business partners P7X7WVM 1 1000x600

1). НАДС інформує:

Голова НАДС Наталія Алюшина в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» розповіла, що більше ніж половина держслужбовців відзначають зменшення зарплати й понад 70% – істотне збільшення навантаження.

Наразі триває опитування НАДС щодо умов роботи держслужбовців під час воєнного стану; здійснюється аналіз причин звільнення людей.

Понад 70% зазначили про суттєве збільшення навантаження упродовж року. Одна з причин – мобілізація 3946 державних службовців до ЗСУ. Їхній функціонал виконують ті, хто лишився. 35% опитаних залучалися до роботи у вихідні дні, 8% – у нічний час. При цьому 19% зазначили, що компенсації за таку роботу в їхніх державних органах відсутні.

Очільниця відомства розповіла, що більше половини опитаних відзначили зменшення зарплати.

Алюшина підсумувала, що держслужбовці відчувають надмірне навантаження, критично низький рівень заробітної плати та несправедливе її нарахування, психологічний стрес; у таких умовах марно розраховувати, що люди довгий час зможуть повноцінно працювати. Відповідь на ці виклики – звільнення.

Довідково: з початку 2023 року станом на 30 червня 2023 року звільнено 20 тис. 366 держслужбовців і призначено 18 тис. 519 держслужбовців; фактична кількість держслужбовців в Україні становить 163,6 тис. осіб.

Також Голова НАДС розповіла про:

·      результат функціонального аудиту,

·      реформу державної служби і оплати праці держслужбовців (зокрема, законопроект №8222, до якого до 18-го серпня подаються поправки до другого читання, далі вони будуть обговорюватися; якщо законопроект приймуть в 2023 році, імовірно, він може вступити в силу з 1 січня 2025-го),

·      відновлення конкурсів, кадровий резерв для деокупованих територій,

·      переваги для ветеранів при працевлаштуванні на держслужбу.

2). Мінсоцполітики інформує:

- Мінсоцполітики відповідає на запитання:

1. «Збираюсь подати заяву на отримання виплат для ВПО, у нас в родині двоє батьків і двоє дітей, на скількох ми отримуватимемо допомогу?» – З 1 серпня допомога для ВПО призначається на 6 місяців на сім’ю. Отримуватиме – уповноважена особа (у даному випадку – батько чи матір) на КОЖНОГО члена сім’ї.

2. «Чому ВПО не отримують виплати на проживання з 5-го числа, чи є затримка?» – Затримки виплат немає. З серпня запроваджено два виплатних періоди (15 та 28 числа кожного місяця), замість трьох, як це було раніше (3, 13 та 23 числа).

Це означає, що Мінсоцполітики перераховує бюджетні кошти для виплати допомоги на проживання для ВПО після 15 і 28 числа щомісяця. Відповідно, у серпні 2023 року нарахування та виплата допомоги на проживання для ВПО переважній більшості внутрішньо переміщених осіб відбудеться після 15 серпня.

28-го серпня відбудеться нарахування та виплата допомоги тим, кому вона призначена або донарахована вже після 15.08.23.

3. «Хто може отримати субсидію та як вона нараховується?», «Як подати заяву онлайн на оформлення пільги з оплати житлово-комунальних послуг?»

Відповіді та приклад як нараховується житлова субсидія за посиланнями:

4. «Чи враховується до сукупного доходу сім'ї при призначенні субсидії допомога при народженні дитини?» До середньомісячного сукупного доходу сім’ї не включається частина допомоги при народженні дитини, виплата якої проводиться одноразово (10 320 грн). Решта допомоги, яка щомісячно виплачується протягом наступних 36 місяців (860 грн), до середньомісячного сукупного доходу сім’ї при розрахунку житлової субсидії враховується.

5. «Чи потрібно учаснику бойових дій сплачувати за протезування?»  Протезування – безоплатне; для військових сума компенсації втричі більша у порівнянні з цивільними.

- Оксана Жолнович, Міністерка соціальної політики України підбила підсумки року роботи на посаді та розповіла про пріоритетні напрями діяльності Міністерства та важливість надання соціальних послуг в інтерв'ю УКРІНФОРМ.

