PODATOK 01

 

Урядовим проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших Законів України (щодо податкової реформи) (реєстр. №1578), пропонуються скасування неоподатковуваної площі нерухомості при сплаті податку на нерухоме майно та оподаткування загальної площі не лише житлової, а й нежитлової нерухомості за ставкою 2% мінімальної зарплати за 1 кв.м.

Профспілкова сторона категорично проти запропонованого оскільки, додатковий податковий тягар буде покладено навіть на пенсіонера, що отримує мінімальну пенсію, яка забезпечує лише його фізичне виживання.

Із розрахунку сьогоднішньої мінімальної зарплати - 1218 грн., плата за 1 кв.м. площі буде становити 24,36 грн., тобто власник двокімнатної квартири площею 40 кв.м. заплатить 974,4 грн. на рік. А пенсіонери в селі вимушені будуть віддати дві місячні пенсії на сплату податку за хатинку та сарай.

Також зазначимо, що запровадження додаткового податку на нежитлову нерухомість (будівлі підприємств та склади, готелі, ресторани та бари, туристичні бази, торгові центри, магазини, СТО, їдальні, бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування, тощо) невідмінно відіб’ється на рівні цін на відповідні товари та послуги, адже як завжди пересічний громадянин буде нести негативні наслідки від введення нових податків.

Зазначене досить яскраво контрастує із положеннями щодо встановлення зниженої ставки оподаткування на доходи заможних громадян у вигляді дивідендів, для яких пропонується зберегти 5% ставку податку на доходи фізичних осіб, що як мінімум втричі нижче ніж рівень оподаткування трудових доходів у вигляді заробітної плати (15 та 17%) та пасивних доходів (15, 20 та 25% для процентів, роялті, інвестиційного прибутку та інш. нетрудових доходів).

У зв’язку з чим, профспілки звернулись до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики та ряду Фракцій з зауваженнями та пропозиціями до зазначеного законопроекту № 1578, зокрема щодо недопущення прийняття антисоціальних норм.

Комітет рекомендував Верховній Раді України вилучити зазначену норму. Позитивним результатом стало, те що законопроект з пропозиціями Комітету прийнято за основу.

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту