Изображение 8397

 

…Ще на початку минулого сторіччя на Брянському заводі (зараз ПАТ «Євраз-ДМЗ») в Катеринославі для представлення своїх інтересів у переговорах з адміністрацією металурги почали обирати зі свого кола робітничих делегатів; потім в цехах виникли делегатські збори. Незабаром ці активісти стали ініціаторами створення на підприємстві профспілкової організації – союзу металістів, який став широко відомим далеко за межами губернії своїм бойовим характером і непоступливістю.

         Сьогодні ці традиції продовжуються на підприємстві у 132 профгрупах, які очолюють авторитетні робітничі лідери. Профгрупоргів образно називають «робочими бджілками профспілки», бо саме вони є провідниками курсу профспілки і від них насамперед залежить ефективність її діяльності.

         Своєю сумлінню працею, відповідальним і принциповим ставленням до своїх громадських обов’язків заслужили шану в трудових колективах профгрупорги – конверторник Микола Олійник з легендарної Брянки, електромеханік Марганецького ГЗК Артем Каплистий, слюсар Нікопольського заводу феросплавів Максим Гапоненко, оператор прокатного цеху ПАТ «Інтерпайп НТЗ» Наталія Ревункова.

 

Изображение 8389

 

         Нещодавно всі вони, а також інші колеги з підприємств ГМК взяли участь у IV зльоті профгрупоргів Дніпропетровської обласної організації профспілки металургів та гірників. Вони поділились з колегами досвідом своєї роботи, розповіли про насущні проблеми своїх колективів і галузі в цілому.

       Після затяжного падіння вона зараз потроху оживає. Підприємства шукають шляхи виживання, нові ринки збуту, що дозволяє дещо стабілізувати виробництво і вирішення соціальних питань Проте, в цілому, ситуація, на думку профлідерів, залишається складною через майже повну відсутність внутрішнього ринку( 80% продукції галузі зараз йде на експорт), дієвої підтримки з боку держави через формування національно орієнтованої промислової політики. Це призводить до скорочення виробництва й зайнятості, різкого падіння реальної зарплати найманих працівників. Мають місце і порушення трудового законодавства з боку роботодавців. На ряді підприємств дуже складно йде колдоговірна кампанія (особливо, що стосується оплати праці).

         Через скорочення фінансування по лінії соціального страхування працівники «гарячого цеху» не мають зараз можливості повноцінного оздоровлення (і це при таких складних та шкідливих умовах праці!). А сьогодні урядовці підготували новий сюрприз у вигляді скорочення пільгових Списків №№ 1 та 2, що болюче вдарило по майже 50 тис. працівників галузі (поки що це торкнулось в основному ремонтників, але, за деякими даними, зараз вже готується постанова й про скорочення пільг для представників основних професій. І люди, втративши пільги, вже почали звільнятися з підприємств.

Тому, зазначали учасники зльоту профгрупоргів, профспілковим органам всіх рівнів необхідно активізувати свою роботу, щоб зупинити цей наступ на права трудящих. Металурги і гірники, як завжди, готові йти в перших лавах учасників запланованої ФПУ на листопад всеукраїнської акції протесту.

 

Изображение 8433

 

Про конкретні напрямки роботи профорганів по вирішенню наболілих питань учасникам заходу розповіли заступник голови обкому профспілки Ігор Соколов та заступник голови облпрофоб’єднання Юрій Чернов. Зокрема, зараз, після укладення нової Генеральної угоди, розгортається робота з укладення нової галузевої угоди, яка, наполягають у профспілці, повинна максимально враховувати реалії сьогодення (значне зростання вартості життя, скорочення державних соціальних гарантій та ін.), а також нової Регіональної угоди.

Профгрупорги також прослухали лекцію політолога-науковця, доцента Дніпропетровського національного університету Андрія Шуліки про основні тенденції розвитку профспілкового руху, отримали корисні методичні матеріали, спецвипуск газети «Люди метала», яку обком профспілки вже чимало років регулярно видає на базі обласної профспілкової газети «Позиция». Найкращим з них були вручені профспілкові відзнаки.

У прийнятій учасниками зльоту резолюції відзначається готовність профспілкових активістів докласти всіх зусиль для активізації захисту соціально-трудових прав членів профспілки.

 

Изображение 8434

 

Изображение 8387

 

                                               В.Коврига,

зав. пресс-центром

                                               Дніпропетровського облпрофоб’єднання