Дуда

 

Метою проекту є: модернізація профспілок на національному, регіональному та місцевому рівнях, підвищення професіоналізму профспілкових працівників та активістів, інтеграція молоді у профспілкову діяльність.

Навчальний семінар проводився у Чернігівському навчально-методичному центрі. Викладач Данської профспілки 3F Пер Айзенрайх - аристократ духа, ерудований, врівноважений, щирий і відкритий. Він знайшов стежинку до серця кожного із учасників семінару. Пер Айзенрайх створив атмосферу дружніх відносин, взаєморозуміння, поваги, довіри, рівності учасників та підтримки один одного. Навчались ми колективно, а також міні групами, творчо вирішували конфліктні ситуації, поважаючи людську гідність, навчались укладати угоди, колективні договори. Також ми відслідковували за мовою тіла (міміка і жести) самоідентифікацію особистості, розглядали гендер як складову процесу переговорів. Кожен учасник отримав домашнє завдання: провести круглий стіл про роль профспілок та необхідність змін. Щире товариство, щасливі дні, проведені у навчально-методичноу центрі, запам'ятається кожному з учасників, з різних куточків України, на все життя.

Хочу висловити подяку всім організаторам проекту Федерації профспілок України у співпраці з Об'єднаною федерацією робітників Данії за надану можливість бути одним з його учасників, також керівнику проекту Валентині Шевченко та куратору групи Катерині Литвиненко і колективу навчально-методичного центру. Бажаю всім нам наснаги та натхнення до нових звершень, щоб всі починання були втілені у життя.

 

 Наталія Дуда,

учасниця другої групи

дансько-українського проекту

 

 

Ватуляк

 

У рамках реалізації дансько-українського проекту між профспілкою 3F та ФПУ з 28 вересня по 2 жовтня 2015 року я разом з іншими учасниками другої групи даного проекту прийняла участь у другому етапі профспілкового навчання на базі Чернігівського Навчально-методичного центру профспілок.

 

Навчання було дуже цікавим і динамічним та включало такі етапи: лекції психологічного характеру про розвиток особистості та роботу в колективах, ознайомча лекція щодо норм діючих в Данії колективної та промислової угод, навчальні лекції по техніці ведення колективних переговорів, презентації від викладача та учасників курсу, робота в групах.         

 

Крім того, в процесі навчального семінару учасники могли ознайомитись з організацією профспілкового навчання в Данії, що проводиться профспілкою 3F. На перший погляд, здавалося, що це звичайне навчання профспілковців. Однак це не так. Навчання є досить різноманітним, але при цьому не узагальненим, значна увага приділяється психології, під час навчання готуються висококваліфіковані фахівці в різних напрямах профспілкової роботи. Такий підхід до профспілкового навчання, на мою думку, сприяє створенню сильної профспілки, що завжди може надати кваліфікований захист своїм членам.

 

Хочу відзначити, що особливо сподобались та були дуже цікавими презентації учасників проекту при їх роботі в групах, де було представлено бачення профспілкових активістів щодо роботи профспілки в нинішніх умовах, як працювати профспілкам у кризовій ситуації, основні напрями розвитку профспілкового руху та бачення майбутнього профспілок України. Найбільш динамічним стало обговорення основних аспектів подальшого розвитку профспілкового руху та модернізації профспілок. І по-правді, хочеться сказати, що саме таке жваве обгоровення свідчить про небайдужість профспілкових активістів, що стосується майбутнього не тільки профспілок України, а й суспільства в цілому. Адже тільки в процесі обговорень та дискусій народжується найголовнішне - «ІСТИНА».

 

                   

Ватуляк Наталія,

 

учасниця другої групи

 

дансько-українського проекту