d7adc00dfe7f52131496f805486c7d6b 

1). Мінреінтеграції інформує:

- Відбулося засідання Координаційного штабу з питань забезпечення реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, обговорено виплати за програмою «Прихисток», якою передбачена компенсація за безкоштовне надання тимчасового житла ВПО (450 грн на місяць виплачується за розміщення одного ВПО у теплий період року та 900 грн – під час опалювального сезону).

Вже виплачено відповідні компенсації за березень та квітень 2023 року на загальну суму понад 360 млн грн; виплати за прихисток ВПО отримали майже 200 тисяч власників житла.

Найближчим часом має розпочатися фінансування компенсацій за прихисток переселенців у травні.

Також на контролі Уряду залишається питання виплат ВПО (щомісячної держдопомоги на проживання у розмірі 3000 грн особам з інвалідністю й дітям і 2000 грн для решти ВПО) – повністю профінансовано виплати ВПО за липень на загальну суму понад 6,3 млрд гривень.

https://minre.gov.ua/2023/07/29/iryna-vereshhuk-provela-zasidannya-koordshtabu-z-pytan-vpo/

Координаційним штабом з питань деокупованих територій погоджено проєкти планів першочергових дій зі стабілізації та реінтеграції Донецької та Луганської областей.

Проєкти підготували координаційні ради, створені при Донецькій і Луганській обласних військових адміністраціях (ОВА), на виконання рішення Уряду.

Серед основних напрямів планів дій є відновлення роботи органів державної влади; безпека; гуманітарне та медичне реагування; відновлення інфраструктури; соціальний захист; планування комплексного відновлення територій.

Наразі згідно з фінансово-економічними розрахунками ОВА, на реалізацію проєкту плану з реінтеграції територій Донеччини необхідно близько 200 млрд грн, Луганщини80 млрд гривень. Пізніше розрахунки будуть коригуватися відповідно до поточних потреб. 

Ці проєкти можуть бути профінансовані з державного і місцевих бюджетів, а також за кошти міжнародних донорів.

https://minre.gov.ua/2023/07/28/pogodzheno-proyekty-planiv-pershochergovyh-dij-zi-stabilizacziyi-ta-reintegracziyi-doneczkoyi-ta-luganskoyi-oblastej/

https://www.facebook.com/MReintegration/posts/pfbid0qQSXX6P6x9VP7wT74WX9B6AmGAf9KcD6KMZJpv993uvRNhUZe7onHcRVnUTpPxhPl

- Громадські організації можуть отримати грант на допомогу постраждалим від війни громадам на півдні та сході України. Черговий конкурс оголосила Українська Гельсінська спілка з прав людини. Фінансування до 60 тисяч доларів США можуть отримати громадські організації, які допомагають правозахисникам, регіональним медіа, органам місцевого самоврядування, правоохоронцям тощо. Отримані кошти можуть бути спрямовані, зокрема, на:

· допомогу органам місцевого самоврядування у фіксації завданої шкоди,

· підтримку постраждалих мешканців, оцінку збитків та формування запитів на відшкодування.

https://minre.gov.ua/2023/07/30/gromadski-organizacziyi-mozhut-otrymaty-grant-na-dopomogu-postrazhdalym-vid-vijny-gromadam-na-pivdni-ta-shodi-ukrayiny/

- Мінреінтеграції продовжує державні виплати звільненим з полону та сім’ям полонених. https://minre.gov.ua/2023/07/31/minreintegracziyi-prodovzhuye-derzhavni-vyplaty-zvilnenym-z-polonu-ta-simyam-polonenyh-2/

2). Мінфін інформує: Україна отримала 1,25 млрд доларів США грантових коштів від Сполучених Штатів Америки.

Грант наданий як частина п’ятого додаткового фінансування в рамках проекту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine).

Залучене грантове фінансування буде спрямовано на відшкодування видатків держбюджету, зокрема, на оплату праці працівників державних органів та виплат за окремими програмами державної соціальної допомоги (ВПО, особам з інвалідністю, малозабезпеченим сім’ям, виплати житлово-комунальних субсидій) та інших соціальних виплат.

https://mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_usd_125_billion_in_grant_funds_from_the_united_states_of_america-4126

3).   Мінсоцполітики інформує, що посилює співпрацю зі Світовим Банком щодо підтримки реформ соціальної сфери.

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович провела зустріч з Віце-президентом Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Антонеллою Бассані та обговорила основні напрямки подальшої співпраці:

·      деінституалізації інтернатних закладів та розвитку сімейних форм виховання,

·      соціалізації і повернення до повноцінного життя осіб з інвалідністю,

·      реформування соціальних послуг.

