2013 178 001

Федерацією профспілок України проведено фахову дискусію з питання узгодження позицій до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення відносин у сфері теплопостачання, надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води».

Винесення питання для обговорення зумовлено виникненням різних точок зору споживачів та теплопостачальників щодо запропонованого у законопроекті механізму врегулювання процесу створення децентралізованих джерел теплопостачання в зоні систем централізованого теплопостачання, в результаті чого завдаються збитки державі у формі суспільно-невиправданих витрат, ускладнень взаємовідносин із споживачами та погіршення екологічної ситуації.

У засіданні прийняли участь представники галузевих профспілок, Київської міської ради профспілок, Київської обласної ради профспілок, розробника законопроекту – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, Київводоканалу, фахівці ФПУ.

Відкрив засідання заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, який окреслив питання для обговорення сторін та запропонував звернути увагу на необхідності дотримання права вибору для споживачів теплової енергії, сталого теплозабезпечення житлового фонду у відповідних обсягах та нормативної якості, встановлення лічильників тепла за рахунок монополістів, впровадження державою заходів з енергозбереження, заохочуючи до цього й мешканців будинків, здійснення системного підходу до вдосконалення механізмів державного регулювання житлово-комунального господарства України.

Директор департаменту стратегічного планування Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, Дмитро Арлачов зробив презентацію проекту, під час якої вмотивовано, з допомогою влучно підібраної статистичної та аналітичної інформації, у доступній, виваженій формі пояснив необхідність відміни нерегульованого процесу створення децентралізованих джерел теплопостачання в зоні систем централізованого теплопостачання.

Як наголосив Дмитро Арлачов, основними негативними наслідками нерегульованої децентралізації систем теплопостачання є наступні:

- Технологічне розбалансування централізованих систем теплопостачання та систем централізованого опалення.

- Екологічна небезпека.

- Перешкоджання реалізації заходів з енергозбереження, в тому числі унеможливлення здійснення диверсифікації видів палива, що використовуються у сфері теплопостачання.

Дмитро Арлачов звернув увагу присутніх на тому, що вартість 1 Гкал теплової енергії для населення в середньому становить 227 грн. при собівартості – 325грн., якщо додати інвестиційну складову – то 360грн. Хто компенсує різницю? Коштів, необхідних для проведення заходів зі зменшення втрат тепла при транспортуванні, у підприємств теплоенергетики немає, як і коштів на проведення заходів з енергозбереження у житлових приміщеннях. Хоча, якщо кошти вкладати в розвиток мережі теплопостачання, економічний ефект становитиме 14%, якщо в теплоізоляцію будинків – 40%, що дозволило би зменшити собівартість послуг.

Крім того, слід негайно вирішувати проблеми ціно- і тарифоутворення. У разі підвищення тарифів для населення, пропонується застосовувати адресну допомогу малозабезпеченим верствам громадян, а не дотувати усіх споживачів.

Ще одна проблема, на яку звернув увагу представник Нацкомісії, це відсутність чіткого механізму регулювання процесу від’єднання споживачів теплової енергії від магістральних та місцевих (розподільчих) мереж, а також відключення споживачів послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води від відповідних внутрішньо будинкових систем. Ця проблема потребує прискореного законодавчого врегулювання, що позитивно сприятиме реалізації законопроекту.

Під час активного обговорення зазначених важливих економічно-соціальних питань свою позицію висловили Голова профспілки працівників газових господарств України Агрба О.В., Голова Київської міської ради профспілки працівників ЖКГ, МП, ПОН України Костюк Т.О., заступник Голови профспілки працівників ЖКГ, МП, ПОН України Кулеша А.А., начальник управління економіки Київської міської ради профспілок Панова О.Л., зав. відділу Київської облради профспілок Шлапак О.М., фахівці ФПУ Кучер О.В., Бишева О.В.

Учасники фахової дискусії запропонували ФПУ звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики з пропозицією визначити законопроект, як такий, що потребує доопрацювання, зокрема щодо спроможності забезпечення оптимального поєднання систем централізованого, автономного та індивідуального теплопостачання, що повною мірою забезпечило б реалізацію задекларованого у ст. 24 Закону України «Про теплопостачання» права споживача на вибір одного або декількох джерел теплової енергії, та реалізації державної політики у сфері енергоефективності, і внести для розгляду скоординовані пропозиції профспілок.

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту