IMG 20231103 103737

Під час офіційного візиту делегації Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК) до Києва 3 листопада 2023 р. у столичному Будинку профспілок відбулась робоча зустріч керівництва ФПУ та СПО репрезентативних об’єднань профспілок на національному рівні з делегацією ЄЕСК на чолі з її Президентом Олівером Рьопке.

 

У ній взяли участь Голова ФПУ Григорій Осовий, заступники Голови ФПУ Василь Андреєв, Олександр Шубін, голова Конфедерації Вільних профспілок України Михайло Волинець, голова Профспілки працівників Збройних Сил України Валерій Добровольський, заступник голови Профспілки залізничників і транспортних будівельників України Олександр Мушенок та ін.

IMG 20231103 092904

До складу делегації ЄЕСК увійшли: Олівер Рьопке, Президент ЄЕСК, Люсі Студнічна, Президент Робочої групи найманих працівників ЄЕСК, Шеймус Боланд, Президент організацій громадянського суспільства ЄЕСК, Марчін Новацький, член Групи роботодавців ЄЕСК, співголова Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, створеної в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

На початку перемовин Григорій Осовий привітав високих гостей з ЄС у стінах Будинку профспілок у Києві. Він наголосив на історичній значимості цієї будівлі, яка була побудована за кошти українських спілчан більш ніж 40 років тому, а у буремні часи новітньої історії України опинялась у епіцентрі найдраматичніших подій двох українських революцій 2004 та 2013-14 рр.

IMG 20231103 100337

- Наразі тут працюють українські профспілки, які представляють усі галузі економіки нашої держави, - сказав профспілковий лідер та поінформував закордонних партнерів щодо поточної ситуації в Україні, пов’язаної з веденням на її території бойових дій, законодавчих змін, які заплановані або вже ухвалені, і стосуються діяльності українських профспілок. Також відбувся обмін думками щодо стану соціального діалогу в Україні, реформування трудового законодавства, ролі профспілок у прийнятті державницьких рішень та функціонуванні Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

Олівер Рьопке подякував за запрошення відвідати Київ та Будинок профспілок.

- Це перший візит членів ЄЕСК  до Україні за час повномасштабної війни, - наголосив він. - Ми вже провели зустрічі з представниками КМУ, Парламенту України, організацій роботодавців, НСПП, з якими обговорювали питання реформування сфери соціального діалогу в України, перспективи повоєнної відбудови України, розвитку громадянського суспільства тощо.

IMG 20231103 093134

- Для нас важливим є надання допомоги Україні у цих сферах, щоб голос громадянського суспільства, представниками якого є і профспілки, був почутим на усіх рівнях.

Мета нашого перебування в Україні – висловити солідарну підтримку українському народу включно з профспілками України в тій боротьбі, яку ви ведете за свою незалежність, гідність та взагалі за снування України як держави. Таку підтримку ми надаємо із самого початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. І це не тільки слова, а й практичні дії: так, у перший день війни рф проти України ЄЕСК ухвалив Резолюцію, якою рішуче засудив те, що відбулось.

IMG 20231103 093102

Також ми  виступили з ініціативою щодо залучення до роботи Комітету представників країн-кандидатів до ЄС вже на етапі їх прийняття, що стосується і України і в тому числі представників українських профспілок. Проект поки що знаходиться на стадії реалізації, але ми сподіваємось, що починаючи вже з наступного року  представники країн, які мають статус кандидата, та їхніх профспілок будуть представлені в ЄЕСК. Таким чином, здійснюється поступове залучення представників громадянського суспільства до повноцінної роботи в Європейських структурах.

IMG 20231103 095346

Для нас головніша мета – забезпечення розвитку демократії і громадянського суспільства не тільки в країнах ЄС, а й в державах, які є сусідами ЄС, - підкреслив президент ЄЕСК. - Ми й надалі готові надавати вам всебічну підтримку, а також висловлюватись на міжнародному рівні на користь вирішення проблемних питань, які наразі існують в Україні. Ми готові продовжувати співпрацювати з вами, тому ви можете завжди покладатись на нашу позицію, яка полягає у тому, що представники громадянського суспільства і профспілок мають бути залученими до усіх важливих процесів, що відбуваються у вашій державі, серед яких є вступ України до ЄС. А отже, ми сподіваємось, що на шляху до євроінтеграції і в процесі наближення законодавства України до законодавства ЄС український Уряд буде дотримуватись усіх висловлених рекомендації, в т.ч. і стосовно розвитку соціального діалогу.

IMG 20231103 095458

IMG 20231103 103003

Цього ж дня у Будинку профспілок у Києві відбулась зустріч керівництва Європейського соціально-економічного комітету з представниками профспілок у складі Української сторони Платформи громадянського суспільства України – ЄС.

 

До учасників із промовою звернувся Голова ФПУ Григорій Осовий:

- Вітаю учасників цього зібрання. Для нас велика честь приймати в Україні делегацію ЄЕСК. Це не тільки візит ввічлівості та підтримки України, а і реальна можливості налагодження інструментів взаємодії УСПГС, профспілок і організацій роботодавців, щоб зміцнювати єдність, солідарності та дієвість у захисті нашої країни у цей надзвичайно складний час.

Ми знаємо, які ініціативи вже здійснив ЄЕСК на підтримку України, зокрема, надаючи політичну підтримку нашій державі у її боротьби з агресором. На сьогодні перед нами стоять і інші грандіозні виклики – це повоєнне відновлення і оновлення України, що потребуватиме максимального застосування досвіду, принципів і стандартів Європейського Союзу.

IMG 20231103 103852

Ми вже маємо дуже гарну і обнадійливу новину про те, що представники громадянського суспільства, профспілок і роботодавців України будуть представлені на площадці Європейського соціально-економічного Комітету, як повноправні члени у діяльності цієї поважної Європейської інституції. Отже наша сторона – УСПГС готова до діалогу, до обговорення тих питань, які цікавлять представників структур ЄС, перш за все з метою розібратись у ситуації в Україні та визначити можливості Комітету і євроструктур у допомозі становленню і розвитку демократії і справедливості в нашій країні.

IMG 20231103 103319

Довідково:

ЄЕСК є консультативним органом Європейського Союзу, що представляє європейське організоване громадянське суспільство. Це орган, який надає представникам європейських соціально-професійних груп та інших організацій громадянського суспільства (ОГС) офіційну платформу для висловлення своєї точки зору з питань, що стосуються ЄС.

Висновки ЄЕСК адресуються Раді, Європейській Комісії та Європейському Парламенту.

ЄЕСК складається з 329 членів, які представляють ОГС з усіх 27 країн-членів ЄС.

IMG 20231103 103943

IMG 20231103 103453

IMG 20231103 103029

Пресцентр ФПУ