8152e27a6aa88f0d

Як ми повідомляли, у парламенті зареєстровано розроблений профспілками законопроект реєстр.№ 9510 "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця". У ньому передбачена низка норм, спрямованих на посилення захисту прав працівників на своєчасне отримання зарплати.

У членських організаціях ФПУ, в трудових колективах спілчани обговорюють зазначений документ, яким, зокрема, пропонується надати працівникові право призупиняти виконання роботи у разі, якщо роботодавець затримує заробітну плату. При цьому роботодавець має сплатити працівнику компенсацію за цей період з розрахунку щонайменше мінімальної зарплати. Якщо підприємство у процедурі банкрутства, законопроектом 9510 передбачено виплатити працівникові компенсацію у розмірі трьох середньомісячних зарплат та зарахувати цей період до страхового стажу.

Ми звернулись до представників трудових колективів, членів профспілок окремих вітчизняних підприємств з проханням висловити власну думку щодо зазначеного документу.

На запитання відповідає голова профкому Державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (м.Жовті Води, Дніпропетровська область) Віталій Скуба.

1. За який період ви не отримуєте заробітну плату?

- На комбінаті лишились борги по зарплаті ще з 2022 року (більш ніж за 5 місяців). Тодішній гендиректор підприємства С.В.Шовгеля вивів комбінат у простій, мотивуючи тим, що йде війна. На мою думку, це був неправильний крок. Бо війна на тій території, де розташований наш комбінат, не велась, і він був повинен працювати. Тим більше, що це – містоутворююче підприємство, що забезпечує найбільшу частину надходження коштів у місцеві бюджети міст Жовті Води, Мала Виска, смт Смоліне, міста Кропивницького.

На сьогодні  заборгованість по зарплаті досягає 350 млн грн. Коли був призначений новий тимчасово виконуючий обов’язки гендиректора Ігор Бугайов, він разом зі своєю командою спромігся запустити виробництво після декількох місяців простою і з листопада 2022 р. працівники комбінату почали отримувати зарплату за кожен місяць. А заборгованість за ті місяці, що нам не виплачувалась зарплата, так і залишилась, тому що грошей у комбінату на її погашення немає.

Колектив підприємства, що нараховує більш ніж 4500 робочих місць, перебуває у відчаї. У нас у Жовтих Водах не тільки ДП «СхідГЗК» потерпає без грошей, а й підвідомче Міненерго ДП «Український науково-дослідний та проектно-розвідувальний інститут промислової технології». У науковців заборгованість по зарплаті майже 5 мільйонів гривень! Люди без тепла, без світла, без води. На жаль, зараз війна, ми не можемо вивести працівників на вулицю, провести масштабну акцію протесту. Тому перед нами стоїть завдання - погасити заборгованості із зарплати.

2. А що ви робите, щоб розв’язати ці проблеми?

– Від трудового колективу ДП «СхідГЗК» та профкому, починаючи з березня минулого року, я звертався до усіх інстанцій: місцевих органів влади, до Президента України, Прем’єр-міністра України, Міністерства енергетики, інших владних структур: РНБО, СБУ, до Кіровоградської та Дніпропетровської ОВА, народних депутатів України. Усі вони поінформовані щодо критичної ситуації, яка склалася на ДП «СхідГЗК», але, на жаль, результату й до сьогодні немає. Попри численні обіцянки чиновників проблеми комбінату не вирішуються.

Сьогодні ми стукаємось в усі двері, колектив мене підтримує. У серпні минулого року мною було зареєстровано електронну петицію до Президента України під назвою: «Врятуємо ДП «СхідГЗК» та урановидобувну галузь». У ній ми вказували на те, що персонал підприємства виведено у «примусовий безстроковий простій», накопичуються борги у заробітній платні та виникає реальна загроза затоплення уранових шахт, що матиме катастрофічні екологічні наслідки.  На жаль, тоді петиція не набрала необхідної кількості голосів.

