281123 09

НОВИНИ КОЛЕКТИВНО-ДОГОВІРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЄФПГО, Листопад 2023 року, № 23

 

Сербія: працівники охорони здоров’я вийшли на демонстрацію

Боснія і Герцеговина: профспілка працівників охорони здоров’я проводить страйк з вимогою підвищення зарплат на 30%

Німеччина: державні службовці нарешті побачили переваги колективного договору

Італія: профспілки продовжують протести проти державного бюджету та небажання вести соціальний діалог

Австрія: немає прогресу в переговорах про приватну медицину та охорону здоров’я

Нідерланди: 6% для муніципальних працівників, але погана пропозиція для медичного персоналу

Ірландія: профспілка вирішує проблему нестачі кадрів у сестринстві та акушерстві

Франція: профспілки охорони здоров’я вживають заходів щодо оплати, умов праці та фінансування

Словенія: державні службовці протестують проти оплати праці, укомплектування штату та робочого навантаження

Данія: профспілка виграла 10-річну кампанію проти раку на робочому місці серед пожежників

Швеція: профспілка мобілізує представників з питань клімату для дій на екологічно чистих робочих місцях

Світ: МКП вітає рішення МОП про право на страйк

Сербія: працівники охорони здоров’я вийшли на демонстрацію 23 листопада

Національна демонстрація працівників охорони здоров’я відбудеться в Белграді 23 листопада. Профспілка GSZSZ Nezavisnost намагається чинити тиск на уряд з метою узгодження низки ключових вимог щодо оплати праці. Мета – змусити міністерство охорони здоров’я підписати нове положення про зарплатні коефіцієнти, яке б визначало загальну базову зарплату для всіх працівників сектору охорони здоров’я. Профспілка стверджує, що це було б значним покращенням поточної ситуації, коли п’ять базових окладів для різних професій у сфері охорони здоров’я є нежиттєздатними. Профспілка також закликає до реалізації підвищення заробітної плати, яке вже було узгоджено в ході переговорів між профспілками охорони здоров’я та урядом.

Боснія і Герцеговина: профспілка працівників охорони здоров’я проводить страйк з вимогою підвищення зарплат на 30%

2 листопада близько 4000 медичних працівників у південному кантоні Герцеговина-Неретва розпочали страйк на підтримку вимоги підвищення зарплат на 30% протягом наступних двох років. Під час страйку у відповідних установах приймаються лише невідкладні випадки. Профспілка працівників покладає на уряд відповідальність за поганий стан сектору охорони здоров’я та низькі зарплати і має намір страйкувати доти, доки не буде підписано всеосяжну колективну угоду. Уряд кантону призначив переговорну групу для вирішення вимог робітників. Незважаючи на попередню домовленість про підвищення заробітної плати на 30%, було висловлено занепокоєння щодо оціночної вартості у 25 млн. євро, яку уряд вважає нереалістичною. У подальшому профспілка медичних працівників зустрілася з прем’єр-міністром кантону і міністром охорони здоров’я, щоб обговорити поточну ситуацію в галузі охорони здоров’я, вимоги медичних працівників і зобов’язання прем’єр-міністра оцінити можливість фінансування колективного договору. Хоча було висловлено оптимізм щодо швидкого вирішення ситуації і можливого припинення страйку наступного тижня, профспілка підтвердила необхідність отримання офіційної пропозиції на папері перед прийняттям остаточного рішення. Страйк триватиме на повну потужність, поки не буде досягнуто конкретної угоди.

Німеччина: державні службовці нарешті побачили переваги колективного договору

Профспілка державних службовців ver.di привітала той факт, що федеральний уряд нарешті підтвердив, що колективний договір від квітня 2023 року для працівників федеральних і місцевих органів влади тепер має застосовуватися заднім числом до федеральних державних службовців, суддів, військовослужбовців і пенсіонерів. Профспілка розчарована такою тривалою затримкою в умовах високих цін на продукти харчування, енергію та житло. Профспілка хоче, щоб після завершення поточних переговорів, які охоплюють працівників регіональних органів влади, її положення були негайно застосовані до 1,4 мільйона державних службовців та 1 мільйона пенсіонерів у цьому секторі. Однак поки що роботодавці, які беруть участь у переговорах, відмовляються надати таку гарантію. Ver.di зазначає, що державні службовці все частіше беруть участь в акціях і демонстраціях, намагаючись домогтися кращого результату колективних переговорів, який потім повинен поширюватися і на них. Державні службовці не мають права на страйк і тому приєднуються до протестів лише у вільний від роботи час. 22 листопада працівники регіональних органів влади приєднаються до мітингів, організованих ver.di в Гамбурзі та Берліні, не лише на підтримку загальної вимоги підвищення зарплати на 10,5%, але й на підтримку спеціальної надбавки для працівників міст Бремен, Гамбург та Берлін.