Українці пенсійного віку зможуть віддалено звертатись до Пенсійного фонду України. Ухвалено декілька рішень, які значно розширюють можливості громадян для подання заяв на зміну способу виплат (з «Укрпошти» на банківські картки), а також для проходження фізичної ідентифікації для отримання виплат. Одержувачів пенсії, які проживають на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих рф територіях, зможуть віддалено подати заяву до ПФУ для того, аби виплата пенсій їм здійснювалась на банківську карту. Для цього потрібно мати кваліфікований електронний підпис «Дія.Підпис». https://t1p.de/mbgxk

3). Мінфін інформує: Уряд продовжує підтримувати малозабезпечених сімей, надаючи своєчасну та повну виплату пільг і житлових субсидій. На ці цілі у січні-липні 2023 року спрямовано 30,7 млрд грн; з них у липні – 1,5 млрд грн, зокрема на виплату понад 190 тис. отримувачам допомоги малозабезпеченим сім’ям.

4). Мінреінтеграції інформує:

- Гуманітарне реагування в Україні: підсумки першого півріччя 2023 року.

На другому році широкомасштабної збройної агресії рф міжнародні гуманітарні організації продовжують підтримувати народ України. Лише протягом першого півріччя 2023 року вони надали допомогу майже 7,3 млн українців.

Про це повідомляє Офіс ООН з координації гуманітарних питань (OCHA).

За підрахунками OCHA, протягом січня-червня поточного року цільову грошову допомогу від міжнародних гуманітарних партнерів отримали 2,5 млн осіб, у тому числі майже 20 тис. людей, які постраждали від руйнування Каховської ГЕС.

Послугами медичного характеру забезпечено 5 млн осіб; 3,7 млн – роздано продовольчі набори. Близько 3,3 млн українців була надана допомога з прихистком або передано предмети першої необхідності.

Деталі за посиланням: https://minre.gov.ua/2023/08/15/gumanitarne-reaguvannya-v-ukrayini-pidsumky-pershogo-pivrichchya-2023-roku/

12 серпня 2023 року відбулося засідання Міжфракційного об’єднання «ВПО України». Учасники обговорили організацію роботи з ВПО в області й Україні загалом, реалізацію їхніх прав, діяльність Координаційних центрів підтримки цивільного населення, співпрацю ОВА з міжнародними партнерами та фондами, які опікуються підтримкою переселенців.

Віцепрем’єрка Ірина Верещук презентувала присутнім проєкт Закону «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб» та наголосила, що у законопроєкті: враховано досвід, отриманий за останні півтора року, краще прописані права ВПО, деталізовані повноваження органів державної та місцевої влади, значна роль у роботі з ВПО відводиться інституту Уповноваженого з питань ВПО, Координаційним центрам підтримки цивільного населення та Радам з питань ВПО.

- Індивідуальний супровід ветеранів та членів їхніх сімей – серед пріоритетів держави. На цьому наголосила Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук під час наради під її головуванням щодо надання психологічних та інших послуг ветеранам війни й військовослужбовцям. У центрі уваги учасників засідання було питання розширення спектру послуг для ветеранів і посилення спроможності надання всебічної допомоги на місцях. https://www.kmu.gov.ua/news/indyvidualnyi-suprovid-veteraniv-ta-chleniv-ikhnikh-simei-sered-priorytetiv-derzhavy

- У липні Мінреінтеграції перерахувало 13 млн гривень сім’ям полонених. https://minre.gov.ua/2023/08/14/u-lypni-minreintegracziyi-pererahuvalo-13-mln-gryven-simyam-polonenyh/

5). Мінекономіки: USAID надає $2 млн на гранти для збільшення кадрового потенціалу українського бізнесу. https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=9cbe245c-2007-4a34-beee-2197033f4773&title=UsaidNada-2-Mln

6). Національний банк України інформує: У липні 2023 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилась до 11,3% з 12,8% у червні.

Про це свідчать дані Держстату. https://cutt.ly/jwfFrh3s

НБУ прогнозує: у 2023 році інфляція сповільниться до 10,6%, а реальний ВВП зросте на 2,9%. Водночас загроза посилення інфляційного тиску зберігається передусім з огляду на високі безпекові ризики, а також руйнування, пов’язані з війною.

