top-photo

 

На розгляді Верховної Ради України знаходиться проект Основних напрямів бюджетної політики на 2017 рік (реєстр. № 4971 від 13.07.2016, http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=59706), схвалений Урядом 24 червня ц.р.

В означеному проекті враховано окремі профспілкові пропозиції. Так, зокрема, в проекті документу містяться завдання щодо недопущення виникнення простроченої заборгованості з виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери; реалізації норм Закону України «Про державну службу» в частині оплати праці державних службовців.

Проте, всупереч неодноразовим зверненням до Кабінету Міністрів України принципові профспілкові пропозиції до зазначеного проекту залишились неврахованими Урядом, зокрема:

-       встановлення економічно обґрунтованого розміру прожиткового мінімуму – на рівні не менше фактичного прожиткового мінімуму; для працездатних осіб – з урахуванням податку на доходи фізичних осіб та військового збору (на базі актуалізованих наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг);

-       встановлення розміру мінімальної заробітної плати на рівні не нижче фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням податків, обов’язкових зборів та внесків;

-       встановлення розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника I тарифного розряду, який використовується для формування посадових окладів (тарифних ставок) працівників усіх тарифних розрядів «Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (додаток 1 до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 року № 1298), на рівні, що перевищує розмір мінімальної заробітної плати.

Федерацією профспілок України вже направлено відповідні пропозиції до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету та Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Сьогодні Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розгляне проект Основних напрямів бюджетної політики на 2017 рік.

 

Лист СПО до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

 

Департамент захисту соціально-економічних прав