AnyConv.com IMG 6511

У Брюселі 7-8 грудня проходить другий етап ознайомчо - навчальної зустрічі представників  профспілкових об’єднань Франції (CFDT), Бельгії (CSC), Польщі (OPZZ) з  українськими колегами з Федерації профспілок та Конфедерації вільних профспілок, які набули членства в Європейській конфедерації профспілок у жовтні минулого рок, і активно долучилися до роботи у її складі.

Шефство і підтримка сталих  організацій ЄКП має на меті допомогти українським партнерам швидше освоїти основи діяльності в рамках ЄКП та передати власний досвід роботи національних профцентрів. А це особливо важливо з огляду на те що Україна зараз робить активні кроки для набуття членства в ЄС, зокрема з імплементації норм ЄС в українське законодавство.

Семінар представників ФПУ та КВПУ в офісі бельгійських профспілок розпочався з питань звіту Європейської комісії щодо розширення ЄС в Україні. Високий представник Європейської комісії комісар з питань зайнятості і соціальної політики  Ніколас Шмідт привітав ФПУ та КВПУ зі вступом до ЄКП. Він, підкреслив: «Ми безперечно та безумовно підтримуємо прагнення народу України до єднання з ЄС. Ми надихаємося  вражаючою хоробрістю з якою українці виборюють демократію та незалежність сьогодні. Необхідно, щоб цей кураж та  прагнення  не отримали розчарування в майбутньому та сприяли розвитку європейської країни з гідними умовами праці та життя».

AnyConv.com IMG 6497

Н. Шмідт висловив повну солідарність ЄС з Україною. Готовність підтримати захист європейських цінностей в Україні. Розповів про розширення пакету допомоги для України, в якому визначені основні напрямки:

  • соціально-ринкова економіка;
  • соціальне тристороннє партнерство;
  • прийняття рамкового трудового законодавства та законодавства з охорони праці;
  • розбудова ринку праці;
  • трьохсторонні переговори щодо приєднання до ЄС.
      Він зазначив, що соціально-економічний Комітет ЄС запускає ініціативу щодо реформи ринку праці та безпеки праці і здоров’я на роботі відповідно до  законодавства ЄС.

В обговоренні взяли участь представники ЄКП, які провели свою оцінку та аналіз звіту Єврокомісії. У своїх виступах голова ФПУ Григорій Осовий та голова КВПУ Михайло Волинець окреслили проблемні  питання Звіту, зокрема щодо соціального діалогу та тристороннього партнерства, трудового законодавства,  забезпечення прав працівників і гарантій діяльності профспілок в Україні.

 

Профспілкові лідери зазначили, що спілчани  підтримують вступ України до ЄС. Учасники дискусії  разом дійшли згоди, що ще до завершення війни треба планувати та будувати справедливе майбутнє України зараз!

Семінар навчання продовжиться обговоренням правової бази та практики забезпечення охорони праці і здоров‘я в країнах ЄС і що позитивного можна буде привнести з законопроєкт України з цього питання, який зараз знаходиться на розгляді у Верховній Раді України і до якого профспілками внесено чимало пропозицій та заперечень.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