Social dialogue is a fundamental part of European democracy 21 

Коментуючи пленарне голосування Європейського парламенту щодо Закону про промисловість з нульовим рівнем викидів, Конфедеративний секретар ЄКП Людовік Воет заявив:

 

"Це перший раз, коли важливість соціальних умов для успішної промислової політики була визнана на рівні ЄС. Текст закликає оцінювати державні контракти з точки зору їхнього внеску у створення гідної заробітної плати, умов праці, можливостей для стажування та навчання, щоб підвищити привабливість зайнятості в секторі промисловості з нульовою рентабельністю.

Це життєво важливо, оскільки в "зеленій" промисловості відчувається серйозний дефіцит кваліфікованих кадрів, а дослідження Комісії показують, що тільки в секторі відновлюваної енергетики в найближчі сім років для досягнення цілей "зеленої" енергетики необхідно додатково залучити мільйон робітників.

Однак, на відміну від американського Закону про зниження інфляції, текст не пов'язує доступ до субсидій з дотриманням трудового законодавства. 

Повага до колективних переговорів, які мають вирішальне значення для підвищення заробітної плати та умов праці, є найбільш фундаментальною вимогою для створення якісних робочих місць. На жаль, поправки, які б вимагали від роботодавців, що отримують державні кошти, поважати колективні переговори, були відхилені.

Європа не поступається США, коли йдеться про субсидії компаніям, але відстає, коли мова йде про те, щоб забезпечити використання грошей для підвищення соціальних стандартів. 

Існує реальний ризик того, що "зелена угода" стане порожнім чеком для керівників компаній, який нічого не зробить для вирішення проблеми дефіциту робочої сили та забезпечення соціально справедливого переходу до "зеленої" економіки".

Джерело:

https://www.etuc.org/en/pressrelease/net-zero-industry-act-europe-risks-falling-behind-us-social-standards