалтерського обліку неприбуткових організацій, нові та ефективні шляхи удосконалення фінансової роботи галузевих та регіональних профспілок обговорили учасники семінара-наради завідувачів фінансових відділів – головних бухгалтерів членських організацій Федерації профспілок України, що відбулась 4 листопада в Академії праці, соціальних відносин і туризму ФПУ.

ФИН2

До учасників заходу звернувся Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. Він проінформував про те, у яких складних соціально-економічних і фінансових умовах Федерації доводиться завершувати цей рік, а також про особливості формування бюджету Федерації профспілок України на 2016 рік. Профспілки, зазначив він, весь цей час вимушені були протистояти антисоціальному наступу на конституційні, соціальні, економічні та трудові права працюючих громадян, студентів. Апарат ФПУ, експерти працювали над великою кількістю законопроектів щодо соціальних та економічних питань з метою недопущення погіршення рівня життя, умов праці та її оплати. При цьому активно продовжувався наступ і на профспілкову власність, що вимагало від ФПУ брати участь у судових процесах, які потрібують суттєвих організаційних зусиль та фінансової підтримки. Незважаючи на матеріально-фінансові труднощі, скорочення апарату ФПУ, працівники Федерації продовжують проводити масові акції протесту, навчання профактиву. Все це, звичайно, потрібує коштів. Тому зараз одним з головних пріоритетів членських організацій ФПУ, в першу чергу, їх фінансових працівників має бути завдання підвищувати рівень відповідальності та фінансової дисципліни. Мова йде як про наведення порядку у процесі зборів членських внесків, так і про необхідність дотримуватися норми та порядку їх розподілу.

ФИН5

Про актуальні питання фінансової діяльності, зокрема забезпечення фінансової дисципліни по сплаті членських внесків, діях та механізмах у цієї сфері говорили у своїх виступах керівник Управління фінансів, бухгалтерського обліку та кадрової роботи – головний бухгалтер Федерації профспілок України Світлана Моторенко, голова Фінансово-бюджетної комісії Ради ФПУ Андрій Присяжний, голова Контрольно-ревізійної комісії ФПУ Володимир Рижих, керівник Департаменту захисту соціально-економічних прав апарату ФПУ Людмила Остапенко, представники фінансових відділів, головні бухгалтера галузевих та регіональних профспілкових організацій та обєднань профспілок, експерти.

ФИН4

Під час семінару перед його учасниками виступили відомі економісти, фахівці та експерти. Серед тем заходу – нове в українському законодавстві щодо питань фінансової та бухгалтерської діяльності, основні моменти бухгалтерського обліку неприбуткових організацій та інші.

ФИН3

Яка мета та які основні завдання семінару? З цим запитанням ми звернулись до керівника Управління фінансів, бухгалтерського обліку та кадрової роботи – головного бухгалтера Федерації профспілок України Світлани Моторенко.

ФИН7

«У зв’язку з новими змінами у законодавстві щодо оподаткування, зараз гостро стоять проблеми оподаткування неприбуткових організацій,- зазначила Світлана Василівна. – Цей семінар дуже потрібен сьогодні саме для того, щоб роз’яснити механізм роботи, фінансові напрями для кожної членської організації ФПУ, щоб головні бухгалтера та інші фінансові працівники цих організацій мали розуміння того, як працювати так, щоб не утратити статус неприбутковості. На семінарі виступають з роз’ясненнями такі досвідчені та творчі профспілкові експерти, як Світлана Василівна Ярошинська. Вона, впевнена, зможе допомогти профспілковим фінансовим працівникам не тільки орієнтуватися у сучасних складних умовах, але і підкаже ряд ефективних шляхів для вирішення актуальних проблем, що виникають перед кожній галузевої чи регіональної членської організації Федерації профспілок України».

Прес-центр ФПУ