Квоти для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років

зав

З набуттям чинності пункту 23 розділу I Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148-VIII, а саме з 1 січня 2018 року, для підприємств, установ та організацій із чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб установлюється квота з працевлаштування громадян, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років. Відповідні доповнення будуть внесені в частину другу статті 14 Закону України «Про зайнятість населення».

Квоту вважатимуть дотриманою, якщо за рік середньооблікова кількість працівників зазначеного віку становитиме хоча б одиницю. Показники середньо - облікової кількості обчислюють за правилами Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату України від 28.09.05 р. № 286. Нагадаємо: до середньооблікової кількості штатних працівників не включають, зокрема, сумісників.

Звертаємо увагу, що на роботодавців не покладатиметься як такого обов'язку у пошуку «квотника», щоб взяти його на роботу. Разом з тим, у разі невиконання роботодавцем протягом року зазначеної квоти, з нього стягуватиметься штраф за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення. Зазначена санкція передбачена частиною другою статті 53 Закону України «Про зайнятість населення».

Департамент правового захисту

Архiв