2013 180 005

У Всесвітній день дій за гідну працю ФПУ провела скайп-конференцію з метою визначення зон соціальної несправедливості (дискримінації) в сфері праці в Україні. На зв’язку з Києвом були колеги з Запоріжжя, а розпочав спілкування за допомогою Інтернету заступник Голови ФПУ С.М.Кондрюк, який привітав усіх з нагоди цієї міжнародної події та побажав успіхів у спільній боротьбі за впровадження в нашій країні принципів гідної праці.

У скайп-конференції взяли участь керівництво Запорізької обласної ради профспілок, представники обласного комітету Профспілки працівників металургійної і гірничодобувної промисловості України, голови профкомів первинних профспілкових організацій металургійних, машинобудівних, електротехнічних та ін. підприємств м. Запоріжжя.

Їм було запропоновано обговорити такі болючі на сьогодні для більшості працюючих громадян питання, як повернення боргів із зарплати, підвищення мінімальної зарплати і продуктивності праці, пенсійне забезпечення та строки і умови укладення нової Генеральної угоди. З інформацією про дії ФПУ у цих напрямах виступили керівники та представники структурних підрозділів апарату ФПУ. Вони акцентували увагу на профспілкових пропозиціях та новаціях ФПУ, спрямованих на результатне вирішення зазначених проблем.

С.М.Кондрюк підкреслив, що основним на сьогодні є питання оплати праці, а низький рівень заробітної плати є головною проблемою, що тягне за собою багато інших негараздів. Говорячи про продуктивність праці, йшлося про такі її складові як технічний рівень виробництва, рівень виробничих технологій, організація виробництва та кваліфікація персоналу. Профспілки пропонують визначати продуктивність праці не за традиційними параметрами – виходячи з об’ємів продукції, виробленої у певний проміжок часу, а з розрахунку яка кількість продукції виробляється на кожну гривню заробітної плати. Ще однією з новацій профспілок є пропозиція визначати розмір мінімальної зарплати не на кожний наступний рік, а – на період на три роки і розглядати цей параметр комплексно, - щоб мінімальна зарплата включала як розмір фактичного прожиткового мінімуму, так і розмір податку на доходи фізичних осіб, а також сімейну складову (можливість утримувати родину), і так звану інвестиційну складову (щоб працююча людина мала можливість не тільки відтворювати свої фізичні сили, а і заощаджувати кошти, або витрачати їх частину на лікування, навчання, відпочинок тощо).

Учасники конференції поставили фахівцям ФПУ низку запитань, обговорили теми і формат проведення наступних нарад з використанням новітніх технічних можливостей.

Свої думки з цього приводу висловили:

- заступник об’єднаного профкому ЗАО «ЗаЗ» Віктор Садовий, який вважає, що при проведенні конференцій потрібно щоразу визначати конкретну тему, надавати можливість висловитись усім бажаючим її учасникам. У ході наступної скайп-конференцій він запропонував обговорити проблему затримки виплат з тимчасової втрати працездатності;

- заступник голови профкому «Запоріжсталь» Валентин Сус висловив побажання, щоб у наступних конференціях брали участь керівники ЦК Профспілок;

- голова профкому ПАО «Запорожский завод Преобразователь» Валерій Булда підкреслив важливість укладання Генеральної угоди на новий строк, що, на його переконання, значно полегшить проведення переговорів з укладання колективних договорів;

- заступник голови профспілки металургів і гірняків Юрій Шамчиц запропонував на окремій конференції обговорити проект нового закону про колективні договори, а також порушив питання поліпшення технічної якості проведення скайп-конфренцій;

- завідувач орг.відділом Запорізької облпрофради Тамара Бєлєскова висловила загальну позитивну оцінку своїми колегами конференції, яку підготували та провели спільно працівники апарату ФПУ і апарату Запорізької обласної ради профспілок.

Отже, за висновком учасників конференції, формат спілкування за допомогою Інтернет-технологій надає профспілковим фахівцям нагоду не тільки оперативніше, але й більш практично розглянути проблему та визначити шляхи її вирішення.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

2013 180 007