DSC 0914

 

  Більше 400 молодих педагогів цього року на Дніпропетровщині вперше переступили поріг навчальних закладів вже в новій якості – вчителя, вихователя.

  Свої перші кроки на нелегкій освітянській ниві зробили нещодавно й Інна Горяна, Анна Сувіт, Олена Руднєва, Наталка Литовченко і Юлія Полякова. Після закінчення цього року Криворізького педінституту Криворізького національного університету вони працюють зараз в сільських школах Апостолівського, Широківського, Нікопольського районів та міста Марганця. Дівчата викладають математику, фізику та інформатику, тобто предмети сьогодні дуже затребувані. Намагаються привити учням любов до точних наук. І це їм, мабуть, вдається, бо розповідають про свої враження від перших уроків з ентузіазмом.

  Разом з іншими колегами всі вони взяли участь у вже традиційному VІ Форумі молодих педагогів, який пройшов 29 жовтня у театрі ім. Горького.

  Учасників заходу від імені його організаторів тепло привітали голова обкому профспілки освітян Галина Бєлікова та начальник управління департаменту освіти і науки облдержадміністрації Валентина Середня, заступник голови облпрофоб’єднання Юрій Чернов, представники педагогічних навчальних закладів.

  Освітянська профспілка, сказала Г.Бєлікова, не тільки приділяє велику увагу професійному та духовному становленню молодих вчителів, піклується про створення для них належних матеріально-побутових умов, але й залучає їх до профспілкової діяльності. Саме в молоді вона вбачає свій резерв і своє майбутнє. Й дуже важливо, що вже чимало учасників попередніх Форумів стали сьогодні профактивістами. Молоді педагоги беруть активну участь у діяльності Молодіжних рад облпрофоб’єднання та галузевих профорганізацій, вчаться відстоювати свої законні права та інтереси.

  А проблемні питання сьогодні виникають майже щодня. Профспілка освітян, зокрема, била тривогу з приводу дефіциту у бюджетах коштів на оплату праці наприкінці нинішнього року. І ось уряд, як поінформувала учасників Форуму Г.Бєлікова, нарешті відреагував на ці вимоги й виділив необхідні кошти на зарплату освітянам у листопаді-грудні. Така добра звістка учасникам заходу, звичайно, додала позитивних емоцій.

   Зворушив усіх й виступ відмінника освіти України, колишнього директора школи Віри Лисенко, яка віддала педагогічній праці піввіку свого життя. Вона закликала молодь не лякатися перших труднощів, сміливо долати перешкоди, знаходячи спільну мову зі своїми учнями. «Любіть не себе в професії вчителя, а насамперед своїх вихованців. Тоді й успіхи будуть», - висловила напутні побажання молодим колегам ветеран педагогічної ниви.

   Як прийшли вони, ці успіхи, зокрема, до молодого вчителя історії та права Видвиженівської ЗОСШ Новомосковського району Костянтина Чорного, котрий є одним з представником вчительської династії. Незважаючи на невеликий стаж (всього три роки), завдяки наполегливості й старанню, він вже встиг завоювати авторитет серед учнів й більш старших колег. Довірили йому бути й одним з ведучих цього заходу. На Форумі Костянтин був названий серед переможців організованого обкомом профспілки конкурсу творчих робіт «Формула успіху молодих педагогів». Після оголошення його підсумків лауреати під оплески присутніх отримали дипломи переможців та призи.

     Крім цього, програма Форуму передбачала ознайомлення молодих фахівців з їх правами та обов’язками, гарантіями соціально-економічного та правового захисту, перспективами підвищення педагогічної кваліфікації. Всі вони отримали спеціально підготовлені збірники документів нормативно-правового характеру з питань трудових відносин, заробітної плати, котрі стануть їм в нагоді.

   А завершився Форум яскравою виставою, якою порадували учасників заходу артисти драмтеатру ім. Горького.

 

                           В.Коврига,

зав. прес-центром

  Дніпропетровського облпрофоб’єднання

 

Изображение 650