Орг

 

Що мають робити профспілки, щоб бути в авангарді руху та боротьби за забезпечення соціальної справедливості, захисту соціальних та економічних прав людини праці? Це питання зараз турбує Федерацію профспілок України та її членські організації. І зовсім не випадково воно буде обговорюватися на засіданні Ради ФПУ, яке відбудеться 26 червня. А 27 травня проект Стратегії   модернізації ФПУ, її членських організацій було обговорено на засіданні Постійної комісії Ради ФПУ з питань організаційної роботи.

 

Вів засідання голова Комісії, голова Профспілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України Василь Дудник. У роботі Комісії взяли участь В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий, заступники Голови ФПУ Євген Драп’ятий, Сергій Кондрюк і Сергій Українець, керівник Департаменту розвитку профспілкового руху апарату ФПУ Валентина Шевченко, представники членських організацій та структурних підрозділів апарату ФПУ.

 

Під час заходу було розглянуто три основних питання.

Перше – проект Постанови Ради  ФПУ «Про Стратегію модернізації Федерації профспілок України, її членських організацій».

Друге – про підготовку VII з’їзду ФПУ.

Третє – про порядок обрання Голови Федерації профспілок України на засіданні Ради ФПУ.

 

Орг2

 

 Безумовно, головним питанням під час цього заходу була саме Стратегія модернізації ФПУ, її членських організацій. «Це питання виникло не спонтанно, - наголосив Василь Дудник. – Рішення про розробку такої стратегії було прийнято на останньому засіданні Ради ФПУ. Воно продиктовано вимогами часу. Тому для напрацювання цього документу була створена спеціальна Робоча група. Ця група акумулювала пропозиції, які надходили від членських організацій, регіональних органів профспілок, апарату ФПУ. Було проведено анкетування керівників членських організацій. В результаті такої тривалої і напруженої роботи було сформовано проект цього документу. Про те, що це дійсно важливий документ, свідчить і те, що на наше засідання попросились навіть ті, хто не є членами комісії. Положення, які записані у документі, дуже конкретні. Вони стосуються абсолютно всіх членів профспілок».

 

Розмова під час дискусії щодо проекту Стратегії була відкрита та конструктивна.  і відкрита. Не по всім питанням члени комісії дійшли згоди. Але, завдяки обговоренню, з багатьох питань занйшли компроміс.

 

Порядок розгляду цього документу буде наступний. Після того, як в нього буде внесено необхідні уточнення, поправки та пропозиції, його розгляне Президія ФПУ. І тільки після цього документ буде винесено на розгляд Ради ФПУ.

 

Орг1

 

Що стосується другого питання – підготовки VII з’їзду ФПУ, то запитань про створення комісій з цього питання не виникло. А ось сама дата проведення форуму викликала дискусію. У проекті Постанови Ради ФПУ записано перший квартал 2016 року. Були пропозиції провести його у першому кварталі 2015 року. Після нетривалої дискусії, з викладанням аргументів з різних сторін, переважна більшість членів комісії проголосувала за те, щоб це все ж був перший квартал 2016 року. На користь цього два головних аргументу – Голову ФПУ може обрати і Рада ФПУ, а більшість членських організацій проводять свої з’їзди протягом 2015 року.

 

Орг3

Третє питання було зовсім вже не складним. Бо процес виборів Голови ФПУ на засіданні Ради ФПУ розписано у нормативних документах Федерації профспілок України.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