uuuuuuuu

 

 

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. №4563а від 29.08.2014 р.), який містить ряд кричущих норм, що за існуючих економічних і соціальних умов призведе до посилення соціальної напруги серед населення та ще більшого погіршення якості послуг.

 

Головним негативом запропонованих змін у законопроекті є те, що результатами такого реформування не зможе скористатися 75-80% населення України через вкрай низьку платоспроможність заробітної плати і пенсій.

Серед основних загроз:

 

- впровадження вільних цін на послугу з управління багатоквартирним будинком.

Коментар фахівців ФПУ: Запровадження запропонованої норми може призвести до зростання тарифів на послуги з управління багатоквартирним будинком і, як наслідок, до обмеження доступності життєво необхідних послуг.

 

- нарахування громадянам пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги.

 Коментар фахівців ФПУ: це є соціально гострим питанням, вважаємо, що пеня  має запроваджуватися не раніше введення аналогічної норми компенсації за затримку з виплати заробітної плати, пенсії, стипендії тощо.

 

Профспілкова сторона раніше вже опрацьовувала проект Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та надсилала 18.07.2014 до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України свою незгоду щодо запропонованих в даному проекті змін, пропонувавши:

- відтермінувати прийняття зазначеного проекту до фінансово-економічної стабілізації в державі, оскільки його прийняття спричинить масові невдоволення та протести громадян (висновки за опитуванням, що проведено Спільним представницьким органом всеукраїнських об’єднань профспілок);

 - провести протягом 2015 року широке публічне обговорення в регіонах та запровадити в 2016-2017 роках у 2-3 областях відповідний експеримент для відпрацювання технології впровадження та ефективного застосування.

 

Зважаючи на асоціальну направленість даного проекту, СПО об’єднань профспілок  звернувся до профільних комітетів Верховної Ради України та депутатських фракцій і груп, закцентувавши їх увагу на неприпустимості прийнятті  проекту №4563а.

 Профспілкові сторона також звернулася до членів СПО об’єднань профспілок із закликом консолідувати зусилля задля недопущення прийняття у запропонованій редакції законопроекту №4563а, запропонувавши їм направити відповідні звернення до профільних парламентських комітетів та депутатських фракцій та груп.

 

 

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту