foto sots dopomoga

За пропозицією СПО об’єднань профспілок Пенсійний фонд України доопрацював проєкт своєї постанови щодо встановлення розміру витрат на поховання у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання і, враховуючи позицію профспілок, підвищив їх розмір у півтора рази.

Відповідно до ст.36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання витрати на його поховання несе уповноважений орган управління у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022р. №1468 розмір і процедура проведення та обліку витрат на поховання та пов’язаних з цим ритуальних послуг встановлюються правлінням Пенсійного фонду України.

Пенсійним фондом було розроблено і надіслано сторонам соціального діалогу на опрацювання проект постанови правління Пенсійного фонду України про встановлення розміру, порядку проведення та обліку витрат на поховання та пов’язаних з цим ритуальних послуг у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (слід зазначити, що до цього застосовувалась постанова правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 03.10.2008р. № 45 «Про витрати на поховання та пов’язані з цим ритуальні послуги у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання»).

Проектом пропонувалось встановити відшкодування витрат на поховання та пов’язані з цим ритуальні послуги у разі смерті потерпілого на виробництві у розмірі фактичних витрат, але не більше ніж 6881 грн. Тобто, при розрахунку компенсації витрат на зазначені послуги до уваги бралися розміри їх оплати, які діяли ще у 2008 році. Проте за минулий період ціни на товари та послуги в цілому в Україні значно зросли, збільшились і розміри фактичних витрат на поховання.

У зв’язку з цим, СПО об’єднань профспілок звернув увагу розробників проекту постанови на те, що розмір відшкодування зазначених витрат має бути вище запропонованого.

Пенсійним фондом було доопрацьовано проєкт і запропоновано встановити розмір витрат на відшкодування вартості поховання та пов’язаних з цим ритуальних послуг на рівні 10 406 грн, що на 51% вище запропонованого раніше.

Враховуючи, що на 2023 рік вже затверджено бюджет Пенсійного фонду, СПО об’єднань профспілок погодився із запропонованим розміром. При цьому було запропоновано Пенсійному фонду при підготовці проекту бюджету Фонду на наступний рік опрацювати питання щодо підвищення розмірів допомоги на поховання потерпілих від нещасного випадку на виробництві з урахуванням зростання вартості ритуальних послуг.

Довідково: за інформацією, розміщеною на сайті  Мінінфраструктури, середня вартість одного поховання в Україні за 2022 рік склала 8704 грн.

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення ФПУ