byudzhet 1

 

Верховною Радою України внесено зміни до порядку оподаткування пасивних доходів та введено в дію механізм їхнього оподаткування шляхом прийняття Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів» (від 4.07.2014 року за № 1588-VII).

У зв’язку цим з 1 серпня 2014 року розпочалось оподаткування процентів, нарахованих на суму поточного або вкладного (депозитного) банківського рахунку за єдиною ставкою, яка становить 15%. Нараховані проценти підлягають оподаткуванню не залежно від суми яка розміщена на депозиті Втім, обов'язок із нарахування та його сплати до бюджету покладено на податкового агента, тобто особу яка нараховує такий дохід.

Також законом передбачено і звітування за даним видом податку. Так, банки, які нараховують доходи у вигляді процентів, у податковому розрахунку за формою 1-ДФ будуть відображати загальну суму нарахованих у звітному податковому періоді доходів та загальну суму утриманого з них податку.

Разом із тим, інформацію про суми окремого банківського вкладного (депозитного) або поточного рахунку, суми нарахованих процентів, а також відомості про фізичну особу – платника податку, якій нараховані такі доходи, у податковому розрахунку не зазначатимуть.

Тобто вкладники не зобов'язані декларувати свої доходи за вкладами. Прізвища вкладників до податкової не потраплять, оскільки банки самостійно будуть перераховувати до держбюджету суми нового податку і звітувати, не розкриваючи таємницю вкладів.

Звертаємо увагу, оскільки Закон набрав чинності з 1 серпня, то проценти нараховані за липень оподаткуванню не підлягають та у звіті не відображаються.

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту