big123

 

Уряд пропонує роботодавцям сплачувати 0,3 відсотка на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу з прибутку.

Урядовим проектом Закону про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших Законів України (щодо податкової реформи) (реєстр. №1578), запропоновано виключити з операційних витрат норму щодо віднесення до інших витрат сум коштів, перерахованих роботодавцями первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, передбачених колективними договорами (угодами) відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (абзац «б» пп. 138.10.6. ПКУ).

Зазначена норма прямо пов’язаною зі ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»: «Роботодавці зобов'язані відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше ніж 0,3 відсотка фонду оплати праці з віднесенням цих сум на валові витрати, а у бюджетній сфері - за рахунок виділення додаткових бюджетних асигнувань»

Негативом та загрозою скасування такої соціально важливої норми є те, що відрахування коштів роботодавцем на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу буде здійснюватись лише за умови отримання підприємством прибутку.

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту