1395232812 img 9165

 

Незважаючи на поглиблення масштабів і глибини бідності серед працюючих через запровадження Урядом протягом поточного року низки «антикризових» рішень, продовжується тотальний наступ на права населення та вирішення проблем держави лише за рахунок звичайних громадян.

Є загрози, що не за горами той час, коли через Урядові «економні» заходи та заходи щодо «підвищення енергетичної безпеки держави» - дихати будемо платно і в холодній темряві. А це означає наступне.

Указом Президента України від 14.11.2014 № 876\2014 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 листопада 2014 року «Про стан забезпечення енергетичної безпеки держави та невідкладні заходи щодо сталого проведення опалювального сезону 2014\15 року», Кабінету Міністрів України доручено опрацювати питання щодо поліпшення стану розрахунків за енергоносії усіма категоріями споживачів, у т.ч. шляхом введення системи попередньої оплати за споживання енергоносіїв.

На виконання вказаного Указу Президента України Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розроблено проект постанови «Про внесення змін до Правил користування електричною енергією», який передбачає введення попередньої оплати за електроенергію для усіх категорій споживачів (на початку грудня ц.р. був розміщений на сайті НКРЕКП для надання пропозицій та зауважень).

Цілком зрозуміло, що це – тільки «перша ластівка» запропонованих нововведень Уряду в паливно-енергетичній галузі.

Можливо найближчим часом або вже зараз НКРЕКП розпочато розроблення аналогічних проектів постанов, якими буде передбачено введення попередньої оплати за споживання газу та опалення для усіх категорій споживачів.

А це означає, що у разі вступу в дію запланованих нововведень Уряду, в сьогоднішніх умовах - зниження життєвого рівня громадян, збільшення смертності серед населення, яке потребує медикаментів, які неможливо придбати через дорожнечу, неспроможності переважної більшості громадян сплатити вчасно рахунки за ЖКП, усі категорії споживачів зобов’яжуть ще наперед платити за життєво необхідні та соціально важливі послуги -  електроенергію, газ, опалення.

СПО об’єднань профспілок категорично не сприймає і  вважає недопустимим введення попередньої оплати за спожиту електричну енергію усіма категоріями споживачів.

Прийняття рішень із соціально важливих для населення питань має бути забезпечене шляхом проведення конструктивного соціального діалогу за участі соціальних партнерів, узгодження їх позицій; підвищення енергетичної безпеки держави в умовах нерівноправних стосунків споживачів з постачальниками тепла, газу, води, електроенергії має забезпечуватися не за рахунок підвищення цін (тарифів) для зубожілих споживачів, а шляхом забезпечення відкритості, прозорості державної політики встановлення цін і тарифів на соціально важливі товари та послуги, їх економічної обґрунтованості, запровадження дієвого контролю із залученням громадськості до процесу надання цих послуг населенню монополістами, усунення зловживань у сфері паливно-енергетичного комплексу, належного упереджуючого захисту вразливих прошарків населення.

 

Позиція СПО об’єднань профспілок надіслана НКРЕКП.

 

 

 

 

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту