GettyImages 1372581538 Ukraine protest95 

31-й Всесвітній конгрес Інтернаціоналу громадського обслуговування (ІГО).

Зустріч у Женеві 14 - 18 жовтня 2023 року

ІГО та світовий робітничий рух засудили російське вторгнення в Україну та окупацію української території після 24 лютого 2022 року. Російська окупація, військові злочини і злочини проти людяності, скоєні російською армією, а також постійні бомбардування людей і важливих об'єктів інфраструктури, таких як енергетичні компанії та урядові установи в Україні, спричинили масштабні руйнування. ВООЗ зафіксувала 1147 нападів на заклади охорони здоров'я, починаючи з лютого 2022 року. Війна завдала значної шкоди навколишньому середовищу, зокрема, підрив російськими військами Каховської гідроелектростанції та мінування значної частини окупованих територій. Російська окупація та мінування Запорізької атомної електростанції підвищує загрозу ядерної катастрофи з наслідками далеко за межами України. Агресивна війна Росії має довгострокові економічні наслідки. Вона спричинила глобальну продовольчу та енергетичну кризи зі зростанням цін та високою інфляцією, що призвело до кризи вартості життя.

В Україні налічується 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб, а за кордоном - 8 мільйонів. Багато тисяч цивільних осіб та працівників громадських служб було вбито в Україні. Багато десятків тисяч були вбиті і поранені. Мільйони втратили роботу в Україні.

16 жовтня 2023 року, під час Конгресу ІГО, виповниться 600 днів війни з моменту початку вторгнення.

ВІДЗНАЧАЄМО:

- що після російського вторгнення в Росії відбуваються систематичні репресії проти осіб і громадських рухів, які засуджують вторгнення, вимагають миру і закликають до виведення російських військ. Нашу сестринську федерацію МФТ було названо небажаною організацією в Росії. Незалежні профспілки в Білорусі були розгромлені в квітні 2022 року, а багато їхніх лідерів опинилися у в'язниці;

- що заклики українських профспілок про моральну та матеріальну допомогу зустріли безпрецедентну реакцію з боку профспілок громадського обслуговування по всій Європі та світу. Це є вираз солідарності та підтримки, в тому числі з боку профспілок сусідніх країн, які продемонстрували справжню солідарність, допомагаючи з притулком і турбуючись про біженців.

- що трудящі та наші громади найбільше страждають під час війни та збройних конфліктів. Ми прагнемо миру та запобігання конфліктам і війнам. ІГО має довгу історію підтримки профспілок і працівників у часи конфліктів. Перемога Путіна в Україні буде успіхом авторитарного режиму, який загрожує знищити українську ідентичність та культуру. Ми не можемо стояти осторонь.

- ІГО закликає до дотримання прав трудящих, налагодження ефективного соціального діалогу в Україні та прийняття Трудового кодексу, який базується на стандартах МОП та соціальному законодавстві ЄС. Майбутнє України не може бути неоліберальною моделлю, нав'язаною транснаціональними корпораціями та олігархічними колами в Україні. Європейська соціальна модель - це шлях і перспектива для України.

Конгрес ВИМАГАЄ:

- негайного припинення військових дій Росії в Україні та виведення російських військ з усіх окупованих територій відповідно до міжнародного права та Статуту ООН, що гарантують суверенітет України. Дипломатія повинна досягти цього швидко, а не шляхом ескалації війни;

- негайного звільнення мирних і громадських активістів, профспілкових в'язнів і журналістів у Білорусі та Росії;

- щоб відбудова України мала в центрі трудові та профспілкові цінності та сприяла соціальній справедливості, демократії та інклюзивному суспільству. Після завершення воєнного стану мають бути відновлені всі трудові та профспілкові права. Ми підтримуємо українські профспілки та громадські рухи в їхньому спротиві лібералізації, дерегуляції та приватизації громадських послуг.

ВИСЛОВЛЮЄ:

- Свою солідарність з українським народом і всіма трудящими, які страждають від наслідків російського вторгнення.

ЗАКЛИКАЄ:

- європейські країни продовжувати надавати притулок біженцям, а також допомогу та гуманітарну допомогу людям на місцях.

Конгрес ПРОСИТЬ Виконавчу раду ІГО

1. висловлювати постійну солідарність з усіма українськими робітниками і профспілковими діячами, які борються за права трудящих та проти фашизму і російської агресії;

2. співпрацювати з ЄФПГО та європейським профспілковим рухом для досягнення миру і безпеки в Україні та європейському регіоні; та

3. приєднатися до ЄФПГО в організації місії в Україну та проведенні конференції профспілок України, щоб зазирнути у майбутнє та забезпечити участь профспілок у відновленні України.

Представлена від

CGIL-FP, Італія

Younion, Австрія

Fagforbundet, Норвегія

Unison, Великобританія

UIL PA, Італія

UGT SP, Іспанія

CCOO-FSC, Іспанія

Від усіх українських членських організацій

За підтримки Виконавчого комітету ЄФПГО

(Оригінальна версія англійською мовою)

 

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