осовий

 

10 грудня весь світ відзначає Міжнародний день захисту прав людини. Цей день встановлено Генеральною Асамблеєю ООН в 1950 році на честь прийняття 10 грудня 1948 року Загальної декларації з прав людини. Декларація стала першим світовим документом, що сформулював положення про права людини. Про те, що означає цей День для національного профспілкового руху ми поцікавилися у Голови Федерації профспілок України Григорія Осового.   

 

 

 

1. Григорію Васильовичу, які особливості відзначення Міжнародного дня захисту прав людини в цьому році.

 

Цього року День прав людини знаменує собою за визначенням ООН початок річної кампанії  "Наші права. Наші свободи. Завжди", присвяченої 50-й річниці двох пактів в галузі прав людини - Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права та Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, - які були прийняті Генеральною Асамблеєю ООН 16 грудня 1966. Кампанія націлена на поширення знання про невід'ємність прав громадян усього світу.

 

Вона має на меті поширення інформованості про ці міжнародні договори, звертається до вічних тем прав і свобод та важливості подальшої роботи щодо їх забезпечення. Кампанія приділяє основну увагу темі прав і свобод - свободи слова, свободи віросповідання, свободи від злиднів і свободи від страху, - яка актуальна сьогодні так само, як і тоді, коли ці договори були прийняті.

 

Цей день є нагадуванням про те, що людина, її життя і гідність, права та свободи є найвищою цінністю кожної держави.

 

2. Права людини в сфері праці є одним із фундаментальних прав на захисті яких стоять профспілки. Як вони реалізуються в українських реаліях?

 

Так, дійсно право людини на працю є конституційним правом і забезпечує можливість доступу громадян до джерел задоволення потреб себе і своєї сім’ї, самореалізації та самовираження.

 

В Україні ще з часів здобуття незалежності існують серйозні проблеми із забезпеченням цього права, оскільки дії держави у цьому напрямі носять переважно ситуативний характер і не змогли вирішити давно накопичені проблеми у сфері трудових прав. Ситуація загострилася новими викликами 2014 року, до яких, перш за усе, слід віднести велику кількість внутрішньо переміщених осіб, які залишились без постійного місця проживання, роботи та стабільної заробітної плати.

 

Гострими залишаються проблеми із забезпечення гідних умов праці як у приватному секторі економіки, так і в бюджетній сфері, де роботодавцем є держава. Зарплата перестала займати основне місце в структурі доходів українців, реальна заробітна плата скоротилася за останні два роки на 30%, її рівень не дає змоги забезпечити навіть мінімальні потреби. Заборгованість по заробітній платі становить майже 2 млрд. грн., ще більш гострою проблемою є втрата майже 2 млн. робочих місць. Не гарантується на практиці дотриманням права на здорові та безпечні умови праці, враховуючи зношене технологічне обладнання, застарілий список професійних захворювань та особливо — поширену практику нелегального працевлаштування. Обурення у людей викликала ліквідація з ініціативи Уряду санаторно-курортного лікування та оздоровлення дітей в системі соціального страхування.

 

3. Яку саме роль в цих процесах відіграють профспілки?

 

Федерація профспілок України як найчисельніше профспілкове об’єднання країни в межах своїх повноважень веде постійну боротьбу за гарантовані і забезпечені трудові права громадян на всіх рівнях.

 

  Задля захисту прав та інтересів трудящих представники ФПУ активно долучаються до конституційного процесу: у 2012 - 2013 роках – у складі Комісії з питань прав, свобод та обов’язків людини і громадянина Конституційної Асамблеї; з 2015 року -  в якості експертів та спостерігачів в робочій групі з підготовки змін до розділу ІІ «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина» Основного Закону вже в Конституційній комісії.

 

У 2015 році представники ФПУ відстоювали права людини праці у складі робочих груп із розробки Національної стратегії у сфері прав людини та Плану дій щодо її реалізації, що здійснювалася згідно з Указами Президента України.

