зображення viber 2023 06 30 070723

Колдоговірна робота, як головний механізм регулювання соціально-трудових відносин найманих працівників з роботодавцями, завжди була і залишається серед основних завдань профспілок.

В умовах воєнного стану роль цього завдання різко зросла, адже саме ця форма соціального діалогу є найбільш результативною, яка впливає на рівень і якість життя працівників конкретного підприємства чи цілої галузі. Саме тому стан колдоговірної роботи та підвищення її ефективності для забезпечення і захисту прав працівників в умовах воєнного стану обговорювався на засіданні Ради Федерації профспілок області.0-02-05-ef4d8fa56e131c71600018eef9fc7d6ac3370f84faaddfa704da5a0d6bf102da d998247b 275d0
Як зазначив голова ФПО Максим Баланенко, законодавство України надає профспілкам пріоритетне право на організацію і ведення колективних переговорів, і треба відзначити, що первинні профорганізації активно ним скористались. В області укладено 876 колективних договорів, де діють первинні профорганізації. Ними охоплено 97 відсотків працівників. «Проте головне в колдоговірній роботі – не тільки укладення колдоговору чи угоди, а його зміст і виконання. На жаль, стан економіки, неприбутковість підприємств, незацікавленість роботодавців у їх укладенні через невпевненість у виконанні своїх зобов'язань – вплинули на значимість колдоговорів і угод. Воєнний стан також вніс свої корективи. Зокрема Законом №2136 роботодавцям надано право ініціювати зупинення дії окремих положень колдоговору, а ті зрозуміли цю норму як дозвіл одноосібно зупиняти не окремі, а будь-які його положення. Вважаю, нам треба порушити це питання перед відповідними органами влади, адже є приклади, коли власник на звернення профорганізації про укладення колдоговору відповів: «Колдоговір буде після війни, а зараз не до цього».зображення viber 2023-06-30 12-13-59-795 d0116

Вагоме місце у колдоговорі відведене питанням зайнятості. Війна завдала неймовірних збитків економіці України, зокрема нашій області, що дуже відбилося на зайнятості населення. Багато підприємств працюють на 15-30% своїх виробничих потужностей, а деякі практично в простої. Ускладнює проблему те, що в умовах війни права працівників та профспілок значно обмежені Законом «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», зокрема введена нова норма щодо призупинення дії трудових договорів на період воєнного стану. При цьому права роботодавців розширено, зокрема з питань впровадження неповної зайнятості, звільнення.зображення viber 2023-06-30 12-13-59-927 6e633

Зараз в обласній службі зайнятості зареєстровано 3,8 тисячі осіб, у т. ч. 300 внутрішньо переміщених осіб. Зрозуміло, кількість безробітних значно більша. Багато осіб виїхали за кордон, чимало чоловіків не реєструються, розуміючи, що тут же будуть мобілізовані. Майже 80 відсотків безробітних – жінки. З метою збереження існуючих робочих місць профспілкам необхідно домагатися включення до колдоговорів конкретних зобов'язань роботодавців у цьому напрямку.

Федерація профспілок Кіровоградської області

Детальніше: http://www.fpo.kr.ua/