IMG 0375

 

17 грудня у Інформаційній агенції «УНІАН» відбулась прес-конференція на тему «Перспективи відбудови Будинку профспілок на майдані Незалежності у Києві».

 

Для перегляду натисніть ТУТ

 

Розпочинається чергова фаза відновлення Будинку профспілок на майдані Незалежності у Києві. Про це на прес-конференції 17 грудня у Києві повідомив голова Федерації професійних спілок України Григорій Осовий.

 

«Ми розпочинаємо будівельні роботи з відновлення Будинку профспілок. 27 листопада ц.р. було укладено інвестиційний договір між Федерацією професійних спілок України, Господарським управлінням ФПУ, інвестором «ІТТ- Нерухомість» та будівельною компанією «Фенікс-груп», яка виступила генеральним підрядником виконання комплексу робіт, спрямованих на відновлення тієї частини Будинку профспілок, фасад якої виходить на Майдан, за адресою майдан Незалежності 2. Для нас це справа честі відновити в попередньому вигляді символ столиці та Революції гідності, будівлю, яка для багатьох поколінь профспілкових працівників і активістів стала центром соціального діалогу, тим майданчиком, де кожен член профспілок мав змогу отримати захист своїх законних прав та інтересів», - сказав він.

 

Для проведення комплексу робіт з ремонту Будинку профспілок 27 березня 2014 року був заснований Благодійний фонд «Відродження Будинку профспілок». Ініціатором його створення виступила Федерація профспілок України, як власник будівлі. Діяльність Фонду контролює наглядова рада.

 

«Завдяки благодійним внескам, що надійшли до Благодійного фонду від міжнародних профспілкових об’єднань, галузевих і територіальних профспілкових організацій, членів ФПУ, рядових спілчан протягом 2014 – 2015 років у Будинку профспілок виконано чималий обсяг протиаварійних та укріплювальних робіт, вивезено 15 тис. тонн сміття, фахівцями проведено технічне і інструментальне обстеження основних конструкцій, геологічні та гідрологічні дослідження, розроблено необхідну науково-технічну проектну документацію для зміцнення каркасу будівлі. Фінансування усіх зазначених робіт проводилося виключно за рахунок Благодійного фонду та підприємства «Господарське управління ФПУ», - повідомив Голова Наглядової ради Благодійного фонду, заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко.

 

Нажаль, коштів, що надішли до Благодійного фонду (12496 дол., 3400186 грн., 16518 євро), не вистачає на його повну відбудову. Водночас, держава самоусунулась від порятунку будинку, який є символом Києва та Євромайдану, - зазначив Володимир Саєнко, - через це Федерація профспілок України була змушена шукати механізми фінансування відбудови Будинку профспілок. Президія ФПУ прийняла рішення про оголошення конкурсу для інвесторів. Спочатку потенційним інвесторам пропонувалося в обмін на відбудову здати в довгострокову оренду частину приміщень Будинку спілок. Але протягом півроку не вдалося отримати жодної заявки, тому Президія ФПУ іншим рішенням ухвалила передачу інвестору відбудови частину приміщень у власність.

 

Він також поінформував, що загальна площа Будинку профспілок складає 17,5 тис. кв.м. Потенційним інвесторам було запропоновано передати у власність близько 5,5 тисяч кв. м. за повну відбудову приміщень Будинку. На цю пропозицію відгукнулися вісім компаній. Після ретельного вивчення усіх запропонованих ними умов, на засіданні Благодійного фонду, а потім і Президії ФПУ було визначено компанію-переможця, яка погодилася в обмін на частину приміщень (5,5 тис. кв. м.) повністю відбудувати Будинок профспілок.

 

У свою чергу інвестор, директор  компанії «ITT-Нерухомість» Назар Бенч повідомив на прес-конференції, що «ITT-Нерухомість» розпочала підготовчі роботи для відновлення Будинку профспілок. «Відновлення Будинку профспілок - це не просто комерційний інвестиційний проект, це також в значній мірі соціальна відповідальність для нас як інвестора, враховуючи те, що Будинок спілок є одним із символів Революції Гідності. Термін реалізації проекту - 18 місяців, вартість проекту, тобто сума інвестицій, яку ми плануємо вкласти у відновлення Будинку, становить 160 млн. грн.,- сказав Н. Бенч. – Зараз ведуться підготовчі роботи. Безпосередньо відновлювальні роботи розпочнемо через два-три тижні. Весь процес розподілено на три етапи. На першому етапі буде відновлено каркас, тобто несучу спроможність будівлі. На другому етапі будуть проводитись роботи із відновлення фасадів. На третьому етапі будуть проводитись роботи із відновлення всіх внутрішніх комунікацій та функціонального призначення будівлі».

 

Головний інженер проекту, к.т.н., доцент КНУБА Артем Білик підкреслив під час прес-конференції, що інвестор прийшов вчасно. Адже чим швидше будуть підсилені конструкції та створена огороджувальна оболонка будівлі, тим менше пошкоджень вона зазнає, особливо під час зими від вологості та перепадів температур.

 

«Будинок профспілок піддається відновленню та підлягає капітальному ремонту. Наразі вже розроблений робочий проект відновлення несучої спроможності каркасу будівлі і ескізний архітектурний проект. Призначення будівлі буде виключно адміністративне, як і раніше, і у ній будуть розміщуватися Федерація профспілок України та її членські організації.

 

Будинок буде відновлений в тих же зовнішніх архітектурних рішеннях, які є, щоб не порушити існуючий архітектурний ансамбль майдану Незалежності та вул. Хрещатик, - сказав А. Білик. - Водночас передбачено, що після капітального ремонту будівля стане сучасною, безпечною і її функціональність якісно зросте.

 

Це стосується, насамперед, заходів протипожежної безпеки (незадимлювальні сходи, пожежні ліфти тощо), доступності для маломобільних груп населення (підйомники, туалети тощо) а також енергозбереження (ефективне утеплення, ощадні системи опалення та освітлення тощо).

 

Відновлений Будинок профспілок стане символом відродження України».

 

Також дивіться тематичний метеріал на сайті УНІАН.

 

IMG 5750

 

 

IMG 0357

 

IMG 0407

 

IMG 0430

 

IMG 0466

 

IMG 0367

 

Прес-центр ФПУ