Наразі Міністерство працює над реалізацією проєкту Модернізація системи соціальної підтримки населення України, який підтримується Світовим банком і спрямований на проведення соціальних реформ задля зменшення рівня бідності та підвищення соціальної захищеності найбільш вразливих верств населення в Україні.

Детальніше за посиланням: https://www.msp.gov.ua/news/22984.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid0Dnd2xCBA5DPTmgZgCBwQm2dUxBCxgAup1dzSo57KvF9a39wXDyvUox4frj41Sf2cl

4). Департамент комунікацій Секретаріату КМУ:

- За рік дії програми єРобота погоджено понад 6 тисяч грантів від держави на загальну суму більш ніж 4,5 млрд гривень. Це дасть змогу створити близько 20 тисяч нових робочих місць. Про це зазначив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час форуму, що присвячений річниці дії програми. https://t1p.de/ww9mp

Довідково: До кінця 2023 року відбудеться ще 8 хвиль подачі заявок на гранти за програмою «Власна справа» із загальним фінансуванням в 1 млрд. гривень.

Зокрема, 304 українці отримають 72,5 млн грн на старт або розвиток бізнесу за підсумками 11-ої хвилі подачі заяв; 660 нових робочих місць буде створено.

https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=da00517c-7b50-41bf-8b61-13fc3d2a31be&title=RichnitsiGrantovoiProgramivlasnaSprava

https://www.facebook.com/mineconomdev/posts/pfbid025v1jycjH8QQttYphXxFymYWXLT18L9YiupjjQ9a3GuhSh3dXDyupPLdmGr39qAFFl

https://cutt.ly/GwaZ93Ws

- Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і представники Конгресу США обговорили продовження всебічної підтримки України під час онлайн-зустрічі.

Як зауважив Денис Шмигаль, Сполучені Штати від початку російського вторгнення надали Україні прямої бюджетної підтримки на суму майже 19,3 млрд доларів США, включаючи 6,6 млрд доларів цього року. Ця підтримка допомагає виплачувати пенсії, допомогу ВПО, заробітну плату медикам і вчителям.

https://www.kmu.gov.ua/news/premier-ministr-i-predstavnyky-konhresu-ssha-obhovoryly-prodovzhennia-vsebichnoi-pidtrymky-ukrainy

- Прем'єр-міністр: Уряд виділив кошти на відновлення енергетики до опалювального сезону, поставлені завдання вчасно провести заплановані заходи.

30 липня 2023 року під головуванням Президента України Володимира Зеленського відбулося засідання Конгресу місцевих та регіональних влад.

Довідково: На порядку денному засідання були наступні теми: енергетика й захист енергетичної інфраструктури України від російських ударів; міжнародна політика, реалізація Української формули миру, гарантії безпеки для нашої держави, початок переговорів про вступ у ЄС; бюджетні видатки на державному та місцевому рівнях.

Щодо бюджетних видатків Володимир Зеленський акцентував, що бюджет – це завжди дзеркало пріоритетів держави, області, кожної громади. І зараз перший пріоритет усюди в Україні – це оборона. Другий пріоритет – це соціальна стійкість України, кожного міста й громади, захист нормального життя кожної людини.

Крім того, підготовка до зими й безпека українців – ключові завдання від Президента на Конгресі місцевих та регіональних влад. Про це Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук повідомила в ефірі «Суспільного ТБ» та зазначила, що на Конгресі, зокрема, йшлося про допомогу органам місцевої влади для успішного проходження опалювального сезону, а також про можливі варіанти збільшення кількості об’єктів, які можуть використовуватися як укриття цивільного захисту.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на Конгресі акцентував на трьох викликах: підготовка до зими, виконання бюджетів на всіх рівнях, прискорення інтеграції до ЄС і НАТО.

Зокрема, Денис Шмигаль повідомив, що на відновлення та підготовку енергетики до опалювального сезону виділено кошти у розмірі 10 млрд гривень. Вони будуть спрямовані на ремонт та захист об’єктів енергетики. Крім того, надходить допомога США у розмірі 897 млн доларів – на генератори, газотурбінні електростанції, трансформатори. Також працює європейський Фонд енергетичної підтримки України, в межах якого отримано вже 166 млн євро.

