shutterstock 73985059 800x450 

Проект "Економіка 2030", який сьогодні публікує свої остаточні висновки, став тривожним дзвінком для британських політичних дебатів, які в останні роки все більше зосереджуються на дрібних розбіжностях і відволікаючих факторах.

Позапартійний тривожний дзвінок для британської політики

Незважаючи на те, що це позапартійний звіт, він явно спрямований проти лейбористів і містить рекомендації щодо зміни уряду наступного року. Висновки звіту мають стати для лейбористів серйозним сигналом, який розкриває виклики, що стоять перед новою адміністрацією.

Вже більше десяти років ми маємо економіку, яка не є достатньо продуктивною і не розподіляє доходи від свого мізерного зростання достатньо широко.

Ці взаємно підсилюючі недоліки перетворилися на замкнене коло, в той час, коли потрібно відповідати на виклики життя поза межами єдиного ринку, переходити до "нульових викидів" та керувати безпрецедентними технологічними та демографічними змінами, а ми натомість рухаємося до зони вильоту з розвинених економік.

Зростання необхідне, щоб повернути громадські послуги на правильний шлях

Саме тому зростання є ключовим для місій Кейра Стармера та Рейчел Рівз. Неможливо відновити громадські послуги або підвищити рівень життя без зростання економіки та ширшого розподілу її результатів.

Ретельний і широкомасштабний аналіз Фонду "Резолюція" щодо того, що потрібно для того, щоб змінити ситуацію в ключових сферах, також справедливо встановлює високу планку для рішень, які є чимось більшим, ніж просте повторення фраз на кшталт "вирівнювання" або "промислова стратегія".

Важливими компонентами цього порядку денного є плани щодо збільшення обсягів бізнес-інвестицій, прискорення створення якісних робочих місць, перезавантаження нашого експорту та переосмислення регулювання у сфері комунальних послуг з метою спрямування та забезпечення створення нового покоління необхідної інфраструктури.

Звичайно, конкретні політики та пріоритети мають бути протестовані та обговорені. Але те, що не викликає сумнівів у будь-якого чесного погляду на проблеми, з якими ми стикаємося, - це те, що занепад колективних переговорів і організованого голосу працівників - це не побічна проблема, яку можна обійти або зустріти байдужим знизуванням плечима, а фатальна слабка ланка, яка перешкоджатиме будь-яким узгодженим спробам спрямувати нашу економіку на інший шлях.

Зменшення переговорної сили працівників боляче б'є по заробітних платах

Власне дослідження Фонду "Резолюція" показує, що зниження переговорної сили працівників, яке є результатом десятиліть депрофспілкової дезінтеграції та посилення ринкової влади роботодавців, коштує середньостатистичному працівникові близько 100 фунтів стерлінгів на тиждень у вигляді недоотриманої заробітної плати і є основним чинником поляризації доходів.

Нещодавній міжкраїновий аналіз підтверджує, що країни з найбільшою кількістю працівників, охоплених колективними договорами - такі як Швеція, Фінляндія, Данія, Австрія чи Бельгія - є також країнами з найнижчим рівнем нерівності.

Представництво та участь профспілок також має вирішальне значення для підтримки корпоративного довгострокового розвитку, реформування систем кваліфікацій, а також для врахування поглядів працівників та їхнього досвіду у ключових питаннях промислової політики.

Це включає в себе максимальне використання наших порівняльних переваг, визначених Фондом "Резолюція" в таких галузях, як чиста енергетика, аерокосмічна промисловість, науки про життя, телекомунікації, комп'ютерні та інформаційні послуги, а також креативні індустрії - від кіно і телебачення до музеїв і перформативних мистецтв - у всіх секторах, де кількість членів "Перспективи" постійно зростає.

Профспілковий рух має бути в центрі відновлення економіки Великої Британії

Стратегія перезавантаження економіки Великої Британії, яка не включає план відновлення ролі відповідального профспілкового руху, просто не спрацює. Але це не лише виклик політикам і ЗМІ, це також виклик і профспілковому руху.

Чи готові ми активізуватися і зіграти свою роль, чи залишатимемося в зоні комфорту і власній версії "керованого занепаду"? Згідно з тенденціями останніх років, до 2030 року щільність профспілок у приватному секторі впаде нижче 10%, а можливо, наблизиться до 5%.

Модернізована система регулювання трудових відносин допоможе - Фонд "Резолюція" пропонує права на доступ до нових робочих місць і реформи процесу визнання профспілок, - але, безумовно, найбільша частина роботи має лягти на плечі самих профспілок: охоплення нових поколінь працівників і доведення нашої відповідності новим методам роботи.

Профспілки повинні показати свою цінність для трудящих

Зростаюче визнання серед економістів і політичних експертів того, що профспілки повинні бути частиною рішення, як ми вже бачили на прикладі президентства Байдена в США, є довгоочікуваним кроком вперед.

Але аудиторія, яку нам і лейбористам найбільше потрібно переконати, - це мільйони працюючих людей, які здебільшого не налаштовані вороже, але просто не бачать, що ми можемо щось для них зробити.

Наступні роки можуть запропонувати нам нові можливості, щоб змінити цю ситуацію. Але вікно є коротким.

Автор - Майк Кленсі - генеральний секретар профспілки «Prospect».

https://labourlist.org/2023/12/labours-vision-for-growth-must-have-trade-unions-at-its-heart/?source=email-labour-list&link_id=16&can_id=81467a893aa60cdae74c328de3edb192&email_referrer=email_2135608&email_subject=exclusive-forde-report-recommendations-complete