afg hram2

 

15 лютого 2014 року в Україні відзначатиметься День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 25-та річниця виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.

Федерацією профспілок України та Українською спілкою ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) проведено спільну роботу з вивчення основних трудових та соціальних проблем громадян, які виконували військовий обов’язок на території інших держав, сімей загиблих та померлих учасників таких бойових дій та напрацювання пропозицій щодо їх вирішення.

Встановлено, що на сьогоднішній день реалізація норм Законів України щодо житлово-комунального, соціально-медичного та транспортного забезпечення ветеранів війни виконується неналежно з огляду на низький рівень фінансування з держбюджету на зазначені цілі.

З метою підвищення рівня соціального захисту і медичного обслуговування вищезазначеної категорії осіб та виконання Указу Президента України від 12.06.2013 № 329 «Про проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав», Федерація профспілок України спільно з Українською спілкою ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) на початку грудня минулого року звернулася до Голів Комітетів Верховної Ради України з питань бюджету; у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів; з питань соціальної політики та праці з проханням забезпечити у 2014 році належне фінансування соціальних виплат та матеріальне забезпечення воїнів-інтернаціоналістів при розгляді проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік».

Зазначені звернення уважно розглянуті вищевказаними Комітетами Верховної Ради України.

Комітет Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів висловив глибоку вдячність Федерації профспілок України та Українській спілці ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) за ініціативу та пропозиції, спрямовані на підвищення рівня соціальної захищеності ветеранів, в тому числі воїнів-інтернаціоналістів, і погодився з думкою ФПУ та УСВА, що напередодні відзначення 25-ї річниці виведення війсь колишнього СРСР з Республіки Афганістан, питання соціального захисту цієї категорії осіб повинно бути одним із пріоритетних у діяльності владних інституцій, в тому числі Українського парламенту.

В свою чергу, Комітет Верховної Ради України запевнив, що для вдосконалення законодавчої бази з питань соціального захисту та державної підтримки ветеранів війни спільні пропозиції ФПУ та УСВА будуть враховані у подальшій законотворчій роботі Комітету, зокрема, під час опрацювання проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік».

 З метою підтримки пропозицій ФПУ та УСВА, Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці звернувся до Керівника Уряду та Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з проханням забезпечити належне фінансування у 2014 році необхідних витрат, передбачених законодавством для воїнів-інтернаціоналістів.

Крім того, на початку грудня минулого року ФПУ та УСВА надіслано Мінсоцполітики України спільні пропозиції щодо підвищення рівня соціального захисту та медичного обслуговування учасників бойових дій на території інших держав.

На сьогодні Мінсоцполітики опрацьовуються надані пропозиції.

Враховуючи, що питання соціального захисту учасників бойових дій на території інших держав визначено одним з пріоритетів соціальної політики відповідно до Указу Президента України В.Ф. Януковича від 12.06.2013 № 329, на початку грудня 2013 року ФПУ та УСВА було надіслано спільне звернення до Прем’єр-міністра України М.Я. Азарова з проханням сприяти прискоренню затвердження проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Плану заходів з підготовки і проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав».  

Зазначене звернення не залишилося без уваги Уряду.

11 грудня 2013 року розпорядженням Кабінету Міністрів України № 1004-р затверджено План заходів з підготовки і проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав.

Вказаним Планом заходів передбачено забезпечити фінансування в установленому порядку заходів з підготовки і проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав, а також доручено органам виконавчої влади спільно з УСВА та громадськими об’єднаннями ветеранів вжити заходів щодо підвищення рівня соціального захисту та медичного обслуговування учасників бойових дій на території інших держав, сімей загиблих і померлих учасників бойових дій на території інших держав та вдосконалення нормативно-правової бази з таких питань, на що звертали увагу представники профспілок та УСВА під час обговорення вказаного проекту розпорядження на засіданнях Кабінету Міністрів України.

 

 

                                             Департамент бюджетної політики

                                             та соціального захисту