leo 1379673600

Щоб запобігти негативним наслідкам з приводу зміни порядку сплати платежів за спожиту електроенергію населенням, Федерація профспілок України, у вересні ц.р, звернулася до УДППЗ «Укрпошта» з вимогою щодо надання інформації стосовно принципів формування підприємством плати за приймання платежів від фізичних осіб, а також наявності укладених договорів підприємством УДППЗ «Укрпошта» з енергетичними та газовими компаніями постачальниками в регіонах, чи причин з яких вони були розірвані.

Справа в тому, що останнім часом до Федерації профспілок України надходили звернення громадян щодо стягування УДППЗ «Укрпошта» та банками додаткових платежів з населення за послуги при сплаті за спожиту електроенергію, зокрема Луганським територіальним відділенням УДППЗ «Укрпошта».

За таких обставин енергетичні підприємства незаконно отримували додатковий дохід у розмірі суми всіх платежів від фізичних осіб на користь постачальників послуг за період від дати розірвання договорів-доручень з відділеннями УДППЗ «Укрпошта» та Ощадбанку України.

УДППЗ «Укрпошта» підтвердило факти розірвання договорів-доручень між енергетичними компаніями та УДППЗ «Укрпошта».

Аналогічні ситуації відбуваються при прийманні платежів за спожиту електроенергію населенням через відділення Ощадбанку України.

Одночасно ФПУ звернулась до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики з проханням надати наступну інформацію:

1. Щодо принципів (порядку) формування НКРЕ України енергетичним підприємствам обсягів плати за приймання платежів за спожиту електроенергію від фізичних осіб на користь постачальників послуг (обсягів які закладаються в тариф і які підприємства перераховують згідно з договорами-дорученнями територіальним відділеням УДППЗ «Укрпошта» і Ощадбанку України).

2. Щодо дій, які НКРЕ України може здійснити для повернення коштів населенню з рахунків енергетичних підприємств (які ці підприємства незаконно отримали, розірвавши договори-доручення з відділеннями УДППЗ «Укрпошта» та Ощадбанка України, таким чином отримали дохід, не перераховуючи цільові кошти по статті «платежі від фізичних осіб на користь постачальників послуг згідно договорів»).

3. Щодо сприяння терміновому укладенню на взаємовигідних умовах договірів на приймання платежів від населення між УДППЗ «Укрпошта», Ощадбанком України та енергетичними компаніями, зокрема з ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання». У такому випадку подвійна плата зі споживачів стягуватися не буде.

НКРЕ поінформувала ФПУ про наступне.

З метою виправлення зазначеної ситуації територіальним відділом НКРЕ у Луганській області проведено позапланову перевірку дотримання Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом та з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання», зокрема, щодо   наявності   договірних   відносин   з банківськими установами, в яких комісійна винагорода за послуги з перерахування платежів за спожиту електроенергію населенням не сплачується. За результатами перевірки 08.08.2013 НКРЕ прийнято рішення про накладення   штрафу у   розмірі 15,0 тис.грн. на ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» та застережено його щодо недопущення   надалі   виявлених   порушень (постанова НКРЕ від 08.08.2013 № 1078).

Завдяки наполяганням профспілок ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» укладено договір на приймання платежів від фізичних осіб (населення) за спожиту електричну енергію з АТ «Ощадбанк», який набув чинності з 02.08.2013.

Таким чином, при оплаті за спожиту електроенергію населенням у АТ «Ощадбанк» з 02.08.2013 року додаткова комісія за приймання платежів не повинна стягуватися.

На сьогодні ТОВ «ЛЕО» опрацьовується питання щодо укладення договору на оплату послуг із приймання платежів від фізичних осіб (населення) за спожиту електричну енергію з УДППЗ «Укрпошта».

ФПУ продовжує ставити питання перед НКРЕ щодо розробки механізму повернення коштів громадянам, які енергетичні підприємства незаконно отримали, розірвавши договори-доручення з відділеннями УДППЗ «Укрпошта» та Ощадбанку України.

Для виявлення інших фактів порушень у сфері тарифоутворення ФПУ звернулась до своїх членських організацій з пропозицією інформувати НКРЕ та ФПУ про аналогічні ситуацій у регіонах.

Департамент бюджетної політики та соціального захисту