31192674 small

Уряд намагається легалізувати «ручне управління» у всіх напрямках діяльності, зокрема і в оплаті праці у бюджетній сфері, пенсійному забезпеченні, подаючи на розгляд Верховної Ради України відповідні ініціативи, а саме проекти Законів України: «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (реєстр. №1577 від 22.12.2014), «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (реєстр. № 1000 від 12.12.2014 доопрацьований), «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин)» (реєстр. №1557 від 22.12.2014).

Такі зміни містять пряму загрозу порушення прав працівників у сфері оплати праці та призведуть до зменшення ще на половину зарплати працівників бюджетної сфери (в т.ч. держслужбовців) та падіння реальної купівельної спроможності доходів громадян. Це при тому, що сьогодні заробітна плата бюджетників вже на 20-50% нижча ніж по економіці, рівень інфляції сягає 25 %, а прогнозований рівень інфляції на наступний рік складає понад 13%.

Крім того, пропозиція зафіксувати показник середньої заробітної плати, який застосовується при призначення пенсій (а саме - застосовувати середній показник за 2012, 2013, 2014 роки), обмежує законні права громадян. Оскільки застосування фіксованого показника середньої заробітної плати в країні протягом багатьох років призведе до штучного заниження розмірів пенсій, а у зв’язку з цим погіршення матеріального становища пенсіонерів.

Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні не підтримує зазначені ініціативи та з метою захисту прав працюючих направив до Комітетів та коаліційних фракцій Верховної Ради України свої пропозиції та зауваження для врахування при доопрацюванні документів.

Департамент бюджетної політики

та соціального страхування