ФОР

 

У сучасних складних соціально-економічних умовах роль профспілок у забезпеченні законних прав та інтересів працюючої людини зростає, напевно, як ніколи. Про те, як покращити якість та підвищити ефективність і результативність профспілкової роботи, знайти нові шляхи для вирішення актуальних проблем, говорили делегати VII з’їзду профспілок України, що відбувся 24 березня, у Києві.

 У роботі з’їзду взяли участь понад 1000 осіб – делегати з усіх регіональних профцентрів та всеукраїнських галузевих профспілок, представники СПО сторони роботодавців на Національному рівні, Кабінету Міністрів України, міністерств і відомств, Національної служби посередництва і примирення, делегації національних профцентрів Азербайджану, Білорусі, Казахстану, Молдови, Німеччини, Польщі, Туреччини.

 На форум були запрошені народні депутати України, керівники політичних Фракцій у Верховній Раді України, відповідальні працівники Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Національний координатор МОП в Україні, партнери ФПУ з міжнародних профцентрів Європейської конфедерації профспілок, Пан’європейської регіональної ради.

 

ФОР1

 

Форум профспілок – це публічна трибуна для всебічного аналізу діяльності та подальшого розвитку не тільки ФПУ, а й в цілому національного профспілкового руху. Делегати з’їзду, які представляють 43 всеукраїнські профспілки та усі регіональні профоб’єднання, обговорили питання: що було зроблено в звітному періоді, що не вдалося зробити і чому, як ефективно протидіяти наступу на трудові і соціальні права спілчан, визначили головні, пріоритетні завдання на ближчу перспективу, виробили стратегію модернізації та розвитку ФПУ, її членських організацій, профспілкового руху в цілому.

 

Присутні пом’янули хвилиною мовчання та вшанувати світлу пам’ять синів і дочок України, які віддали своє життя за торжество справедливості, нашу свободу і незалежність під час Революції Гідності та в нинішній час війни на сході України. Звучить пісня-молебен «Гей, пливе кача по Тисині».У цей час на сцену виходить скорботна мати із свічею і виголошує монолог.

 

Від імені делегатів та учасників з’їзду було покладено квіти до місць ушанування Героїв Небесної Сотні.

 

ФОР2

 

 

Основні теми дискусії, безумовно, визначались європейським вибором України, необхідністю забезпечення сталого економічного розвитку суспільства та підвищення життєвого рівня населення. Все це вимагає консолідованих дій усіх учасників соціально-трудових відносин, підвищення ефективності соціального діалогу між профспілками, роботодавцями та владою на всіх рівнях. Тому відкрита та відверта розмова про наболіле, яка відбулась на форумі, діагностувала зони соціальної несправедливості та порушень конституційних, трудових та соціальних прав людей, які потребують негайного та ефективного втручання профспілок.

 

ФОР5

 

Про те, що ця дискусія та пропозиції, які лунали під час її проведення, будуть почуті у владних кабінетах та в суспільстві, міжнародною спільнотою, свідчить той факт, що у форумі брали участь представники міжнародних профспілкових об’єднань та національних профцентрів зарубіжних країн, керівники центральних органів державної влади і місцевого самоврядування, об’єднань роботодавців, представники МОП та інших закордонних представництв в Україні.

 

Голова ФПУ Григорій Осовий виступив з доповіддю про Звіт Ради ФПУ про роботу з квітня 2011 року – березень 2016 року та Стратегію діяльності Федерації профспілок України на 2016–2021 роки «Європейський вибір». Таким чином, з’їзд підіб’є підсумки діяльності ФПУ за минулі п’ять років, а також прийме Стратегію діяльності ФПУ на 2016-2021 роки «Європейський вибір».

 

А підсумовувати Федерації профспілок, її членським організаціям за цій період є що. Про це говорилось як доповідді, так і у виступах делегатів та гостей профспілкового форуму.

ФОР3 

 

Так, протягом 2011–2013 років професійні спілки через багаторівневий соціальний діалог, колективно-договірний процес, колективні солідарні акції домоглися зростання фонду оплати праці, номінального підвищення розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, скорочення грошового розриву між розмірами базового тарифного розряду ЄТС та мінімальної заробітної плати, виплати значної частини зарплатних боргів. Збільшено обсяги фінансування заходів з відновлення загального та професійного здоров’я працівників і членів їхніх сімей за рахунок коштів соціального страхування, забезпечувалося осучаснення щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві (збільшено видатки на виплату постраждалим додаткових 1,2 млрд грн.. на рік).

 

WP 20160324 12 53 23 Pro

 

Членські організації ФПУ активно розвивали потенціал колективно-договірного процесу. Ціна такої роботи – десятки мільярдів гривень щорічної додаткової вигоди для членів профспілок. Це головний спільний результат роботи всіх ланок профспілок, а передусім первинних профспілкових організацій, у звітному періоді.

 

Пріоритетним завданням було відновлення робочих місць після світової фінансової кризи 2008–2009 років. Цьому сприяло внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» та затвердження державної Програми сприяння зайнятості населення і стимулювання створення нових робочих місць на період до 2017 року.

