Андрій Рева: Солідарна пенсійна система – це єдиний гарант виплат пенсій за будь-яких економічних умов

ВТ

«Солідарна пенсійна система – це єдиний гарант виплат пенсій за будь-яких економічних умов. Про це свідчить практичний досвід функціонування пенсійної системи в Україні», – заявив міністр соціальної політики  Андрій Рева.

«Солідарна пенсійна система пройшла через усі випробування і довела, що навіть у найтяжчі часи, коли була дуже скрутна економічна ситуація, єдиним джерелом пенсійних виплат була солідарна система. Тому потрібно пам'ятати, що солідарний рівень є страховою системою, яка дасть гарантію виплати пенсій за будь-яких обставин», – заявив міністр.

Він акцентував також на важливій ролі обов'язкового накопичувального рівня пенсійної системи як додаткового ресурсу для збільшення пенсійних виплат у майбутньому.

«Накопичувальна система є ефективною, коли у людей з'являється додатковий ресурс і можливість використати частину доходів не лише на споживання, а й для відкладення на майбутнє. Якщо ж у людей немає з чого заощаджувати, то вони нічого не накопичать. Тому, коли доходи людей суттєво зростуть, а є впевненість, що це відбудеться найближчим часом, з'явиться і можливість частину ресурсу накопичувати, створивши державні гарантії збереження цих коштів. Тоді люди, через певну кількість років, отримуватимуть додаткову пенсію зі зроблених ними заощаджень», – пояснив Андрій Рева.

Разом із тим, за його словами, головним викликом для обох рівнів пенсійної системи, як для солідарного, так і для накопичувального, залишається тіньовий сектор економіки. Адже внески до обох рівнів пенсійної системи розраховуються від офіційних доходів громадян.

Прес-центр ФПУ – Урядовий портал

Архiв