77840a02

Лідери європейських профспілок працівників громадського обслуговування висловили підтримку демонстрації ЄКП 12 грудня в Брюсселі. Теми акції - "За справедливу угоду для працівників" та "Ні жорсткій економії" - є спільними для профспілок.  Багато працівників державної служби стикаються з новими обмеженнями у фінансуванні заробітної плати та державних послуг, оскільки політика жорсткої економії знову починає запроваджуватися. І це не те, що потрібно Європі. Існує потреба в державному фінансуванні охорони здоров'я, догляду та інших державних послуг, в інвестиціях у цифрову державну інфраструктуру і в справедливому переході до економіки, яка не залежить від викопного палива.

Багато профспілок беруть участь в акціях за підвищення заробітної плати та покращення умов праці. Ми протистоїмо нападам на права профспілок. Виконавчий комітет ЄФПГО висловив свою солідарність з усіма учасниками акції.

Виконавчий комітет звернувся до питань, пов’язаних з Конгресом:

Поправки членських організацій до Програми дій. Це було зроблено відповідно до рекомендацій Комітету по резолюціям Конгресу. Подальше обговорення відбудеться щодо пункту про енергетику.

Робота Статутної робочої групи з реагування на пропозиції щодо внесення змін до Статуту. Федерація отримає процедури призупинення діяльності профспілки, яка порушує наші цінності. Також з'явиться можливість відкликати мандат віце-президента і звільнити президента або генерального секретаря. Можливо, найбільш значущою поправкою, яка буде запропонована Конгресу, є обмеження мандату Генерального секретаря трьома термінами. Виконавчий комітет врахував рекомендації Робочої групи

Резолюції членських організацій про пенсії та Палестину. Формулювання щодо пенсій було включено до Програми дій, а резолюцію щодо Палестини для Конгресу Виконавчий комітет розгляне на своєму березневому засіданні. Було схвалено коротку заяву про поточну ситуацію в Палестині.

Було затверджено 4 членів Комітету з питань регламенту. Вони походять з Німеччини, Казахстану, Італії та Швеції.

Президент оголосила, що вона не буде претендувати на новий мандат у зв'язку з виходом на пенсію. Будуть проведені консультації з віце-президентами. Генеральний секретар оголосив, що готовий балотуватися на наступний мандат.

Конгрес розгляне фінансові питання на період до наступного Конгресу ЄФПГО. Він отримав звіт від Фінансової робочої групи ЄФПГО. Ситуація є складною в довгостроковій перспективі. Члени попросили Фінансову групу запропонувати комплекс заходів для вирішення ситуації.

Питання, пов’язані з ЄКП:

ЄФПГО розчарована тим, що міжгалузеві переговори провалилися. Тепер настав час для Комісії запропонувати Раді угоду з центральним урядом про цифровізацію. У той час як роботодавці приватного сектору не бачать потреби в законодавстві, працівники, а також роботодавці та профспілки в центральних органах виконавчої влади вважають, що воно потрібне.

Тривала дискусія відбулася щодо Європейського соціального діалогу. Учасники підкреслили розбіжність між високими документами Комісії та реальними коштами, що виділяються. Кошти на участь зменшуються. Це перешкоджає проведенню достатньо всебічного та інклюзивного діалогу. Виконавчий комітет погодився з тими членами, які підкреслили, що Комісія підриває підтримку інтеграції до ЄС з боку працівників та профспілок.  Виконавчий комітет погодився створити робочу групу з питань європейських промислових відносин і соціального діалогу після Конгресу ЄФПГО.

Пропозиція ЄКП розглянути можливість введення податків на багатство для перерозподілу коштів була схвалена виконавчою владою, хоча занепокоєння залишається, оскільки багато мільярдерів уникають сплати внесків до соціальних держав і приховують свої гроші.

Кампанія ЄКП за перегляд фіскальних правил ЄС була підтримана. Важливо, щоб державні фінанси та державні витрати були захищені, а ЄС не зазнав чергового раунду політики жорсткої економії. Це підірве соціальну структуру, згуртованість та перспективи зростання в ЄС.

Було підтримано внесок ЄФПГО в Європейський семестр 2024 року.

Були  розглянуті  такі економічні та соціальні політики, як:

Імплементація Директиви про адекватну мінімальну заробітну плату та висновків Ради щодо зміцнення соціального діалогу на всіх рівнях.

Щорічний звіт про розвиток ринку праці та заробітної плати за 2023 рік. Він містить розділ про скорочення робочого часу. У звіті також підкреслюється важливість державних послуг, таких як догляд за дітьми.

Соціальний захист є ключовою частиною держави загального добробуту. ЄС координує його, зокрема, через Європейський семестр та правила фіскальної політики. ЄФПГО відстоює в ЄКП важливість сильних та інклюзивних систем соціального захисту. Довгостроковий догляд тепер вважається частиною соціального захисту.

Обговорювалися вибори до Європейського парламенту в червні 2024 року. Було розглянуто документ з ключовими вимогами, який буде використано в контактах з політичними партіями на рівні ЄС. Він може допомогти профспілкам на національному рівні відстоювати інтереси Соціальної Європи. Під час дебатів йшлося про те, що крайні праві (ID) та консервативні партії (ECR) голосують проти соціальної політики ЄС. Робітники мало чого очікують від цих партій.

Були заслухані доповіді про роботу ЄФПГО в національних та європейських адміністраціях (в тому числі для працівників пенітенціарної служби), місцевих та регіональних органах влади (в тому числі для пожежників), комунальних службах (енергетика, водопостачання, утилізація відходів), охороні здоров'я та соціальних службах (в тому числі для помічників лікарів та підвищення ролі соціального діалогу в соціальних службах), рекрутингу та організації, молоді та жінок. Жіноча конференція прийняла Римську заяву, в якій підкреслюється важливість боротьби за рівність і права жінок для європейських державних службовців.

Ми вітали нові членські організації у сфері пожежної охорони та культури з Болгарії.

Засідання Виконавчого комітету ЄФПГО відбулося 29-30 листопада 2023 року в Брюсселі. Його очолила Президент ЄФПГО Метте Норд.

Джерело:

https://www.epsu.org/article/epsu-executive-addresses-social-dialogue-congress-ep-elections-wealth-tax-and-so-much-more