401652264 757417943091955 4902602756245128790 n

Дорогі брати і сестри!

Чехія стала свідком безпрецедентної інфляції (15% у 2022 році та 11% у 2023 році), що призвело до безпрецедентного падіння доходів у реальному вираженні. Сукупна різниця за 2022-2023 роки становить -11% у

Зарплатах працівників та -19% у зарплатах службовців. Чеський правий уряд поставив ідеологію на перше місце і, скоротивши доходи державного бюджету, запровадив політику жорсткої економії в усіх секторах (за винятком військового бюджету, який було збільшено).

Вимоги чеських- профспілок були в основному проігноровані, коли вони виступали за підвищення зарплат і мінімальної заробітної плати та обмеження роздрібних цін на товари першої необхідності, щоб полегшити навантаження на працівників та їхні сім'ї.

Замість цього уряд проштовхнув підвищення пенсійного віку та пакет жорсткої економії, які ще більше зашкодять працівникам і ще більше перекладуть податковий тягар на малозабезпечені сім'ї.

Чесько-моравська конфедерація профспілок вичерпала всі варіанти, окрім одного - оголосити страйк.

CMKOS оголосила, що 27 листопада (рівно через 34 роки після загального страйку, що призвів до повалення старого режиму) стане Днем протестів. Чотири профспілки (серед них профспілка металургів і профспілка державних службовців) оголосили про годинні попереджувальні страйки, а Профспілка працівників освіти оголосила одноденний страйк.

27 листопада о 13:00 CMKOS організовує демонстрацію "За краще майбутнє Чеської Республіки". Співорганізаторами демонстрації є незалежні профспілки.

Протести спрямовані проти урядової політики жорсткої економії, яка включає підвищення пенсійного віку, цін на енергоносії, реальне зниження заробітної плати, урізання пільг для працівників та прийняття пакету заходів жорсткої економії, які погіршать умови праці та життя чеських робітників і, як наслідок, ослаблять чеську економіку.

Чеські робітники мобілізуються в рамках європейської профспілкової акції "На шляху до справедливої угоди для трудящих" і закликають своїх європейських братів і сестер до солідарної підтримки, яку можна надіслати на адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. і, за що вони будуть щиро вдячні.

Щиро ваш,

Йозеф Стредула, Президент ČMKOS

 

Лист-звернення  - у додатку

 Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