IMG b281bf9d07f4b0998bfba2ac771123d9 V
 

Як повідомлялось, у Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 9510ро внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця", яким передбачена низка норм, що спрямовані на посилення захисту прав працівників на своєчасне отримання зарплати.


У членських організаціях ФПУ, в трудових колективах спілчани обговорюють зазначений документ, яким, зокрема, пропонується надати працівнику право призупиняти виконання роботи у разі, якщо роботодавець затримує заробітну плату.

При цьому роботодавець має сплатити працівнику компенсацію за цей період з розрахунку щонайменше мінімальної зарплати, якщо підприємство у процедурі банкрутства, законопроектом 9510 передбачено виплатити компенсацію у розмірі трьох середньомісячних зарплат та зарахувати цей період до страхового стажу.

 

Олена Мороз, слюсар з контрольно-вимірювальних приладів центру АСУТП цеху №14 ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», голова цехового комітету ПМГУ :


1. За який період ви не отримуєте заробітну плату?
- На теперішній час я не отримую заробітну плату за 9 (дев’ять) місяців.


2. А які при цьому у вас виникають проблеми? Що ви вимушені робити, щоб їх розв’язати?
- Це не можливо назвати життям, це існування. Одна з головних проблем це несплата та заборгованість за ЖКГ, а також проблеми зі здоров'ям. Щоб їх розв’язати доводиться позичати, залізати у борги.


3. Що робить керівник Вашого підприємства, щоб виплатити вам затриману зарплату? Що ви думаєте про свого керівника?

- Керівники годують нас обіцянками, іноді частково виплачують мізерний відсоток від заборгованості по заробітній платі. А про попереднього керівника вже немає сенсу думати.


4. Законодавством передбачено, що у разі затримки зарплати більш ніж на 1 місяць роботодавець разом із затриманою зарплатою має сплатити працівнику компенсацію, розмір якої залежить від рівня інфляції за цей період. Чи сплачують вам компенсацію за затримку заробленого? Чи достатньо суми цієї компенсації, щоб сплатити всі борги, які виникли у вас за той час, коли ви не отримували зарплату?
- Ні, ніякої компенсації не сплачується. Отже сплата боргів відтягується.


5. Як ви думаєте, прийняття законопроект 9510 у разі його ухвалення, покращить Ваше економічне становище?
- Цей законопроект має стати гарантом у моїх трудових відносинах із роботодавцем. Для цього потрібні конкретні механізми застосування, а не бездіяльність влади.



Професійна спілка трудящих металургійної і

гірничодобувної промисловості України