Італія: профспілки продовжують протести проти державного бюджету та небажання вести соціальний діалог

Паралельно з діями конфедерацій CGIL і UIL, конфедерація профспілок CISL планує провести 25 листопада в Римі національну акцію протесту проти бюджету уряду на 2024 рік і його відмови співпрацювати з профспілками. Разом з вимогами про збільшення фінансування державних послуг, CISL хоче бачити дії щодо кадрового забезпечення та заходів зі скорочення нестабільної зайнятості. Вона також хоче, щоб уряд взяв на себе зобов’язання провести переговори щодо нових колективних договорів у державному секторі. Мобілізації UIL та CGIL тривають, регіональні зупинки заплановані на 24 і 27 листопада та 1 грудня.

Австрія: немає прогресу в переговорах про приватну медицину та охорону здоров’я

Другий раунд переговорів, який охоплює 130 тисяч працівників приватного сектору охорони здоров’я та соціальної допомоги, завершився після 10 годин безрезультатно. Роботодавці не покращили свою пропозицію на 8,8%, що значно нижче вимог профспілок GPA та vida на 15% з мінімальним підвищенням на 400 євро. Вони стверджують, що 8,8% є занадто низьким показником, щоб зробити галузь більш привабливою і вирішити проблему, пов’язану з тим, що середня заробітна плата в секторі на 22% нижча, ніж в середньому по економіці в цілому. На 20 листопада призначено конференцію національної робочої ради, на якій профспілки обговорять подальші заходи, включаючи зустрічі на робочих місцях та плани попереджувальних страйків. Наступний раунд переговорів відбудеться 27 листопада.

Нідерланди: 6% для муніципальних працівників, але погана пропозиція для медичного персоналу

Профспілки муніципалітетів, включаючи FNV, уклали 15-місячну угоду, яка триватиме до 31 березня 2025 року і передбачає підвищення заробітної плати на 6%. З 1 січня відбудеться підвищення на 4,75%, а з 1 жовтня – на 1,25%. Хоча більшість низькооплачуваних працівників отримують 16 євро і вище, деякі з них все ще отримують мінімальну заробітну плату в розмірі 15,92 євро. FNV зобов’язується забезпечити вищу мінімальну заробітну плату в органах місцевого самоврядування. Угода передбачає додатковий день нестатутної відпустки з 1 січня 2025 року, що збільшить загальну кількість днів до восьми. Хоча схема дострокового виходу на пенсію стає більш доступною, профспілка розчарована тим, що вона не була змінена для працівників, зайнятих на важких роботах. Тим часом, профспілки FNV та NU’91 взяли участь у п’ятому раунді переговорів щодо університетських медичних центрів. Роботодавці нарешті запропонували підвищення заробітної плати на 2% з 1 липня 2024 року терміном на 1 рік, що, на думку профспілок, є абсолютно недостатнім. Роботодавці також відхилили інші вимоги профспілок, пов’язані з політикою безпеки, робочим часом і просуванням по тарифній сітці. Наступні переговори мають відбутися 7 грудня.

Ірландія: профспілка вирішує проблему нестачі кадрів у сестринстві та акушерстві

Лідери профспілки медсестер і акушерок INMO провели екстрену зустріч 10 листопада, щоб обговорити можливий страйк у відповідь на оголошення Виконавчої служби охорони здоров’я про те, що вона продовжує заморожування набору майже на всі посади медсестер і акушерок до кінця року. Профспілка заявила, що оголошення було зроблено без документації або консультацій з профспілкою, а прохання про зустріч було відхилено. За підрахунками INMO, в даний час в системі охорони здоров’я існує близько 2800 вакансій медсестер і акушерок, які необхідно терміново заповнити. Наступного тижня на спільній конференції INMO і Королівського коледжу акушерок обговорювалися питання укомплектування штатів і навантаження на весь острів Ірландія, а опитування показало, що 88% респондентів заявили, що в даний час вони більшу частину часу відчувають нестачу кадрів. Це негативно впливає на їхню здатність надавати безпечний догляд і приділяти належну увагу тим, хто потребує акушерських послуг. Наймання та утримання акушерок було серйозною проблемою: 72% респондентів заявили, що розглядали можливість залишити професію протягом останніх 12 місяців, а 48% з них назвали стрес на робочому місці як причину номер один.

