fpu misia 7354 01

Лідери ЄС відкинули на задній план основні економічні виклики, що стоять перед Європою, після відсутності консенсусу на європейському саміті, на якому не було прийнято жодного рішення щодо довгострокового бюджету і навіть не відбулося обговорення фіскальних правил.

Нові фіскальні правила, які визначають рішення держав-членів щодо витрат і запозичень, повинні були набути чинності 1 січня, коли закінчиться термін дії загального положення Пакту про стабільність і зростання.

Але у висновках Європейської Ради, що завершилася сьогодні, немає жодної згадки про економічне управління. Це сталося після двох послідовних зустрічей міністрів фінансів ЄС, на яких ці правила були головним питанням порядку денного, але згоди щодо них досягти не вдалося.

Відсутність консенсусу показує, чому міністри фінансів повинні підтримати подальше продовження принаймні на 6 місяців призупинення дії допандемічних лімітів і уникати спроб поспіхом ухвалити погані правила, прикриваючись різдвяними канікулами.

Міністри фінансів повинні прислухатися до чіткого сигналу, надісланого 15 000 людей, які вийшли на вулиці Брюсселя на знак протесту проти планів повторного запровадження правил жорсткої економії. Пропозиції Комісії змусять 14 країн скоротити щонайменше 45 мільярдів зі своїх бюджетів лише наступного року.

Про це заявила генеральний секретар ЄКП Естер Лінч:

"Європейська рада поставила крапку в питанні прийняття важливих економічних рішень, які вплинуть на життя працюючих людей.

Рішення щодо довгострокового бюджету було відкладено, в той час як нові фіскальні правила, які повинні були вступити в силу через два тижні, були слоном у кімнаті.

Зіткнувшись з цим глухим кутом, єдиним розумним і відповідальним кроком зараз є продовження призупинення дії караючих правил жорсткої економії ЄС.

Міністри фінансів ЄС не повинні намагатися використати Різдво для того, щоб поховати погані новини і поспішити з рішенням щодо фіскальних правил в найближчі дні. Ми також не повинні просто повернутися до попередніх правил, які, на загальну думку, не відповідають поставленій меті. Ми повинні забезпечити достатній час для належного розгляду наслідків та альтернатив повернення до жорсткої економії.

Необхідний радикальний перегляд для того, щоб економічні правила ЄС ставили добробут людей і планети вище за абсолютно довільні межі, засновані на дискредитованій економічній теорії 1980-х років".

Європейська Рада (неофіційно EUCO)

Джерело:

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