P8310008

В обласній раді профспілок під голуванням голови Запорізької обласної ради профспілок Віктора Сластьона відбулось засідання круглого столу на якому обговорювали проект Закону України "Про колективні угоди та договори".

У засіданні прийняли участь представники соціальних партнерів, голови галузевих профспілок, профспілкових комітетів, фахівці з питань регулювання колективно-договірних відносин. Учасники відмічали, що документ несе велике значення для трудових колективів, тому потребує широкого публічного обговорення у профспілках всіх рівнів. Голова Запорізького обласного комітету Професійної спілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Валерій Сєдов, зокрема відмітив, що в проекті Закону є позитивні новації, але є які погіршують результативність колективних переговорів і послабляють вплив колдоговорів на трудові відносини і соціальне становище працівників. На підтвердження його думки виступили зав. інформаційно - аналітичним відділом обкому ПМГУ Петро Пісарев з конкретними пропозиціями до статей проекту закону А також правий інспектор праці ПАТ "Дніпроспецсталь" Анатолій Крешталь, який акцентував увагу про неприпустимість ведення обмежуючого строку дії колективних договорі через статті закону. Тому жваву дискусію визвали питання: чи потрібно в законі передбачити термін укладання колдоговорів? Чи повинен колдоговір розповсюджуватися тільки на членів профспілки? В обговоренні також прийняли участь заступник директора Департаменту соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації Ірина Разуваєва, Надія Гринь – голова Запорізької обласної організації Професійної спілки працівників освіти і науки України, Михайло Труш – голова первинної профспілкової організації Професійної спілки авіабудівників України ПАТ "Мотор Січ" та інші.

Після тривалих дискусій було прийнято рішення направити всі свої зауваження та побажання відділу соціально-економічного захисту прав та інтересів працівників облпрофради для узагальнення та направлення до робочої групи Федерації профспілок України.

P8310006

Запорізька обласна рада профспілок