image0

Як повідомлялось, у Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 9510 "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця", яким передбачена низка норм, спрямованих на посилення захисту прав працівників на своєчасне отримання зарплати.

Ми звернулись до представників трудових колективів, членів профспілок окремих вітчизняних підприємств з проханням висловити власну думку щодо зазначеного документу.

На наші запитання відповів Віктор Слинько, заступник голови профкому Профспілки працівників авіабудування та машинобудування України (ПАУ) на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві (ХДАВП).

1. За який період ви не отримуєте заробітну плату?

- З травня 2015 по листопад 2021 р. частково, з   грудня 2021 року повністю, через моє незаконне звільнення з ХДАВП за профспілкову діяльність (нагадаємо, що Віктор Слинько, заступник голови профкому ПАУ на ХДАВП був звільнений з посади наказом Генерального директора ХДАВП всупереч вимогам законодавства про гарантії діяльності членам виборного органу профспілки. (Президія ЦК ПАУ відмовила у згоді на звільнення Віктора Слинька з ХДАВП – детальніше).

2. А як Ви живете без зарплати? Які виникають проблеми? Що ви вимушені робити, щоб їх розв’язати?

- Живимо за рахунок пенсії моєї матері, допомоги по безробіттю від Центру зайнятості (9 місяців отримував мінімальну грошову допомогу через дискримінаційну статтю свого звільнення - п.3 ст.40 КЗпП України), отриманої у 2022 р. профспілкової грошової допомоги, періодичних заробітків своєї безробітної (через війну) дружини, допомоги дітей.

Проблеми - суттєве обмеження у придбанні продуктів, товарів, послуг, повна відмова від сплати ЖКП.

Здійснюю самостійне (з допомогою структур ПАУ) оскарження протиправних дій керівника у судах. Як наслідок - після півторарічного розгляду справи Східний апеляційний господарський суд, своєю постановою від 31.05.2023 року поновив мене на роботі з виплатою боргів за вимушений прогул. Але зараз, через відверте небажання керівника ХДАВП виконувати судове рішення, я вимушений був звернутися до правоохоронних органів з вимогами притягнення керівника до кримінальної відповідальності за наступними статтями КК України: 170 - протидія законній діяльності профспілки, 172 - незаконне звільнення, 356 - самоправство, 382 - невиконання судового рішення. За трьома з цих звернень відкриті кримінальні провадження. Також вимушений постійно звертатися зі скаргами до органів влади з метою їх примусу виконувати належні їм функції та здійснювати контроль за їх виконанням підлеглими їм структурами.

 3. Що робить керівник Вашого підприємства, щоб виплатити Вам затриману зарплату?

- Не робить нічого. Публічно зайняв наступну позицію "попередні борги мене не турбують - моє завдання не нарощувати нові борги". Для цього, без погодження з профспілкою, звільнив більшу частину працівників без виплати належних їм заборгованих сум, запровадив так званий "скорочений 4х годинний (!!!) робочий тиждень", повністю припинив авіабудівельну діяльність ХДАВП. Незважаючи на це заборгованість по зарплаті зростає і лише за 2021 рік зростання відбулося на суму 42 млн. грн.

Оцінку антиавіабудівельній діяльності керівника ХДАВП О.Кривоконя у повному обсязі надав Профком ПО ПАУ на ХДАВП у двох вимогах до органу управління - ДК Укроборонпром (зараз АТ Українська Оборонна Промисловість) від 16.08.2021 р. та 16.12.2021 року про необхідність негайного розірвання трудового контракту з зазначеною особою. Але орган управління замість виконання вимог профспілки почав оспорювати законність їх подання та здійснюють їх передачу від одного до іншого, навіть не виходячи з етапу підготовчого провадження. (Детальніше щодо причин та наслідків конфліктної ситуації, яка виникла ще у 2021 році між керівником ХДАВП та ПО ПАУ на ХДАВП - у матеріалі).

4. Законодавством передбачено, що у разі затримки зарплати більш ніж на 1 місяць роботодавець разом із затриманою зарплатою має сплатити працівнику компенсацію, розмір якої залежить від рівня інфляції за цей період. Чи сплачують Вам компенсацію за затримку заробленого?

- У зв'язку з тим, що на ХДАВП взагалі не виплачують борги за минулі роки, то і компенсацію не виплачують. У моєму випадку (єдина особа на усе підприємство, яка у 2015 році подала судові позови у зв'язку з невиплатою зарплати) після отримання у 2016 році частини боргів за судовим рішенням, я подав позов про виплату компенсації за затримку виплат. Суд визнав вимогу законною, але незважаючи на відкрите виконавче провадження, ДВС України не спромоглося його виконати нібито через постійну відсутність коштів у Держбюджеті.  У разі коли йде мова про поточні борги, компенсація також не виплачується. При цьому керівник відверто нахабно (у письмовому вигляді) сповіщає, що ніби то не давав ніякої вказівки бухгалтерії та фінансово економічному департаменту про це, а орган управління ХДАВП (ДК Укроборонпром) сприймає це як належне, й навіть намагається письмово надати цьому правопорушенню вигляд звичайності.

- Якби компенсацію було виплачено, чи вистачило би її для оплати усіх боргів, які виникли у Вас за той час, коли Ви не отримували зарплату?

- Користуючись виключно математичним розрахунком є очевидним, що розмір передбаченої ЗУ "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати" (2050-III) та Постановою КМУ від 21.02.2021 р. №159, компенсації з затримку виплати зарплати  у більшості випадків не відповідає темпам інфляції та зростання курсу іноземних валют (при тому, що вартість значного обсягу товарів, які реалізуються у торгівельній мережі України напряму залежать від валютного курсу).

 5. У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 9510, яким передбачено норми, що спрямовані на посилення захисту прав працівників на своєчасне отримання зарплати.

Зокрема, зазначеним законопроектом пропонується: надати працівнику право призупиняти виконання роботи у разі, якщо роботодавець затримує роботу. При цьому роботодавець має сплатити працівнику компенсацію за цей період з розрахунку щонайменше мінімальної зарплати. Як ви думаєте, прийняття цієї норми покращить Ваше становище?

- Зазначений проект закону є вкрай необхідним, справедливим і таким, що повністю відповідає положенням Європейської конвенції з прав людини.

Але зважаючи на те, що це питання є не новим, кілька разів підіймалося у кулуарах ВРУ, але "з незрозумілих причин" не знаходило підтримки необхідної кількості Народних депутатів України. З цієї причини вірогідність його прийняття вважаю вкрай низькою.

Віктор Слинько,

профком ХДАВП