 

Впровадження з 2011 року Державної цільової соціальної програми подолання та запобігання бідності на період до 2015 року, законодавче встановлення за ініціативою профспілок з 2011 року в Україні Дня соціальної справедливості, розроблення ФПУ Дорожньої карти спільних дій з подолання «зон соціальної несправедливості» у сфері праці сприяли, зокрема, зниженню рівня бідності за два роки на 3,7 відсоткових пункта. Вдалося також усунути проблеми в податковій сфері для профспілкових організацій та членів профспілок. До 2014 року профспілкам удавалося не допустити обвального підвищення цін і тарифів для населення.

 

WP 20160324 13 07 29 Pro

 

Профспілки аргументовано довели Урядові необхідність переходу до системного і комплексного планування соціальної політики, зокрема в охороні праці. На виконання норм Генеральної угоди ратифіковано конвенції МОП № 117 про основні цілі та норми соціальної політики, № 155 – про вимоги до національної політики у сфері безпеки праці, № 174 про запобігання великим промисловим аваріям, № 176 про безпеку та гігієну праці в шахтах. З дотриманням норм конвенції соціальними партнерами розроблено і у 2013 році парламентом затверджено Державну цільову соціальну програму поліпшення охорони праці на період до 2018 року.

 

Після тривалої роботи з профільними міністерствами, Урядом, народними депутатами ФПУ домоглася виконання владою норми статті 59 Конституції України про право кожного на безоплатну правову допомогу. В 2011 році за участю соціальних партнерів опрацьовано і прийнято відповідний Закон, урядові рішення і на сьогодні створено можливості кожному незалежно від матеріального стану для отримання правових консультацій, складення документів правового характеру, доступу до правосуддя. Тим самим громадська правозахисна робота профспілок у сфері праці отримала потужну професійну підтримку державної системи.

 

ФОР4

 

Проте нова хвиля політичної та економічної кризи в 2014–2015 роках, анексія Криму та воєнні дії на сході країни спровокували введення Урядом політики «жорсткої економії» заморожування розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати протягом майже 2 років, призупинення щорічної індексації пенсій, урізання соціальних гарантій і пільг. Виконання вимог МВФ щодо підвищення цін і тарифів та девальвація гривні в три рази призвели до різкого падіння рівня доходів працівників та купівельної спроможності населення, занепаду вітчизняного виробництва та масштабного зростання рівня безробіття. У цих умовах довелося тимчасово призупинити роботу з реалізації Цільових програм ФПУ із забезпечення гідної праці.

 

Незважаючи на протести профспілок, поступово підвищується пенсійний вік для жінок, введено обмеження пенсій працюючим пенсіонерам, встановлено оподаткування та утримання військового збору як із пенсій, так і заробітних плат, скасовано часткове фінансування за рахунок коштів соціального страхування санаторно-курортного лікування працівників, оздоровлення дітей, зменшено розміри одноразової виплати потерпілим на виробництві та членам їхніх сімей, оплати лікарняних.

 

У цих умовах для більш ефективного захисту прав працюючих Федерація профспілок об’єднала навколо себе весь профспілковий рух України, п’ять найбільш представницьких об’єднань стали виступати на спільній платформі, з єдиною позицією.

 

Для відстоювання інтересів трудящих профспілки застосовували гнучку тактику  від ведення соціального діалогу, колективних переговорів до організації колективних протестних дій. У 2015 році, через відверте ігнорування профспілкових вимог та порушення законодавства ФПУ у складі СПО об’єднань профспілок вступила у національні колективні трудові спори з Урядом та СПО сторони роботодавців. Уряду було пред’явлено Трудовий ультиматум, а всеукраїнські збори голів первинних організацій 30 листопада 2015 року прийняли Резолюцію про недовіру йому.

 

WP 20160324 13 07 55 Pro

 

У боротьбі за трудові і соціальні права ФПУ активно використовувала найвищі міжнародні трибуни: Організацію Об’єднаних Націй, Міжнародну організацію праці, Європейський економічно-соціальний комітет, Міжнародну асоціацію соціально-економічних рад і подібних інституцій, домагаючись від міжнародних фінансових інститутів, у першу чергу Міжнародного валютного фонду, припинити просувати в Україні політику «жорсткої економії» та рахуватися із соціально-економічними правами найманих працівників, ветеранів праці, студентської молоді.

 

У зв’язку з порушенням законів ФПУ подала низку скарг до Міжнародної організації праці, зокрема з питань невиконання Україною конвенцій МОП щодо забезпечення належного державного нагляду у сфері праці, своєчасної виплати заробітної плати, реєстрації профспілкових організацій тощо і досягла певного результату. ФПУ стала також одним з ініціаторів розроблення чергової національної Програми гідної праці МОП для України на 2016–2019 роки.

