log

 

11 грудня п.р. пройшло чергове засідання правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Серед інших на засіданні затверджено Порядок надання страхових виплат, передбачених загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві для осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО, внесено зміни до Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, схвалено проекту бюджету Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань на 2015 рік, затверджено Програму робіт Фонду на 2015 рік та Заходів з профілактики нещасних випадків на виробництві та профзахворювань на 2015 рік. 

Правлінням Фонду підтримано пропозиції профспілкової сторони стосовно перерахунку з 1 березня 2014 року щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві відповідно до темпів росту середньомісячної номінальної зарплати у попередньому році на рівні 7,9%. Раніше такий перерахунок не було своєчасно проведено через складну фінансову ситуацію в економіці країни та Фонді.

Після реєстрації даного рішення в Мін’юсті повернення перерахованих сум за попередній період передбачається здійснити в 2015 році. Всього для вказаних виплат акумулюється понад 710 мільйонів гривень. Отже, майже 300 тисяч інвалідів праці отримають вагому додаткову матеріальну підтримку.

Довідково: за 9 місяців 2014 року робочими органами виконавчої дирекції Фонду зареєстровано 5 287 (з них 378 - смертельно) потерпілих від нещасних випадків на виробництві. У порівнянні з аналогічним періодом 2013 року, кількість страхових нещасних випадків зменшилась на 22,7% (з 6841 до 5271). Кількість смертельно травмованих  осіб збільшилась на 0,8%  (з 375 до 378). Переважна більшість нещасних випадків (64,7%) сталася через організаційні причини.

Сприяння покращенню умов праці працівників через проведення ефективних профілактичних заходів, усунення основних причин виникнення професійних захворювань, збереження динаміки зниження виробничого травматизму є одним з основних завдань Фонду. На зазначені цілі у проекті бюджету Фонду на 2015 рік також передбачено понад 40 млн.грн.

Аналіз причин виробничого травматизму профспілковими фахівцями показав, що прямим результатом організованого і проведеного Фондом спільно із сторонами соціального діалогу в 2013 році навчання близько 13.000 представників профспілок, роботодавців і державних органів, стало зниження у зазначеному році числа випадків загального травмування  з організаційних причин з 72% до 65%, а із смертельним наслідком – майже на 30 %

Тому, за наполяганням профспілкової сторони  до програми профілактичних робіт  Фонду на 2015 рік були включені  такі важливі заходи як продовження масового навчання з охорони праці представників профспілок, роботодавців і державних органів, створення  для цього навчання  відеопосібників, впровадження на одному з центральних телеканалів проекту «Безпека праці та профілактика виробничого травматизму і профзахворюваності», створення відеофільму: «Атестація робочих місць за умовами праці». Для виконання цього завдання передбачено близько 6 мільйонів гривень.

При формуванні видаткової частини проекту бюджету Фонду на 2015 рік правлінням враховано у повному обсязі усі передбачені чинним законодавством види фінансування застрахованих осіб за рахунок коштів соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, у т.ч. і чергове підвищення страхових виплат з 1 березня 2015 року.

Проте з урахуванням прогнозних доходів та видатків Фонду розрахунковий дефіцит Фонду у 2015 році може скласти 939 млн. грн. З метою забезпечення фінансової стабільності та покриття зазначеного дефіциту правлінням Фонду порушено перед Кабінетом міністрів України питання про збільшення розміру частини єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на 2015 рік.

На засіданні були присутніми також представники громадських організацій інвалідів праці.

 

 

Управління з питань соціального страхування та пенсійного забезпечення