1550

 

Робоча група з соціальних послуг зустрілася в Брюсселі, щоб обговорити новий соціальний діалог у сфері соціальних послуг, освіту та догляд за дітьми раннього віку, а також колективні переговори у Східній Європі.

Ліна Каасінен з фінської профспілки медсестер SuPer представила членам Робочої групи оновлену інформацію про роботу мережі ЄФПГО з освіти та догляду за дітьми раннього віку (ECEC), яка зосереджує свою діяльність на моніторингу та оцінці якості. Занепокоєння щодо нестачі персоналу є ключовим викликом, який необхідно подолати, щоб забезпечити якісну дошкільну освіту та виховання для всіх дітей. Однак причини нестачі персоналу в різних країнах відрізняються, а отже, вимагають різних рішень. Мережа підготує аналітичний документ щодо нестачі кадрів.

Барбара Сурдиковська (експерт Інституту суспільних відносин та Центру соціально-економічного аналізу) представила презентацію дослідницького проекту щодо колективних переговорів у Східній Європі. Метою проекту є розвиток колективних переговорів у секторах догляду, адміністрування та управління відходами у східних та центральних країнах ЄС, а також у Сербії (країні-кандидаті на вступ до ЄС). Спочатку будуть представлені національні звіти, а потім порівняльний звіт, після чого відбудуться семінари. Також будуть проведені національні семінари з метою зміцнення потенціалу профспілок у згаданих секторах.

Робоча група також обговорила аспекти діяльності нового Комітету секторального соціального діалогу у сфері соціальних послуг, включаючи проект правил процедури, проект робочої програми та проект порядку денного пленарного засідання 12 грудня.

Учасники були поінформовані про те, що ООН вирішила оголосити 29 жовтня Міжнародним днем догляду та підтримки, що, на думку Групи, є дуже позитивною подією. ЄФПОО підготує відповідну заяву.

 

Джерело:

https://www.epsu.org/article/epsu-social-services-working-group-debates-social-dialogue-and-collective-bargaining