Деталі за посиланням: https://t1p.de/xtm9w

https://www.president.gov.ua/news/glava-derzhavi-v-ivano-frankivsku-proviv-zasidannya-kongresu-84625

https://minre.gov.ua/2023/07/31/pidgotovka-do-zymy-j-bezpeka-ukrayincziv-klyuchovi-zavdannya-vid-prezydenta-na-kongresi-misczevyh-ta-regionalnyh-vlad/

4). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит: ПриватБанк розпочинає виплати допомоги для ВПО від організації CARE.

Допомогу отримають ВПО, які тимчасово проживають і зареєстровані у визначених CARE громадах Івано-Франківської, Вінницької та Одеської областей, попередньо подали заявки на виплату та пройшли етап перевірки документів.

Деталі (умови відбору заявок, кому будуть здійснені виплати, як можна буде отримати виплату) за посиланням: https://news.dtkt.ua/society/community/85017-privatbank-rozpocinaje-viplati-dopomogi-dlia-vpo-vid-organizaciyi-care

За підсумками засідання КМУ від 28 липня 2023 року, зокрема:

- Ухвалено зміни в порядок надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств. Уряд розширив можливості грантової програми для створення переробних підприємств «Переробка». Вже незабаром бізнес, який зареєстрований, працює чи планує розпочати роботу на деокупованих територіях, отримуватиме гранти на розвиток своїх переробних підприємств. А частина внесків отримувачів грантів може бути компенсована з місцевих бюджетів.

Деталі за посиланнями: https://t1p.de/a9x21; https://cutt.ly/Jwa878rB

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-poriadku-nadannia-hrantiv-na-stvorennia-abo-rozvytok-pererobnykh-t280723

- Прийнято постанову КМУ від 28 липня 2023 р. № 781 «Про реалізацію спільного з Всесвітньою продовольчою програмою Організації Об’єднаних Націй проекту стосовно додаткових заходів із соціальної підтримки окремих категорій населення»: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-realizatsiiu-spilnoho-z-vsesvitnoiu-prodovolchoiu-prohramoiu-orhanizatsii-obiednanykh-s781-280723

- Ухвалено постанову «Про початок навчального року під час дії воєнного стану в Україні». Освітній процес стартує 1 вересня 2023 року і триватиме до 28 червня 2024 року. Безпека дітей — головний пріоритет в освітньому процесі. 1,5 млрд грн буде виділено для побудови комфортних і якісних укриттів. https://t1p.de/86rim

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-pochatok-navchalnoho-roku-pid-chas-voiennoho-stanu-v-ukraini-i280723-782

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid02Gk5eVADABbkvAhAtupHzGQMU4vd44M1oBYDoeBdVbEQEkCgcERxz9DzZvsNLGZNCl

Новини Парламенту:

- За результатами пленарного засідання 27 липня 2023 року, зокрема:

·    воєннний стан та загальну мобілізацію продовжено до 15 листопада (законопроекти №9532 і № 9533);

·    прийнято зміни до Бюджетного кодексу щодо передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості (законопроект реєстр. № 9346-1). Мінфін інформує, що прийнятим Законом виконано зобов’язання Уряду за чотирма структурними маяками Меморандуму про економічну та фінансову політику від 19.06.2023 року. Крім того, внесено низку змін для посилення ролі Мінфіну, як органу відповідального за збалансованість і обґрунтованість показників бюджету при внесенні змін до закону про Державний бюджет України; відновлено з 1 січня 2024 року дію норм Кодексу щодо розроблення Стратегії управління державним боргом на середньостроковий період та складання Бюджетної декларації як документа середньострокового бюджетного планування, а також встановлено у 2023 році вимоги щодо граничного обсягу надання державних гарантій.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_verkhovna_rada_priiniala_zmini_do_biudzhetnogo_kodeksu_shchodo_peredbachuvanosti_biudzhetnoi_politiki_ta_posilennia_borgovoi_stiikosti-4124

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0cp3TtR5JBCvHnpCgLK3sXc38knk73MRMgfGvRxkxEZKwVfXfQU7EWaYYjFcHSAuAl

https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/239494.html

https://www.rada.gov.ua/news/razom/239495.html

!!! Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про реформу оплати праці державних службовців (№8222), який пропонує впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад.

https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/239599.html

https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40885 - текст законопроекту

https://www.facebook.com/oskorniyenko/posts/pfbid08Zg13zYLn4E7WtbHo4tw3AS5xCVYKWsdwsokzSuACYGGhiTZb5TJ6to2jwno695pl

https://nads.gov.ua/news/verkhovna-rada-pidtrymala-u-pershomu-chytanni-zakonoproiekt-pro-reformu-oplaty-pratsi-derzhavnykh-sluzhbovtsiv-8222

Департамент з питань бюджету та оплати праці