8

З  3 серпня в України введено 1,5% військовий збір, платником якого є фізичні особи, який направляється на фінансування антитерористичної операції.

Об’єктом, військового збору виступають доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри.

Запровадження такої новації викликало цілу низку питань а саме, - з якого часу нараховується цей податок, яка база нарахування, як звітувати з цього податку.

У зв’язку з чим, Федерація профспілок України звернулась до Державної фіскальної служби України щодо необхідності видання узагальнюючої податкової консультації з питань оподаткування військовим збором доходів фізичних осіб.

На запит ФПУ до ДФС України надійшла ґрунтовна відповідь, щодо окремих аспектів справляння збору та повідомлено про підготовку ДФСУ відповідної узагальнюючої податкової консультації (відповідь додається).

Департамент бюджетної політики та соціального захисту