 

З 2006 року ФПУ співпрацює з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини: в рамках укладеного Меморандуму проводяться спільні з регіональними представниками Уповноваженого перевірки додержання права на працю, круглі столи та семінари; інформація про здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю ФПУ та її членськими організаціями включається до щорічних і спеціальних тематичних доповідей Уповноваженого.

 

З метою організації захисту конституційних прав членів профспілок та ветеранів праці ФПУ також налагоджується співпраця з Координаційним центром з надання правової допомоги, з регіональними та місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, створеними для надання правової допомоги малозабезпеченим верствам населення на виконання закону України про безоплатну правову допомогу.

 

Слід зазначити, що безоплатна правова допомога трудящим постійно надається працівниками правових служб апарату ФПУ та її членських організацій. Протягом 2014-2015 років під час особистого прийому та виїзного консультування надано консультацій 339868 членам профспілок та 95 823 профспілковим організаціям, складено 8733 позовні заяви про порушення трудових прав. Задоволено на користь працівників 4804 судових рішень, частина з яких стосувалася невиплати заробітної плати; присуджено до стягнення понад 30 млн. грн.

 

ФПУ та її членські організації постійно співпрацюють з Державною службою України з питань праці та її територіальними органами. В усіх областях підписані угоди про взаємодію з територіальними органами Держпраці. В рамках виконання Угоди про співпрацю між ФПУ та Держпраці України правовими інспекторами праці профспілок спільно з  державними інспекторами праці у 2014 році здійснено 1298, а у першому півріччі 2015 року - 480 перевірок додержання законодавства про працю.

 

За зверненнями профспілок до територіальних органів Держпраці було усунуто 581 порушення у 2014 році, та за перше півріччя 2015 року – 184 порушення.

 

За участі профспілкових технічних інспекторів праці знято безпідставні звинувачення з потерпілих у 275 випадках, а у 126 випадках - профспілки домоглися прийняття рішення про зв’язок цих випадків з виробництвом та виплату потерпілим належних відшкодувань.

 

Федерація профспілок України і надалі наполегливо і безкомпромісно обстоюватиме права і свободи людини.

 

4. Річниця Декларації – це ще одна нагода не лише підбити підсумки, а й зазирнути у майбутнє. Які у Вас очікування щодо забезпечення владою законних прав та інтересів українців? 

 

Події Революції Гідності, коли люди виступили проти несправедливості та системного наступу держави на права та основні свободи громадян, засвідчили незворотне прагнення українського народу до побудови правової та демократичної держави, в якій гарантуються та забезпечуються права і свободи людини.

 

Ми розраховуємо, що затверджена Главою держави 25 серпня ц.р. Національна стратегія у сфері прав людини мобілізує зусилля влади та сприятиме об'єднанню суспільства довкола розуміння цінності прав і свобод людини, а також  сподіваємося на створення дієвого механізму захисту в Україні прав і свобод людини праці при прийнятті рішень органами державної влади та органами місцевого самоврядування та вирішення системних проблем у зазначеній сфері.

 

Для профспілок, всіх трудящих непересічною подією є робота над проектом Трудового кодексу. Це, так би мовити наша трудова конституція, в якій маємо відновити чинні права та гарантії для працівників, не допустити послаблення повноважень профспілок у захисті людини праці. Така робота зараз ведеться нашими представниками у складі парламентської робочої групи.

 

І зазвичай, зоною підвищеної уваги профспілок є проект Держбюджету країни на 2016 рік, до нього у нас також чимало застережень і пропозицій.

 

Права людини – це те, що формує нас як свідомих, активних і відповідальних громадян своєї держави. Вони є принципами, на фундаменті яких ми зводимо високу будівлю людської гідності. Щиро вірю, що цей фундамент верховенства і поваги до прав людини в Україні зрештою стане міцним і непорушним.

 

Прес-центр ФПУ