b2ap3 large shutterstock 2332549665 min

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) вимагає, щоб на кліматичних переговорах COP28 була узгоджена комплексна робоча програма "Справедливий перехід", в основі якої лежать трудові питання.

 

Починаючи з 30 листопада і до 12 грудня, COP28 відбудеться в Дубаї, Об'єднані Арабські Емірати.

Ключовим пріоритетом МКП для трудящих на конференції, з яким можна ознайомитися тут, є прийняття Робочої програми "Справедливий перехід", яка гарантує, що трудові питання будуть в центрі дискусій з питань кліматичної політики:

  • Відстоювання прав людини і трудових прав, одночасно сприяючи інклюзивній участі у формуванні кліматичної політики.
  • Посилення амбіцій щодо пом'якшення наслідків зміни клімату з метою створення якісних робочих місць, підкріплених заходами справедливого переходу.
  • Забезпечення адаптаційних потреб за допомогою надійних планів соціального захисту та механізмів фінансування.
  • Забезпечення фінансування Фонду для відшкодування збитків та шкоди, а також для інвестицій у справедливий перехід.

Генеральний секретар МКП Люк Тріангл підкреслив нагальність ситуації: "Цьогорічні екстремальні погодні явища спричинили широкомасштабні перебої, що вплинули на працівників у всьому світі. Вкрай важливо, щоб КС-28 виконала свої обіцянки. Нам потрібна кліматична політика, яка ставить людей і трудові права на перше місце, щоб забезпечити справедливий і ефективний перехід.

Саме глобальні економічні невдачі посилили непропорційні наслідки зміни клімату для працюючих людей, включаючи екстремальні умови праці, загрози для засобів до існування та вимушену міграцію через порушення екологічної рівноваги.

Саме тому ми вимагаємо укладення Нового суспільного договору для створення більш справедливої глобальної економіки, яка зосередиться на інтересах працюючих людей, щоб почати вирішувати проблеми фундаментальної нерівності".

 

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/COP28-Trade-unions-call-for-a-labour-inclusive-Just-Transition