3469199 31102321

У Міжнародний день піклування, 29 жовтня, МКП закликає уряди інвестувати в піклування для побудови стійких і справедливих суспільств та економік, які ґрунтуються на рівності.

27-10-2023

Рівність жінок

29 жовтня ООН вперше офіційно відзначає Міжнародний день догляду та підтримки, який визнає спадщину першого Міжнародного дня догляду, заснованого чотири роки тому профспілками з метою прискорення державних інвестицій в економіку догляду.

Належні системи догляду мають важливе значення, оскільки населення зростає, суспільство старіє, а глобальні кризи, в тому числі кліматична, створюють все більші потреби серед різних груп населення.

Однак десятиліття жорсткої економії, недостатнього фінансування, дерегуляції та приватизації послабили системи догляду, включаючи охорону здоров'я та дошкільну освіту.

Глобальна робоча сила у сфері догляду, дві третини якої складають жінки, зіткнулася з наслідками цієї політики, що призвело до того, що мільйони людей опинилися в пастці, де вони перевантажені роботою, отримують низьку заробітну плату і застрягли на нестабільних робочих місцях.

Крім того, несправедливий розподіл неоплачуваної роботи по догляду, 76% якої виконують жінки, увічнює гендерний розрив в участі робочої сили, що становить 27%, і гендерний розрив в оплаті праці, який залишається на рівні 20%.

Рішення

У звіті "Турбота на роботі" МОП підрахувала, що глобальні інвестиції в універсальний догляд за дітьми та довготривалий догляд за ними створять 280 млн робочих місць до 2030 року і ще 19 млн - до 2035 року. Це підвищить рівень зайнятості жінок на 78%, і 84% цих робочих місць будуть офіційними.

Глобальний портал МОП з питань політики у сфері догляду надає урядам, роботодавцям і профспілкам інструменти, які показують, які інвестиції необхідні для усунення прогалин у політиці догляду, а також демонструє численні переваги підтримки економіки догляду.

Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію "Центральне місце догляду та підтримки з точки зору прав людини", яка визнає права платних і безоплатних осіб, що здійснюють догляд, та отримувачів догляду. Резолюція вимагає збільшення інвестицій у політику догляду та підтримки, а також вжиття заходів для забезпечення повноцінної участі жінок, людей з інвалідністю, людей похилого віку та дітей у прийнятті рішень щодо догляду, в тому числі в соціальному діалозі.

29 жовтня МКП закликає уряди укласти Новий соціальний договір, що трансформує гендерні відносини, як це закріплено в заяві 5-го Конгресу МКП та в підсумковому документі 4-ї Всесвітньої конференції жінок. Це включає в себе

 Збільшення державних інвестицій у сектор догляду, створення мільйонів нових гідних робочих місць, забезпечення участі жінок в економіці та гарантування загального доступу до якісних послуг у сфері охорони здоров'я, освіти та догляду.

 Прийняття політик у сфері догляду, таких як інклюзивні ринки праці, робочі місця, дружні до сім'ї, та соціальний захист, що враховує гендерні аспекти, для забезпечення більш справедливого розподілу обов'язків по догляду.

 Гідна, офіційна робота для всіх працівників, які здійснюють догляд, з безпечними умовами праці, адекватно оплачувана, включаючи рівну оплату за працю рівної цінності. Працівники сфери догляду повинні бути вільні від гендерно зумовленого насильства та домагань, а також від будь-якого виду дискримінації. Працівники сфери догляду повинні мати право на організацію та ведення колективних переговорів.

 

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/international-day-for-care-2023?lang=en

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