Франція: профспілки охорони здоров’я вживають заходів щодо оплати, умов праці та фінансування

Профспілки працівників охорони здоров’я CGT Santé et Action Sociale, FO Santé та UNSA Santé et Sociaux організували протести та страйк 16 листопада на підтримку низки вимог щодо покращення оплати та умов праці, кадрових рішень та інших питань. Профспілки вимагають вжити заходів для покращення навчання та набору персоналу; загального підвищення заробітної плати; гендерної рівності; збільшення фінансування закладів та персоналу, а також припинення закриття всіх закладів, служб та ліжко-місць. Також серед вимог було покращення дострокового виходу на пенсію за віком за важку працю та відкликання нового закону про пенсії. ЄФПГО направила послання солідарності.

Словенія: державні службовці протестують проти оплати праці, укомплектування штату та робочого навантаження

Конфедерація профспілок ZSSS повідомляє, що після невдалих переговорів у міністерстві державного управління 14 листопада профспілка державного управління SDOS організувала одноденний страйк наступного дня в семи адміністративних одиницях по всій країні. Вимоги профспілки включають підвищення заробітної плати на сім тарифних розрядів, покращення надбавок та гідний рівень винагороди для нових працівників в рамках заходів, спрямованих на подолання поточного кадрового дефіциту. SDOS вже деякий час наполягає на вжитті заходів з низки питань, але уряд не реагує на них, особливо на проблеми перевтоми, нестачі персоналу та низького рівня оплати праці.

Данія: профспілка виграла 10-річну кампанію проти раку на робочому місці серед пожежників

Профспілка FOA привітала рішення органу страхування ринку праці визнати, що існує достатньо доказів причинно-наслідкового зв’язку між пожежогасінням і двома видами раку: раком сечового міхура і мезотеліомою. Перший пов’язаний з впливом сажі та споріднених хімічних речовин (ПАВ), а другий – з впливом азбесту. Це означає, що пожежники, які постраждали від цих двох серйозних захворювань, зможуть отримати визнання їх як професійних травм. FOA не тільки задоволена тим, що її 10-річна кампанія призвела до зміни практики, але це також означає, що раніше відхилені випадки раку сечового міхура і мезотеліоми можуть бути переглянуті, причому для всіх професій, а не тільки для пожежників.

Швеція: профспілка мобілізує представників з питань клімату для дій на екологічно чистих робочих місцях

Профспілка Vision прагне вирішувати кліматичні питання на робочому місці через мережу кліматичних представників, які мають на меті співпрацювати з роботодавцями для реалізації низки ініціатив, включаючи пошук способів зробити поїздки на роботу більш раціональними. Кліматичні представники у 15 відділеннях, які представляють тисячі членів у муніципалітетах, регіонах та Церкві Швеції, наразі висувають такі пропозиції, як субсидовані проїзні картки на громадський транспорт, ініціативи з надання велосипедів, зарядних станцій на робочому місці та інші заходи, які дозволять зменшити вплив на клімат від поїздок на роботу та з роботи. Vision заявляє, що хоче прискорити темпи кліматичного переходу і стала першою профспілкою, яка запровадила нову профспілкову роль – кліматичного представника. Наразі вона налічує понад 100 кліматичних представників, які спрямовують зусилля працівників на захист клімату, поширюють знання та співпрацюють з роботодавцями, щоб зменшити вплив на клімат на робочому місці.

Світ: МКП вітає рішення МОП про право на страйк

Міжнародна конфедерація профспілок вітає рішення керівного органу Міжнародної організації праці передати питання про право на страйк до Міжнародного суду ООН (МС ООН). Між представниками працівників і роботодавців вже давно точиться суперечка щодо права на страйк і того, якою мірою воно випливає з конвенцій МОП про свободу об’єднання (87) і про право на організацію та ведення колективних переговорів (98). Тепер це питання буде розглядатися Міжнародним судом ООН, і МКП сподівається, що це розблокує глухий кут, який зберігався майже 10 років, і впевнена, що це рішення підтвердить десятиліттями напрацьовану МОП юриспруденцію щодо права на страйк в міжнародному праві. Під час голосування, яке відбулося 10 листопада, 19 представників урядів в Адміністративній раді разом з 14 делегатами від працівників проголосували за направлення цього питання до Міжнародного суду ООН. Лише семеро проголосували разом з групою роботодавців, яка також складається з 14 членів, а два уряди утрималися.