534899 10151623589944789 918787777 n

В Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці 20 листопада 2013 року були проведені слухання на тему: «Про хід виконання в Україні Європейської соціальної хартії (переглянутої)», в яких приймали участь представники СПО об'єднань профспілок.

Рекомендації учасників слухань (додаються) були схвалені рішенням Комітету 18 грудня 2013 року (протокол №21) та розіслані Верховному Суду України, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, Кабінету Міністрів України, міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, обласним державним адміністраціям, фондам загальнообов’язкового державного соціального страхування, спільним представницьким органам сторони роботодавців і репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні для вжиття відповідних заходів.

До відома:

СПО об’єднань профспілок надавав Комітету ВР аналітичні матеріали та пропозиції, значна частина яких була врахована до проекту Рекомендацій.

Під час проведення слухань профспілки надали доповнення до проекту, серед яких:

Рекомендувати Кабінету Міністрів України підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України законодавчі пропозиції щодо:

- внесення змін до Закону України «Про прожитковий мінімум» щодо вдосконалення методології визначення прожиткового мінімуму;

- внесення змін до Закону України «Про соціальний діалог в Україні» щодо створення тристоронніх соціально-економічних рад на рівні міст та районів;

Ініціювати зміни до чинного законодавства щодо:

- вдосконалення законодавства у сфері колективно-договірного регулювання та відновлення права на страйк.

Дані пропозиції профспілок також були враховані в Рекомендаціях.

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту апарату ФПУ