У вересні минулого року відбулася нарада під головуванням Прем’єр-міністра Д.А.Шмигаля, на яку і я був запрошений, там було ухвалено відповідні протокольні рішення, створена робоча група з виведення комбінату із кризового стану. Одним з таких варіантів, що дозволив би виправити становище, було запропоновано передати наш комбінаь як цілісний майновий комплекс до ДП НАЕК «Енергоатом». Була створена робоча група з вивчення цього питання, однак, результатів роботи цієї групи колектив комбінату поки не бачить. Приєднання до ДП НАЕК «Енергоатом» не сталося, заборгованість у заробітній платі не зменшилася.

Ми дуже вдячні нашим колегам з ХАЕС та ПАЕС, а також ЦК Атомпрофспілки (голова Матов В.О.), які у цей важкий для нас час надавали і надають нам допомогу.

3. Що робить керівник Вашого підприємства, щоб виплатити колективу затриману зарплату?

- Він робить те, що може. Як я вже сказав, з його приходом на посаду комбінат почав працювати і нам почали виплачувати зарплату за відпрацьований час, але наразі продукції випускається не у тій мірі, щоб забезпечити у повному обсязі виробничу діяльність «СхідГЗК».

Наразі ми вийшли на рівень 60% до довоєнного виробництва нашого продукту. Це дуже мало. У колективі виникла проблема із забезпеченням фахівцями, адже, більше 600 працівників комбінату мобілізовані до лав ЗСУ. Також мобілізовані голови профспілкових комітетів Інгульської, Смолінської шахт та ГМЗ. Два з них отримали поранення і контузії. Наразі перебувають на лікуванні.

Один з можливих варіантів виходу з ситуації, над чим зараз працює керівництво,  і особисто в.о. ген.директора – отримання кредиту під державні гарантії. Якщо ми його отримаємо, то зможемо виплатити частину заборгованості по зарплаті, а частину з цих коштів пустити на виробництво.

Ми боремось за те, щоб ДП «СхідГЗК», як єдине у своєму роді в Україні та найбільше у Європі підприємство з видобутку та переробки уранової руди, основним споживачем продукції якого є українські АЕС, отримало державну підтримку. Але держава допоки не повертається до нас лицем.

4. Законодавством передбачено, що у разі затримки зарплати більш ніж на 1 місяць роботодавець разом із затриманою зарплатою має сплатити працівнику компенсацію, розмір якої залежить від рівня інфляції за цей період. Чи сплачують вам компенсацію за затримку заробленого?

- На прикладі нашого підприємства, яке є госпрозрахунковим державним підприємством, що проводить свою господарську діяльність, за що отримує кошти, я можу сказати: якщо комбінат не працює, адміністрація, якби вона не хотіла, не зможе виплачувати компенсації. Звідки роботодавець візьме кошти, якщо підприємство стоїть?

На жаль, навіть поточну заробітну плату немає чим виплачувати, яка ж може бути компенсація? На мою думку, для багатьох підприємств, схожих на наше, це майже нереалістичний засіб, хоча, безперечно, дуже потрібний.

Ба більше, я вважаю, що така компенсація, якщо навіть вона і буде виплачена, - це мізерна сума, яка не зможе дозволити працівникам перекрити у повній мірі накопичені ними через відсутність зарплати борги.

5. У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 9510, яким передбачено норми, спрямовані на посилення захисту прав працівників на своєчасне отримання зарплати. Якщо він буде прийнятий, як Ви вважаєте, це зможе запобігти у виникненні проблем із виплатою зарплати у подальшому?

- Я не знайомий повністю з цим законопроектом, але, на мою думку, в ньому є позитив, зокрема те, що пропонується період вимушеного простою враховувати до страхового стажу та ін.

Попри те, що ми почали працювати, на «СхідГЗК» залишаються невиплаченими величезні накопичені раніше зарплатні борги. Дай, Боже, щоб війна швидше закінчилася, настав мирний час, щоб ми почали повноцінно працювати. Особливо це важливо для нашої молоді, бо це наше майбутнє. Хотілося б, аби вони були з блиском в очах.

Перспектива у комбінату є, була би добра воля держави і відповідних міністерств та відомств. Але без державної підтримки наше державне підприємство не виживе! (Більше про кризу на «СхідГЗК» - дивіться у матеріалі).

Пресцентр ФПУ