5438369693246280030 121

Асамблея розглянула цілу низку актуальних  питань, зокрема  Звіт  про діяльність Загальноєвропейської регіональної ради (ЗЄРР) Міжнародної конфедерації профспілок (МКП),  схвалила політичний документ ЗЕРР на 2023- 2024 роки, а також Програму діяльності ЗЄРР на 2023-2027 рр.: «Разом на шляху до нового суспільного договору для Європи», у підготовці та опрацьовані якої активну участь брала ФПУ.

У ній передбачена «підтримка українського суспільства і профспілок перед обличчям агресивної війни та незаконного вторгнення росії в Україну; сприяння залученню фондів солідарності для інституційної підтримки профспілок в Україні та відновлення профспілкової роботи на деокупованих територіях; вжиття заходів для забезпечення відновлення України, що ґрунтуються на соціальному діалозі, участі профспілок у відбудові на всіх етапах, дотриманні соціальних гарантій для гідної праці».

З питань Стратегії і тактики діяльності профспілок та реагування на виклики для працівників в глобальному світі праці виступили: Генеральний секретар МКП Люк Тріангл, Генеральний секретар ЄКП, вона же Генеральний секретар ЗЄРР Естер Лінч, член Європарламенту Агнес Йонгеріус, директорка Регіонального бюро МОП для країн Європи та Центральної Азії, помічниця Гендиректора МОП Беате Андрес. Всі вони заявили про необхідність продовжувати надавати всебічну підтримку Україні та її профспілковому руху.

 5438369693246280339 121

Під час розгляду питання обрання віце-президентів МКП голова ФПУ висловив заперечення щодо номінації на таку посаду представника від Конфедерації праці росії, оскільки, це представник воюючої країни проти України і не виключено що їхні  члени профспілок мобілізовані до війська рф воюють як окупанти, а інші на заводах виробляють бомби і снаряди, ракети, якими вбивають мирних жителів України. З цих гуманістичних міркувань  Григорій Осовий заявив,  що він і члени української делегації не будуть голосувати за представника російських профспілок у керівному складі ЗЄРР. Бурхливі дебати навколо цього питання були розв'язані шляхом голосування, яке показало що заради збереження профспілкової єдності більшість делегатів проголосували «пакетом» за всіх десятьох  номінованих віце-президентів. Серед них обрано Михайла Волинця, голову КВПУ.

Голову ФПУ, який є членом Генеральної ради МКП, а з 1 січня на засадах ротації обійматиме посаду віце-президента МКП,  переобрано  членом Виконкому ЗЄРР на новий період. Президентом ЗЄРР на наступні 4 роки шляхом акламаціі, як єдиного претендента  на цю посаду, обрано Ігоря Зубку, голову Національній конфедерації профспілок Молдови.

 5438369693246280345 121

У той же день делегації ФПУ та КВПУ  на запрошення Брюсельського офісу  МОП для Європи узяли участь у діловій зустрічі з керівництвом Офісу з обговорення питань інституційної підтримки соціальних партнерів і  розвитку соціального діалогу з метою кращої координації зусиль по відновленню України. Йшлося також про залучення проектів і донорів з боку ЄС.

Під час зустрічі Голова ФПУ, який є водночас співголовою НТСЕР і головою СПО репрезентативних профспілок на національному рівні, відповідно до повноважень, підтвердив готовність підписати  Меморандум МОП з питань співпраці з українськими соціальними партнерами на 2024 - 2025 роки. При цьому він зазначив, що краще це зробити при ухваленні загальної Стратегії відновлення України за підтримки міжнародної спільноти  і в рамках діяльності НТСЕР, враховуючи державне значення Стратегії.

З викладенням цієї пропозиції  Г. Осовий  направив лист Національному координатору в Україні Бюро МОП для Центральної та Східної Європи  Сергію Савчуку.

 5438369693246280031 121 

Пресцентр ФПУ