0000011720-centr-zanyatosti

Уряд розглянув декілька постанов стосовно діяльності Державної служби зайнятості України.

В наслідок проведення адміністративної реформи і відповідно до закону про зайнятість населення, Державний центр зайнятості, який був структурним підрозділом Мінсоцполітики, відтепер перетворено в Державну службу зайнятості. Служба набула статусу Центрального органу виконавчої влади, тому певною мірою змінилися її повноваження.

На своєму попередньому засіданні 11 липня Кабінет міністрів розглянув подання міністра соціальної політики про чисельність Державної служби зайнятості і заходи щодо забезпечення її діяльності.

- На превеликій жаль зі сторонами соціального діалогу це питання попередньо не погоджувалося, як того вимагає регламент роботи Уряду, - у тих випадках, коли питання стосується соціально виробничої сфери, - зазначив перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, в.о. першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий, виступаючи на засіданні Уряду.

Він нагадав, що традиційно на службу зайнятості покладалися функції виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, оскільки ця служба фінансується за рахунок соціальних внесків. Таким чином, за рахунок страхових внесків, які сплачують робітники, утримуються 14,4 тис. працівників служби зайнятості, - не зважаючи та те, що офіційно вони є державними службовцями.

– На сьогодні це реальність, тому, на переконання профспілок, ігнорування соціального діалогу чи то у рамках діяльності зазначеного Фонду, чи то у рамках взаємовідносин Сторін соціального діалогу, є неприпустимим – на цьому наголосив Г.В.Осовий та звернувся до Прем’єр-міністра з проханням дати відповідні доручення, щоб прискорити формування оновленого склад урядової сторони у Правлінні Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. (Повноваження попереднього складу завершились ще на початку поточного року, – профспілкова Сторона та роботодавці оновили склади своїх представників у правлінні, а урядова сторона досі зволікає).

Реакція Прем’єра була оперативною – він доручив міністру соціальної політики невідкладно розглянути питання забезпечення діяльності Фонду відповідно до закону про зайнятість населення.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