 

Завдяки консолідованим діям і підтримці міжнародних інституцій ФПУ домоглася прийняття парламентом законодавчих змін стосовно виведення державного нагляду у сфері праці та охорони праці з-під дії окремих законів, які обмежували їхню наглядову діяльність. Також у 2015 році зупинено чергову спробу обмежень правозахисної діяльності (законопроект № 2983). Проте нещодавно до Верховної Ради внесено черговий законопроект про обмеження прав студентських профспілок, на захист яких постало все профспілкове братство.

 

ФОР6

 

Разом з тим виступаючі зазначили, що ФПУ і членські організації не повною мірою використовували наявний потенціал для захисту прав та інтересів працівників, не завжди виявляли єдність і солідарність колективних дій. Хронічним є недовиконання значною частиною статутних зобов’язань зі сплати членських внесків, що призводить до згортання фінансування окремих профспілкових програм.

 

WP 20160324 14 05 01 Pro

 

Негативно на фінансовій стабільності ФПУ позначилась також непідконтрольність низки високорентабельних об’єктів системи ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» на території АР Крим (а це 22 санаторії та допоміжних підприємств). Суттєво ускладнила ситуацію пожежа, яка 18–19 лютого 2014 року знищила Будинок спілок у Києві. Владою продовжується робота щодо вилучення профспілкових об’єктів у державну власність.

 

Проте діючі заклади ФПУ не залишилися осторонь людської біди й під час буремних подій останніх двох років. Так, у курортно-оздоровчих закладах системи протягом 2014–2015 років було оздоровлено 962 учасники АТО, 90 постраждалих на Майдані, прийнято на проживання понад 5 тис. людей із числа внутрішньо переміщених осіб з Криму, Луганської і Донецької областей, розміщено майже 2 тис. військовослужбовців Збройних сил України. За рішенням Ради ФПУ передано у власність Міністерству оборони України дитячий санаторій «Сонячний» в Очакові для розміщення там передислокованих з Криму підрозділів Військово-Морських сил України.

 

Делегати VII з’їзду ФПУ акцентували, що не вдалося реалізувати на практиці європейські процедури ведення соціального діалогу для вирішення проблем у сфері праці, внаслідок провадження Урядом політики «жорсткої економії» наростають соціальні протести, через суттєві розбіжності не укладено Генеральну угоду на новий строк.

 Найближчими роками для України визначальне значення матиме реалізація угод про асоціацію та про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі з ЄС. ФПУ має брати участь у реформуванні економіки країни, приведенні системи трудових відносин, соціальних стандартів та соціального захисту у відповідність до норм та практики ЄС. Європейська політика сусідства також повинна сприяти побудові соціальної України та соціальному прогресу для всіх у процесі її реалізації. У цих умовах важливо використовувати весь наявний потенціал та можливості всіх структур профспілок для досягнення довгострокових позитивних результатів для спілчан.

 

WP 20160324 11 31 50 Pro

 

Делегати профспілкового форуму у своїх виступах проаналізували сучасну соціально-економічну ситуацію, а також найгостріші проблеми у своїх галузях та регіонах, запропонували конкретні кроки для покращення ситуації, підвищення ефективності дій профспілок.

 

Ділові, конструктивні пропозиції пролунали у виступах заступника голови Профспілки працівників вугільної промисловості Валерія Мамченко, голови Вінницької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки Сергія Пугачова, голови первинної профспілкової організації студентів Харківського Національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди Профспілки працівників освіти і науки Світлани Білецької, голови первинної профспілкової організації технічного коледжу Національного університету водного господарства та природокористування, Рівненська область Наталії Зінь, голови профкому організації ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Юрія Бобченко, голови первинної профспілкової організації ДП «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. А.М. Макарова» Валерія Васильева, голови Кіровоградської обласної організації профспілки працівників лісового господарства Валентини Токарчук, голови первинної організації ДПТЗ «Броварський професійний ліцей», член ЦК Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Оксани Пержинської та інших делегатів та гостей форуму.

 

Заслухавши й обговоривши доповідь Голови ФПУ Григорія Осового про Звіт Ради ФПУ про роботу з квітня 2011 року – березень 2016 року та Стратегію діяльності Федерації профспілок України на 2016–2021 роки «Європейський вибір», VII з’їзд ухвалив відповідну заяву, у якій визнав роботу Ради ФПУ за звітний період задовільною, підкреслив, що вона цілеспрямовано працювала над реалізацією Цільових програм та Програмних резолюцій VI З’їзду ФПУ. У постанові також визначені завдання Федерації профспілок, її членських організацій.

 

ФОР7

 

 

Делегати форуму також розглянули та затвердили Резолюцій VII з’їзду ФПУ «Профспілки – за європейський вибір України», «Профспілки – за результативний соціальний діалог в інтересах добробуту громадян», «Молодь – майбутнє профспілок», «За гендерну рівність і протидію насиллю», а також змін до Статуту Федерації профспілок України, провели вибори Голови ФПУ та підтвердили повноваженння нового складу Ради ФПУ.

Головою ФПУ обрано Григорія Осового, його заступнкиами - Євгена Драп'ятого, Володимира Саєнка. 

 

Прес-центр ФПУ