i017867

 

 

Сергію Миколайовичу, сьогодні ми поговоримо з Вами про якість бутильованої води, яка реалізується на прилавках магазинів. Як виглядає загальна картина виробництва та розповсюдження фасованої питної води в Україні?

 

Сьогодні в багатьох країнах світу високоякісна вода є цінним продуктом і її вартість досить висока. Як кажуть, вода - вже не дар, вода – це товар. Виробництво та розповсюдження фасованої (бутильованої) питної води з року в рік збільшується, асортимент стає все ширшим, у тому числі і на вітчизняному ринку. Якщо ще в середині 80-х років ХХ століття в Україні розливалося близько 50 найменувань, то сьогодні в реєстрі мінеральних вод їх налічується більше 650. Тільки за минулий рік близько 40% українських споживачів купували саме таку воду, а за підрахунками вітчизняних фахівців, споживання бутильованої води становить більше 30 літрів на людину на рік.

Активна реклама виробників і, як наслідок, зростання споживчої культури харчування дає підстави вважати, що споживання бутильованої води в Україні буде і надалі зростати.        

У зв'язку зі збільшенням попиту на українському ринку води, все більше покупців хочуть знати, що вони п'ють, і хто є її виробником.

 

Держспоживінспекцією України були проведені перевірки даного товару? 

                                                                   

Територіальними органами Держспоживінспекції України постійно проводяться заходи державного контролю щодо дотримання суб'єктами господарювання вимог законодавства про захист прав споживачів при реалізації питної води та безалкогольних напоїв.

Перевірки проводилися щодо відповідності питної води вимогам нормативної документації за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними показниками та на відповідність даних, зазначених у маркуванні.

Протягом 9 місяців 2013 року перевірено близько 13 тис. дал. питної води та безалкогольних напоїв, які реалізувалися у роздрібній торговельній мережі. Майже 30% з них забраковано та знято з реалізації через порушення вимог законодавства про захист прав споживачів.            

Хочу звернути вашу увагу на основні порушення: відсутність супровідних документів підтверджуючих якість і реалізація товару з минулим терміном придатності яких минув, що свідчать про порушення суб'єктами господарювання правил торгівлі.

 

– Сергію Миколайовичу, Ви можете назвати виробників, продукція яких була перевірена у лабораторіях?

 

Для того щоб перевірити безпеку і якість питної води, були відібрані зразки продукції - питної води, як відомих популярних марок, так і дрібних виробників. Серед них:  

ТОВ «Напої плюс», м. Київ;        

ТОВ «Еко-Сфера», Вінницька обл.;       

ПАТ «Миргородський завод мінеральних вод», Полтавська обл.;  

АТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», Львівська обл.; АТ «Ерлан», Дніпропетровська обл.;         

«Завод продтоварів» Анжей», Луганська обл. та інші.     

За результатами проведених досліджень деякі найменування питної води не відповідали вимогам нормативної документації, а саме: 

- Вода питна оброблена сильногазована «Чиста криниця» («Союз ТМ», Донецька обл.);

- Вода питна негазована «Мирненська», («Соцінновація», Запорізька обл.);      

- Вода питна очищена сильногазована «Водичка» ( ФОП Шухман Р.Ю. , Донецька обл.);       

- Вода «Ключова» («Завод продтоварів «Анжей», Луганська обл.);      

- Вода питна сильногазована «Аква Віта» («Етрус», Львівська обл.);          

- Вода питна артезіанська сильногазована ТМ «Премія» («Еко-Сфера», Вінницька обл.);    

- Вода мінеральна природна лікувально-столова сильногазована    «Шаянська» (ФОП Барзула А.Ю., Закарпатська обл.).         

Партії продукції, зразки якої не відповідали вимогам нормативної документації, забраковано та знято з реалізації, до суб'єктів господарювання застосовані відповідні санкції.        

 

–    Ви неодноразово говорили про те, що Держспоживінспекція особливу увагу приділяє товарам для дітей, чи були на цей раз проведені перевірки дитячої питної води?  

                                                 

Так, були відібрані зразки та проведені лабораторні випробування дитячої питної води марок «Агуша» («Ріо-кола», м. Ужгород) і «Малятко» («Еконія», Черкаська обл.). Отримані результати підтвердили відповідність зазначеної продукції вимогам нормативної документації.         

 

 

Сергій Миколайович, на що необхідно звертати увагу при купівлі бутильованої питної води?

 

Підсумовуючи сказане, хочу ще раз звернути вашу увагу: всього 4% від перевіреної кількості води не відповідали нормативним документам, а це говорить про те, що якісні показники бутильованої питної води у нас дотримуються. Користуючись нагодою хочу звернутися до споживачів: «Пам'ятайте, якісна вода коштує дорого. Звідси висновок - до вибору і якості води необхідно підходити більш відповідально, оскільки без їжі людина може прожити до 40 днів, а ось без води - не більше 5-7. Тим паче, що вода використовується під час приготування всіх продуктів харчування».

Більш детальну інформацію про результати всіх озвучених мною сьогодні перевірок ви можете отримати на офіційному веб-сайті Держспоживінспекції України. Крім того, тема алкогольних напоїв закладена нами як тематична і на 4 квартал цього року, тому якраз напередодні Нового року ми повернемося до цієї теми та надамо вам повну картину про якість алкогольних напоїв на споживчому ринку України.

 

 

За повідомленням Прес-служби Держспоживінспекції України

http://www.dsiu.gov.ua/news/22537.html