Попри відновлення попиту на робочу силу, ситуація на ринку праці складна: рівень безробіття залишається високим, фінансовий стан населення поступово поліпшується, проте доходи все ще слабкі через наслідки війни.

Підвищення трудових доходів у реальному вимірі відновиться в поточному році, проте темпи залишатимуться доволі низькими. Так, у 2023 році очікується відновлення зростання реальних заробітних плат на 3,9%, тоді як номінальні зарплати зростатимуть у 2023 р. – на 19,6%, 2024 р. – на 16,1%, 2025 р. – на 12,8%.

Крім того, НБУ прогнозує, що мінімальна заробітна плата (у середньому за рік) становитиме 7665 грн у 2024 році та 8200 грн – у 2025 році.

https://bank.gov.ua/ua/news/all/inflyatsiyniy-zvit-lipen-2023-roku - Інфляційний звіт НБУ (липень 2023)

7). Департамент комунікацій Секретаріату КМУ: Денис Шмигаль провів зустріч з Міністром фінансів Німеччини Крістіаном Лінднером. Україна спільно з німецькою Кредитною установою для відбудови (KfW) реалізує 5 спільних інвестиційних проектів на 247 млн євро та готує ще три на 73 млн євро.

8). МОЗ: Литва виділить 6 млн євро на розвиток української системи реабілітації. Про це повідомила канцлер Уряду Литви Гедре Бальчітіте під час онлайн-зустрічі з Міністром охорони здоровʼя України Віктором Ляшком.

Довідково: з початку року послуги з амбулаторної реабілітації отримали понад 75 тисяч пацієнтів. Водночас стаціонарне відновлення пройшли понад 66 тисяч людей. Держава профінансувала послуг з амбулаторної та стаціонарної реабілітації на понад 1,9 млрд гривень. https://www.kmu.gov.ua/news/lytva-vydilyt-6-mln-ievro-na-rozvytok-ukrainskoi-systemy-reabilitatsii

9). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит: На які види компенсацій може розраховувати роботодавець при працевлаштуванні безробітних?

Роботодавці, які працевлаштовують безробітних осіб, можуть отримати компенсації з ЄСВ та на покриття 50% фактичних витрат на оплату праці за працевлаштування окремих категорій

Детальніше: https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/85298-na-iaki-vidi-kompensacii-moze-rozraxovuvati-robotodavec-pri-pracevlastuvanni-bezrobitnix

За підсумками засідання КМУ 11 серпня 2023 року, зокрема:

Переведено на постійну основу комплексну послугу єМалятко – на заміну експериментальному проекту Уряд ухвалив постійний порядок надання послуги, яка дає змогу на порталі Дія отримати одразу 9 сервісів, необхідних при народженні дитини, зокрема, отримати послуги:

·      призначення допомоги при народженні дитини;

·      надання грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка». Послуга і надалі буде доступною в Дії.

https://t1p.de/8emve; https://t1p.de/nz7it

https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-nadannia-kompleksnoi-elektronnoi-pu-a853 - постанова КМУ від 11 серпня 2023 р. № 853

- Українці, які знайшли прихисток за кордоном, зможуть отримувати пенсію й інші види грошової допомоги шляхом міжнародного поштового переказу – схвалено експериментальний проект. https://t1p.de/3njwv

Новини Парламенту:

- 9 та 10 серпня 2023 року відбулися пленарні засідання Верховної Ради України. Зокрема, прийнято постанови:

·      про призначення у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, реєстр. № 9509; https://www.rada.gov.ua/news/razom/239957.html;

·      про утворення тимчасових спеціальних комісій ВР України: з питань комплексного врегулювання державних соціальних гарантій ветеранам, Захисникам і Захисницям України, членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України (реєстр. № 9406), а також з питань правового статусу, соціальної підтримки медичного забезпечення ветеранів війни, військовослужбовців, Захисників і Захисниць та членів їх сімей (реєстр. № 9552).

- Бюджетний комітет погодив спрямування 3,35 млрд грн для 5 пілотних проєктів комплексного відновлення.

Департамент з питань бюджету та оплати праці